• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.03.2024

17:09

Srbin na poslu dobio ekcem, pa tužio poslodavca - Žena odbijala da spava sa njim zbog promena na koži! Evo kakva je bila presuda!

clipart

Društvo

Srbin na poslu dobio ekcem, pa tužio poslodavca - Žena odbijala da spava sa njim zbog promena na koži! Evo kakva je bila presuda!

Podeli vest

Jedan muškarac naplatio je odštetu od firme, jer je dobio je ekcem zbog kontakta sa opasnim materijama, zbog kojeg žena više nije želela da spava sa njim.

Profesor medicinskog fakulteta i stručnjak za medicinu rada Petar Bulat, kaže da je to bio interesantan slučaj.

- Došao je jedan pacijent, zaposlenik koji je imao probleme sa ekcemom. Kod njega se utvrdilo da ima alergijsku reakciju na materije s kojima je dolazio kontakt na radnom mestu. Utvrđeno je profesionalno oboljenje i njegov advokat je pokrenuo proces za nadoknadu štete koji ima taj zaposleni - kaže Bulatr.

Advokat je bio vrlo inovativan

Profesor ističe i da je advokat bio vrlo inovativan, što ga je poprilično iznenadilo.

Razne stvari je on tamo tražio da se nadoknade. Dobit, izgubljena dobit i tako dalje. Onda se setio i za problem narušenih sek*ualnih odnosa jer, prema navodima tog radnika, supruga mu nije dozvoljavala da je dotakne takvim rukama. To je narušilo njihov sek*ualni život - rekao je profesor Bulat i dodao da ga ovaj slučaj nije začudio.

- Ako ljudski gledamo, to je sve normalno. Ali bio sam prijatno iznenađen inventivnošću advokata koji je to smislio.

Foto: Printskrin Tv Prva

 

Dužnost advokata

Advokat Vojin Šaljić ističe da je ovo veoma zanimljiv slučaj i otkriva da li bi on zastupao ovakvog klijenta

- Zašto da ne? Naša profesionalna obaveza je da zastupamo sve one koje nam se obrate, osim u onim slučajevima koji nam kodeks i zakon nalažu da moramo da odbijemo. To je naša dužnost - kaže advokat Šaljić.

Kako advokat kaže, zaposleni znaju da budu vrlo kreativni kada su povrede na radu u pitanju.

- Prvo treba utvrditi postoji li zapravo odgovornost poslodavca. Dakle, ako procenimo da zaista postoji odgovornost poslodavca, onda možemo da se upustimo u tu inovativnost i kreativnost da to podignemo na jedan viši nivo. Dakle, nije dovoljno biti kreativan i inovativan - rekao je advokat za TV Prva.

Foto: Printskrin Tv Prva

 

Šta se tretira kao povreda na radu?

Poslodavac mora da popuni izveštaj i prijavi povredu na radu u roku od 48h. I lekar mora da popuni jednu posebnu stranicu, a da bi sve bilo povreda na radu u punom zakonskom smislu, mora i komisija Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja to da potvrdi. I tek tada to postoje povreda na radu, koja se onda beneficirano kompenzuje i isplaćuje se sto odsto plate - kaže profesor Bulat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija