• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.03.2024

15:17

Inovativna terapija za agresivni karcinom Mezoteliom će biti dostupna i u Srbiji? Smrtonosniji je od melanoma, kad shvatite šta vam je - "ode glava"!

Shutterstock

Društvo

Inovativna terapija za agresivni karcinom Mezoteliom će biti dostupna i u Srbiji? Smrtonosniji je od melanoma, kad shvatite šta vam je - "ode glava"!

Podeli vest

Mezoteliom je agresivan i smrtonosan karcinom koji se teško leči i ima jednu od najgorih stopa preživljavanja nakon melanoma. Mnogi se pitaju da li bi naši lekari mogli da pronađu još inovativniju terapiju za ovu opaku bolest, koja poslednjih godina više nije raritet, čak ni na našem podneblju. Naši stručnjaci se sa ovom dijagnozom najčešće susreću na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Mezoteliom je karcinom uzrokovan izlaganjem vlaknima azbesta i najčešće se formira u sluzokoži oko pluća ili abdomena. Agresivan je i smrtonosan, i isma jednu od najgorih stopa preživljavanja od raka na svetu. Prema statistici, prosečan životni vek je od 18 do 31 mesec. Simptomi mogu da budu bol u grudima, kratak dah i umor.

Foto: printscreen

 

 

Mezoteliom se razvija u dodiru organizma sa azbestom

U međunarodnom ispitivanju, koje je obuhvatilo 5 zemalja, a koje je vodio Queen Mary University  iz Londona, došlo se do najvećeg otkrića u poslednje decenije. Naime, naučnici su uspeli da razviju lek za lečenje mezotelioma – ozloglašenog raka koji je teško lečiti a koji se razvija u dodiru tkiva sa azbestom. Britanski naučnici saopštili su da lek nudi veliki napredak u lečenju ovog teškog karcinoma tako što prekida zalihe hrane tumoru i četvorostruko je povećao trogodišnje stope preživljavanja. Rezultati studije objavljeni su u časopisu JAMA Oncology. Inovativna terapija, prema očekivanju naučnika, trebalo bi da pruži novu nadu ljudima sa ovom bolešću, kao i njihovim porodicama, piše Eklinika.

U ispitivanju učestvovalo 249 pacijenata koji su imali mezoteliom pleure

Međunarodno ispitivanje i nova terapija promenili su živote ljudi sa mezoteliomom, omogućavajući im da duže žive. Proboj je značajan, kažu stručnjaci, jer mezoteliom ima jednu od najnižih stopa preživljavanja od svih vrsta karcinoma. Novi lek, ADI-PEG20 (pegargiminaza), prvi je te vrste koji se uspešno kombinuje sa hemoterapijom u poslednjih 20 godina.

Foto: printscreen

 

 

Ispitivanje je uključivalo pacijente iz Velike Britanije, SAD, Australije, Italije i sa Tajvana, a vodio ga je profesor Peter Szlosarek iz Queen Mary University. Svaki pacijent primao je hemoterapiju svake tri nedelje do 6 ciklusa. Polovini su takođe date injekcije novog leka, dok je druga polovina primala placebo dve godine. Među pacijentima uključenim u konačnu analizu bilo je 249 osoba sa mezoteliomom pleure – stadijumom kada bolest zahvata sluznicu pluća i bili su prosečne starosti  od 70 godina.

Novi lek produžio život vek obolelih

Studija, poznata kao ATOMIC-meso ispitivanje, sprovedena je u 43 centra u 5 zemalja između 2017. i 2021. Oni koji su primali pegargiminazu i hemoterapiju preživeli su u proseku 9,3 meseca, u poređenju sa 7,7 meseci onih koji su primali placebo i hemoterapije, prema rezultatima objavljenim u JAMA Oncology. Prosečno „preživljavanje bez progresije” bilo je 6,2 meseca sa hemoterapijom pegargiminazom, u poređenju sa 5,6 meseci kod pacijenata koji su primali placebo i hemoterapiju.

- U ovom ključnom, placebom kontrolisanom ispitivanju faze 3 sprovedenom na 249 pacijenata sa pleuralnim mezoteliomom, hemoterapija pegargiminazom je značajno povećala medijan ukupnog preživljavanja za 1,6 meseci i učetvorostručila preživljavanje nakon 36 meseci u poređenju sa placebo hemoterapijom – naveli su autori studije dodajući da se hemoterapija zasnovana na pegargiminazi dobro toleriše bez novih bezbednosnih signala. Naučnici ne kriju da se srećni što će videti da će ovaj tretman postati dostupan kao standardna opcija za sve pacijente u budućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Inovativna imunoterapija razara ćelija raka na do sada neviđen način: Lekari sa Instituta za onkologiju otkrivaju kome može pomoći ovaj vid lečenja!
Društvo

Inovativna imunoterapija razara ćelija raka na do sada neviđen način: Lekari sa Instituta za onkologiju otkrivaju kome može pomoći ovaj vid lečenja!

Mnogi karcinomi se sada mogu kontrolisati tokom dužeg vremenskog perioda i cilj svih istraživanja upravo jeste da karcinom postane hronična bolest sa kojom se može živeti. Međutim, uprkos značajnom napretku u lečenju malignih bolesti, akcenat se uvek mora staviti na prevenciju, kaže medikalni onkolog dr Suzana Matković.

06.03.2024

11:16

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15