• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

21.03.2024

13:46

Stranci navalili na srpske planine i banje: Jedna destinacija je apsolutni hit, nije ni Kopaonik ni Zlatibor

Printskrin

Društvo

Stranci navalili na srpske planine i banje: Jedna destinacija je apsolutni hit, nije ni Kopaonik ni Zlatibor

Podeli vest

Srbiju su prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine posetili strani turisti iz oko 50 zemalja sveta, a najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Evrope.

U četvrtom kvartalu 2023. godine broj ostvarenih turističkih noćenja iznosio je 2,7 miliona. Domaći turisti su ostvarili 50,3%, a strani 49,7% od ukupnog broja noćenja

Najfrekventnije posećivana turistička mesta u 2023. godini su veliki srpski gradovi, poput Beograda, Novog Sada, Subotice i Niša, sa čak 7,1 milion noćenja, što je za 6,8% više noćenja nego u 2022. godini.

Većinu posetilaca Beograda činili su strani turisti (86%), a slična situacija zabeležena je i u Novom Sadu (72%) i Subotici, gde je oko 57,6% posetilaca bilo iz inostranstva.

Planinski centri druga po redu kategorija mesta prema broju turističkih noćenja, u 2023. godini ostvarila su 2,8 miliona

noćenja.

Zlatibor je privukao najveći broj turista (1,1 milion), koji su u najvećem broju bili iz Republike Srbije (843,4 hiljade). Na Kopaoniku je ostvareno oko 590 hiljada noćenja turista, od kojih je takođe većina bila iz Republike Srbije (455 hiljada). Ove dve planine ugostile su oko 59,8% ukupnog broja turista koji su noćili u planinskim centrima.

Banje postaju sve popularnije u Srbiji o čemu i svedoče podaci iz Republičkog zavoda za statistiku.

U Banjskim mestima, u 2023. godini ostvareno je oko 2,8 miliona noćenja, što je. Turisti su većinom bili iz Republike Srbije (85,4%), a najposećenija je bila Vrnjačka Banja, sa 686,6 hiljada posetilaca. Zatim slede Sokobanja (656,5 hiljada), Banja Vrdnik (220 hiljada) i Lukovska Banja (189,1 hiljada).

Najveći rast, izražen brojem noćenja u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, ostvaren je na Rudniku (316,9%), u Selters banji (rast 169,3%), na Divčibarima i Bečeju (rast po 71,5%).

Najviše noćenja ostvarili su posetioci iz Ruske Federacije i to oko 665.000 hiljada, slede Turci sa oko 521.000 noćenja, a na trećem mestu su turisti iz Bosne i Hercegovine sa oko 351.000 noćenja. Na četvrtom mestu po broju noćenja nalaze se posetioci iz Nemačke, zatim iz Kine, Severne Makedonije i Rumunije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Suze, kijavica, zapušen nos... Nikada jače delovanje polena u Srbiji
Društvo

Suze, kijavica, zapušen nos... Nikada jače delovanje polena u Srbiji

Sezona alergija uveliko je počela, a kako upozorava Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za monitoring i stanje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, sada su prisutni poleni drveća, a već sledeće nedelje počinju mnogo veće koncentracije najjačeg alergena za ovo doba godine iz ove grupe.

21.03.2024

10:46

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija