• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.03.2024

14:52

Nemojte se udaljavati od Boga: Veroučiteljka otkriva kako se pravilno moli u crkvi - osećaj spokoja i blaženstva nema cenu (Video)

Tanjug, Shutterstock

Društvo

Nemojte se udaljavati od Boga: Veroučiteljka otkriva kako se pravilno moli u crkvi - osećaj spokoja i blaženstva nema cenu (Video)

Podeli vest

Svaka vera ima svoje pravila, norme i kodekse, a pravoslavna vera nije izuzetak. Međutim, čak i unutar pravoslavlja postoje razlike koje se mogu primetiti od zajednice do zajednice.

Ovo se može videti čak i u načinu na koji ljudi pristupaju ritualima poput prekrštanja u crkvi.

Kako se se pravilno prekrstiti pred ikonom?

Andrea Kereš, veroučiteljka koja ima istoimeni profil na Instagramu, približava narodu kako bi valjalo da se ponaša kad uđe u verski objekat. Tako je snimila i video upravo na pomenutu temu i dala odgovor na pitanje.

- Nije greška i ako se prekrstite samo jednom, ili tri puta, bez ovih metanija (poklona). Kada je sa malim metanijama, onda to izgleda ovako - napisala je Andrea, koja je završila Pravoslavno-bogoslovski fakultet u Beogradu.

 

 

Ona je odlučila da u novembru 2021. godine napravi profil na pomenutoj društvenoj mreži, a cilj joj je bio kako je rekla ranije za portal "Priče s dušom" da, između ostalog, pratioce nauči da i u našoj crkvi postoji ispovest, a ne samo na filmovima.

Objasnila je da je znala da će se ljudima dopasti taj "savremeniji" pristup teološkim temama i dodala da patrijarh Porfirije, njen profesor sa fakulteta, na divan i inspirativan način uspeva da pokaže da je crkva savremena, odnosno svevremena, piše Kurir.

- Imamo brojne misionare poput oca Predraga Popovića, Arsenija Jovanovića, i mnoge druge, ali mi je ideja bila da jedna obična devojka može da potvrdi i pokaže da nije nemoguće u isto vreme biti i crkven i savremen - dodala je Andrea.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija