• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

08.03.2024

09:31

O ovoj srpskoj banji svi pričaju: Ima lekovitu vodu, smeštaj 10 evra, a evo gde ćete naći i besplatan doručak

Informer, Tanjug

Društvo

O ovoj srpskoj banji svi pričaju: Ima lekovitu vodu, smeštaj 10 evra, a evo gde ćete naći i besplatan doručak

Podeli vest

Jedna od najpoznatijih i najčuvenijih banja u Srbiji je Prolom banja. Za njenu lekovitu vodu i lekovita svojstva nema ko nije čuo. Zbog njenih blagodeti mnogi biraju da odmor provedu baš ovde, na jugu Srbije. Prosečna cena smeštaja u ovom lečilištu je oko 30 evra, ali se na internetu može pronaći i noćenje po ceni od 10 evra.

Prolom banja se nalazi u opštini Kuršumlija, preciznije 85km od Niša i 23,1 km jugoistočno od Kuršumlije, dok je razdaljina od Beograda 290, a od Novog Sada 410 kilometara. Sa svim tim mestima je odlično povezana. Pozicionirana je na obroncima planine Radan i to na nadmorskoj visini od oko 680 metara, a kroz nju protiče i Lukovska reka. Smatra se jednom najmlađih banja u Srbiji jer je banjski status je dobila 1977. godine.

U ovom delu Srbije se nalaze još dve banje, Kuršumlijska i Lukovska, što ovaj kraj čini dominantnom regijom banjskog turizma čije su vode izuzetne. Zato su ove smeštajni kapaciteti zakazani mnogo ranije, a pored penzionera, sve je više i mladih koji žele mir i lagani odmor.

Cena smeštaja u Prolom banji

U ovoj banji se nalazi hotel "Radan", koji ima kapacitet oko 1.700 mesta. Posetioci mogu boraviti još i u apartmanima i privatnim sobama, što je biznis koji se razvija u gotovo svim banja u Srbiji. Kada se pogleda aktuelna ponuda na internetu, apartmani se kreću od 20 do 30 evra. Ima i "luks" varijanti, čija je cena od 50-60 evra pa naviše.

U jednom kompleksu apartmana noćenje košta 10 evra, a kako je naveo vlasnik, izdaje samo jednokrevetne sobe. Mala dvokrevetna soba sa bračnim krevetom se može naći za 25 evra, a za tri evra više i ceo apartman - spavaća soba, dnevni boravak, kuhinja i kupatilo, a doručak se dobija besplatno!

Za 30 evra za noć se može iznajmiti porodični studio. Sastoji se od 3 kreveta za jednu osobu i velikog bračnog kreveta. Nešto moderniji i opremljeniji smeštaj košta 40 evra.

Šta se leči u Prolom banji?

Čuvena prolomska voda je najbolja za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva i stoga se koristi za izbacivanje kamena i peska. Prolom voda spada u visokoalkalne, jer pH vrednost na njenom izvoru između 8,5 i 9. Temperatura Prolom vode na izvoru kreće se između 26 i 31,5 ̊ C. Flašira se od 2005. godine. Pored toga, ona leči i probleme organa za varenje, bolesti kože, zatim smanjuje kiselost želuca, a posebno se preporučuje dijabetičarima zbog blagotvornog delovanja na krvne ćelije. Ne može da se ne spomene i lekovito blato jer su terapije peloidom ovde izuzetno tražene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija