• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.03.2024

15:42

Da li su Srbi istinski vernici? Zvanične statistike pokazuju koliko ima ateista i agnostika među nama - ovo će vas iznenaditi!

Tanjug, Shutterstock

Društvo

Da li su Srbi istinski vernici? Zvanične statistike pokazuju koliko ima ateista i agnostika među nama - ovo će vas iznenaditi!

Podeli vest

Prema podacima sakupljenim prošlogodišnjim popisom, 84,4 odsto stanovnika Srbije srpski jezik smatra maternjim, slede mađarski, bosanski, romski i albanski.

Kad je reč o veroispovesti, 86,6 odsto građana se izjasnilo kao hrišćani, a 4,2 odsto kao pripadnici islamske veroispovesti. Ateista ima oko jedan odsto.

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine o stanovništvu Republike Srbije prema etnokulturnim karakteristikama.

Pored srpskog jezika koji je maternji jezik za 84,4 odsto stanovnika Republike Srbije, najzastupljeniji maternji jezici su mađarski (2,6 odsto), bosanski (2,2 odsto), romski (1,2 odsto) i albanski (1 odsto).

Foto: Printscreen

 

Kada je reč o veroispovesti, pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 odsto građana Republike Srbije (81,1 odsto su pravoslavci, 3,9 odsto su katolici, 0,8 odsto su protestanti i 0,9 odsto su lica koja su navela da pripadaju drugim hrišćanskim crkvama ili su se izjasnila samo kao hrišćani).

Posle hrišćana, najbrojniji su pripadnici islamske veroispovesti (4,2 odsto). Oko 2,5 odsto stanovnika je iskoristilo svoje Ustavom zagarantovano pravo da se ne izjasni na pitanje o verskoj pripadnosti, dok je 1,1 odsto stanovnika izjavilo da nisu vernici (ateisti) i oko 0,1 odsto da su agnostici.

"Nepoznato” obuhvata lica za koja nije prikupljen podatak, lica koja su dala odgovor koji se ne može smatrati izjašnjavanjem o maternjem jeziku, odnosno o verskoj pripadnosti, kao i lica za koja su podaci preuzeti iz administrativnih izvora, piše RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija