• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/Rina

27.02.2024

09:38

Milan jedini u Srbiji pravi organski sir: Sve što proizvede, odmah proda, ljudi ne pitaju za cenu

RINA

Vesti

Milan jedini u Srbiji pravi organski sir: Sve što proizvede, odmah proda, ljudi ne pitaju za cenu

Podeli vest

Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se na njegovim proplancima nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji.

 Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koji potiču od mlalih farmera i proizvodjača. Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.

- Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to zagradjeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove za sebe - kazao je za RINU, domaćin Milan.

Kako bi dobili sertifikat, farmeri su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to itekako isplativo.

Foto: Rina

 

 

- Cena mleka je 95 po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi - dodao je Marjanović.

Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Privedno dršuštvo zlatiborski Eko - agrar, čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.

Foto: Rina

 

 

- Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična klijentela, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde bude bude plasirano širom zemlje - kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.

U okviru zlatiborskog Eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj organsko mleko preradjuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet ovde prioritet.

Foto: Rina

 

 

Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotik ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prodjemo od trenutka prijema, pustamo na dalju pasterizaciju - istikla je tehnolog Milica Kuzeljević.

Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set