• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.03.2024

07:25

Beograđani "namirisali" unosan biznis! Ova nepokretnost ne zahteva ulaganje, a donosi odličnu zaradu

Shutterstock

Društvo

Beograđani "namirisali" unosan biznis! Ova nepokretnost ne zahteva ulaganje, a donosi odličnu zaradu

Podeli vest

Oni koji izdaju garažno mesto u Beogradu mesečno zarade i do 300 evra. Toliko se kreće najam garaža u centru prestonice, kao i u luksuznijim delovima Novog Beograda. U širem centru grada garažno mesto nećete naći bez 150 evra za mesec, dok su tek na periferiji cene oko 100 evra.

Da je kupovina garaža dobra investicija, jer u nju nema ulaganja kao u stanove, kaže i Beograđanka Ana R., koja je pazarila dva garažna mesta, kako bi ih rentirala. Ona navodi da cenu diktira lokacija.

- Imam dva garažna mesta, jedno u najnižoj etaži zgrade, drugo u okviru dvorišta. Spustila sam cenu na 150 evra, iako bih zbog lokacije na Dorćolu mogla da zaradim i više, ali mi je prioritet da ih brzo izdam. I zaista, po oglašavanju izdala sam ih kroz pola sata. Čovek koji je od mene unajmio garažu je platio kiriju za narednih šest meseci i više puta me je pitao da li sam zainteresovana za prodaju. Novac uložen u kupovinu garaže jedna je od najboljih investicija. Nema ulaganja kao u stan. Čak i vrata od garaže, ukoliko se pokvare, zajednički plaćaju korisnici, odnosno stanari. Ni porez nije veliki, a godišnja dobit svakako je značajna za kućni budžet - navodi vlasnica dve garaže.

Foto: Miloš Rafailović/Pngwing

 

Vraća se uloženo

Beograđanin Milan P., koji je kupio garažno mesto u novobeogradskom naselju "Belvil" pre 15 godina i u to vreme ga platio 10.000 evra, za Informer navodi da mu se novac vrlo brzo vratio.

- Nakon što sam pazario svoje garažno mesto, već za tri godine ono je duplo poskupelo. Te 2009. godine su mi mnogi govorili da sam budala što sam dao toliko novca za mesto u garaži, da je to previše za taj deo grada, da sam mogao da kupim solidna kola... Međutim, meni se novac od rentiranja tog garažnog mesta uveliko vratio i sada zarađujem - kaže Milan.

Katarina Lazarević, vlasnica poznate beogradske agencije za nekretnine, za Informer navodi da pomama za garažama, odnosno garažnim mestima, traje već nekoliko godina. Kako objašnjava, na ovakvu situaciju uticalo je više faktora.

- Garaže su zaista veoma dobra investicija. Problem je što kada kupujete stan u novogradnji, investitori vrlo retko dopuštaju da se kupe dva garažna mesta. Mnogi se zatim odlučuju da kupe ili rentiraju garažno mesto u blizini stana. Naravno, ima i onih koji kupuju garaže i daju i više od 35.000 evra za njih, kako bi ih rentirali. One se brzo izdaju, a za razliku od stanova, ne možete upasti u probleme sa podstanarima koji sve češće ne žele da napuste stan kada to od njih traži stanodavac. Takođe, mnogi koji su kupili stanove u novogradnji nemaju ostavu, što je nekada bilo gotovo obavezan deo stana ili zgrade. Upravo pri garažnim mestima, sada možete videti da neki postavljaju plakare u kojima drže skije, bicikle i ostale stvari koje nemaju gde da smeste. To je veoma česta pojava, tako da garažno mesto ima i dodatnu funkciju - navodi Lazarevićeva.

Foto: Informer

 

Najskuplja garaža prodata za 63.000 evra

Cene nekretnina su "otišle u nebo" u prethodne četiri godine, a to dokazuje i podatak Republičkog geodetskog zavoda da je najskuplja garaža u Srbiji prodata prošle godine za vrtoglavih 63.000 evra. Ova garaža nalazi se u centru Beograda, na opštini Stari grad. Poređenja radi, u centru Novog Sada za garažu od 16 kvadrata je potrebno izdvojiti duplo manje novca, baš kao i u centru Niša.

Obavezna provera

Naša sagovornica ističe da su u ponudi najviše garažna mesta u novogradnji.

- Gotovo da nema više onih garaža sa rol-vratima. Na ceni su garažna mesta do kojih se stiže normalnim putem, direktno ili liftom, dok su garaže "na klackalicu", odnosno one u kojima se automobili prebacuju auto-liftom na etaže, manje tražene. To je i logično, ukoliko nestane struje, možete biti u problemu - navodi vlasnica agencije.

Kako kaže, svi koji odluče da iznajme ili kupe garažno mesto trebalo bi da prethodno provere određene stavke.

- Treba utvrditi da li automobil može da prođe kroz vrata garaže. Verujte, ima velikih džipova koji ne mogu da uđu u sve garaže. Takođe, treba proveriti da li vozilo može da stane u auto-lift, ukoliko je u pitanju taj tip garaže. Pre kupovine garažnog mesta, trebalo bi proveriti i da li je uknjižena. Treba imati na umu i da nema povraćaja PDV-a prilikom kupovine garažnog mesta - objašnjava Lazarevićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija