• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.03.2024

14:13

Ambasada Japana donirala 130.000 evra u zdravstvo: Evo koje ustanove u Srbiji dobijaju nove aparate!

Tanjug

Društvo

Ambasada Japana donirala 130.000 evra u zdravstvo: Evo koje ustanove u Srbiji dobijaju nove aparate!

Podeli vest

Ambasador Japana Akira Imamura danas je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, potpisao tri ugovara sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Srbiji o donacijima opreme u vrednosti od gotovo 130.000 evra, čime će se doprineti unapređenju našeg zdravstvenog sistema.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je tom prilikom da će značajnu pomoć u vidu opreme dobiti šest zdravstvenih ustanova.

- Dom zdravlja Vladimirci dobiće ultrazvučni aparat sa odgovarajućim sondama, Institut za neonatologiju u Beogradu dobiće pasterizator humanog mleka, dok je Nacionalno udruženje dece obolele od raka - NURDOR kroz ovaj projekat omogućilo da uređaj za bezbolno detektovanje vena dobiju Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta na Novom Beogradu, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj i dečje odeljenje Klinike za neurohirurgiju u Kliničkom centru Srbije - rekla je ministarka.

Istakla je da je odgovarajuća oprema od izuzetnog značaja kako bi se unapredile zdravstvene usluge i pružili odgovarajući tretmani pacijentima.

- Proteklih godina Srbija se trudila da naše zdravstvene ustanove dobiju zaista najsavremeniju opremu i mislim da smo najvećim delom u tome uspeli. To ćemo svakako nastaviti i u budućnosti, ali pomoć prijatelja kao što je današnja svakako nas još više obavezuje da građanima i pacijentima omogućimo što efikasniju i bolju zdravstvenu zaštitu - poručila je Grujičić.

Foto: Tanjug

 

Ministarka je podsetila da Japan već godinama kroz "Projekat za osnovne potreba stanovništva" pomaže građanima Srbije.

- U poslednjih 25 godina Japan je kroz taj projekat donirao pomoć Srbiji u iznosu većem od 16 miliona evra, dok je za zdravstvo izdvojeno sedam miliona evra - rekla je Grujičić i dodala da je to samo deo pomoći koju nam je Japan pružio u protekle dve decenije, a ukupna vrednost svih donacija je oko 511 miliona evra.

Ambasador Japana Akira Imamura istakao je da su kroz "Projekte za osnovne potrebe stanovništva" (POPOS) realizovali 105 projekata, u vrednosti od sedam miliona evra, za najosnovnije potrebe u oblasti zdravstvene zaštite u lokalnim zajednicama.

- Tokom epidemije Kovida pružili smo direktnu finansijsku podršku Ministarstvu zdravlja Srbije za brzo obezbđivanje najpotrebnije medicinske opreme, a pored toga u Japanu smo sprovodili obuku medicinskog osoblja iz Srbije - rekao je Imamura.

Kako je naveo, ultarzvuk koji će dobiti Dom zdravlja Vladimirci služiće za ranu dijagnostiku i otkrivanje bolesti, pasterizatror humanog mleka koji dobija Institut za neonatologiju u Beogradu služiće kao pomoć u ishrani prevremeno rođenih beba, dok će se četiri uređaja za detektovanje vena koje dobija Nurdor, koristiti kao bezbolna terapija za onkološki obolelu decu.

Foto: Tanjug

 

- Smatramo da je dostupnost usluga primarne zdravstvene zaštite srž ljudske bezbednosti i da svaki građanin Srbije treba da ima jednake mogućnosti da dobije odgovarajuću medicinsku pomoć -poručio je Imamura.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Doma zdravlja Vladimirci Branko Isailović izarzio je zahvalnost povodom japanske donacije, posebno jer opština Vladimirci broji 15.000 stanovnika, što dokazuje da u fokusu nisu samo veliki gradovi.

- Sa ovom donacijom dobili smo mogućnost da se naši meštani leče i zdravstveno zbrinjavaju, da radimo na tome da poboljšamo prevenciju i promociju zdravlja time što ćemo objediniti neke usluge koje nisu postojale u našem Domu zdravlja. Neke od tih usluga su dopler krvnih sudova i kardiološka sonda, koju sada dobijamo uz pomoć čega ćemo objediniti internistički pregled, do sada smo bili na nivou rendgenskog aparata i EKG-a - rekao je Isailović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Instituta za neonatologiju u Beogradu Radmila Mileusnić Milenović istakla je da Institut od 2009. godine ima Banku humanog mleka.

- Znamo da rad Banke humanog mleka nije moguć bez pasterizatora. To je jedan od osnovnih aparata i ova donacija stiže u pravom trenutku, onda kad naš pasterizator dolazi skoro do kraja svog radnog veka - rekla je Mileusnić Milenović.

Foto: Tanjug

 

Kako je navela, da bi se humano mleko dalo bebama čije majke nemaju mleka, neophodno je ispoštavati proceduru da to mleko bude termički obrađeno.

- Ta sigurnost obezbeđuje se zahvaljujući pasterizatoru - kazala je Mileusnić Milenović.

Predsednica Upravnog odbora Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Joland Korora rekla je da je aparat za pretragu vena od izuzetnog značaja za decu s obzirom da lečenje od leukemije traje dve godine.

- Zamislite dete kojeg dve godine, svakog dana po nekoliko puta, ubadaju sa iglama u vene. Postaje nemoguće pronaći venu, a ovi aparati će doprineti medicinskom osoblju da je mnogo lakše i bezbolnije pronađe - rekla je Korora.

Vrednost ultrazvučnog aparata sa sondama iznosi 53.000 evra, vrednost pasterizatora humanog mleka je 55.415 evra, dok vrednost uređaja za bezbolno detektovanje vena iznosi 19.840 evra.

Ambasador Japana Imamura Akira potpisao je ugovore sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Doma zdravlja Vladimirci Brankom Isailovićem, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Instituta za neonatologiju u Beogradu Radmilom Mileusnić Milenović i sa predsednicom Upravnog odbora Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Jolandom Korora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17