• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

09.03.2024

09:13

Ova pojava će upaliti meteoalarm:  Vreme se igra sa nama, sutra 21 stepen, a ovako će biti u narednih 5 dana

Informer/shutterstock

Društvo

Ova pojava će upaliti meteoalarm: Vreme se igra sa nama, sutra 21 stepen, a ovako će biti u narednih 5 dana

Podeli vest

Narednih dana u Srbiji će biti promenjivo oblačno, padavine će polako prestati i u nedelju će biti i do 21 stepeni, ali će duvati jak vetar, a zatim sledi novo naoblačenje s padavinama.

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kaže da nam za vikend sledi porast temperature u svim krajevima, a razlog tome je južno i jugozapadno strujanje koje će, osim čestica peska iz Sahare, usloviti i priliv dosta toplijeg vazduha sa juga.

U subotu će biti dosta sunčanih intervala, naročito na području Vojvodine i u centralnoj Srbiji. U večernjim satima, usled upliva malo više vlage, biće lokalnih pojava kratkotrajne kiše, ali su te padavine vrlo lokalnog karaktera.

U nedelјu će u većini mesta od 18 do 21 stepen Celzijusa, osim u Timočkoj Krajini gde će biti svežije, oko 14 stepeni.

U košavskom području i na planinama duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, u nedelјu na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Upaljen narandžasti meteo alarm zbog košave i jakog vetra

- U nedelju očekujemo jači vetar, duvaće košava, jak južni i jugoistočni vetar i biće najjači na jugu Banata. Tamo će dostizati udare preko 24 metra u sekundi, odnosno preko 85 kilometara na sat. Zbog toga je u nedelju na snazi narandžasti meteo alarm na području južnog Banata i donjeg Podunavlja. U Beogradu, ostalim delovima Vojvodine, u Bačkoj i Sremu, će istovremeno brzina košave biti između 15 i 17 metara u sekundi, ili između 55 i 60 kilometara na sat – kaže Slobodan Sovilj.

Početkom sedmice naoblačenje s kišom

Ali posle tople nedelje, već sutradan stiže jače naoblačenje s kišom. To nam sledi u noći između nedelje i ponedeljka sa zapada i u ponedeljak, kada će se posle podne i uveče izmeštati dalje na istok Balkana, ali će usloviti kišu i lokalne pljuskove.

Padavine će biti veoma obilne duž obale Jadrana i u planinskim predelima koji su okrenuti Jadranu, dok će i u unutrašnjosti Balkana biti kiše, ali u manjim količinama.

Pad temperature pa novi preokret od 14. marta

- Prva polovina naredne sedmice biće u znaku promenjivog vremena sa čestim padavinama. S obzirom da u nedelju očekujemo i oko 20 stepeni ponovo, zbog nestabilnije i vlažne vazdušne mase, temperatura će od ponedeljka biti u manjem padu. Najpre će temperatura pasti za 2-3 stepena, a onda u utorak i sredu još dodatno za 2-3 stepena. Ali, nestabilno vreme se završava u četvrtak 14. februara, i nakon toga će u drugom delu sedmice biti znatno više sunčanih intervala i ponovo će temperature biti od 15 do 20 stepeni – zaključuje naš meteorolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U Srbiji danas toplije, ali oblačno! Pogledajte prognozu za 9. mart
Društvo

U Srbiji danas toplije, ali oblačno! Pogledajte prognozu za 9. mart

U Srbiji će danas tokom dana biti promenljivo oblačno i toplije vreme, u Banatu i pretežno sunčano, a prolazno naoblačenje koje će posle podne zahvatiti zapadne i južne, tokom večeri i noći premeštaće se i preko ostalih predela zemlje ka severoistoku, uslovljavajući ponegde kratkotrajnu kišu ili lokalni pljusak, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

09.03.2024

06:50

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija