• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2024

10:45

Đukić Dejanović: Prva sednica Radne grupe za Memorijalni centar u "Ribnikaru" 20. marta

Zoran Sinko

Društvo

Đukić Dejanović: Prva sednica Radne grupe za Memorijalni centar u "Ribnikaru" 20. marta

Podeli vest

Prva sednica Radne grupe za Memorijalni centar u OŠ "Vladislav Ribnikar" biće održana 20. marta, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Poručila je da je stanje u svim školama redovno i da se učenici osmog razreda pripremaju za polaganje male mature.

Govoreći o Memorijalnom centru u OŠ "Vladislav Ribnikar", istakla je da je Vlada donela odluku o formiranju radne grupe koja će se baviti pitanjima Memorijalnog centra.

- Tendencija je da u multisektorskom pristupu pre svega negujemo i promovišemo dostojanstvo i sećanje, tužno sećanje, na činjenicu da nema dece, da nema deset osoba koje su danas mogle da se raduju životu, da su njihovi roditelji zaista imali pravo i dali su svoje predloge. Sve njihove predloge smo prihvatili. Biće predstavnici resornih ministarstava, Grada Beograda, određenih udruženja. Imaćemo i evropske eksperte koji će nam pomagati i koji već imaju iskustva u ovakvom radu - navela je Slavica Đukić Dejanović.

Istakla je da je prva sednica Radne grupe zakazana za 20. mart i da će tada biti donet poslovnik o radu i da će grupa početi sa radom.

Foto: privatna arhiva

 

Slavica Đukić Dejanović je navela da je u svim srpskim školama stanje redovno, da su u toku školska takmičenja, a da se učenici osmog razreda pripremaju za malu maturu.

- Probni ispiti će biti 22. i 23. marta iz maternjeg jezika i matematike. Deca mogu između 8. i 11. aprila da promene izbor trećeg predmeta koji će polagati, a definitivno matura će biti 17, 18. i 19. juna - rekla je ministarka prosvete.

Istakla je da je u školama uvek bilo elemenata koji sa socijalnog aspekta bodu oči i koji su fokusirali čitavu javnost na neke događaje, ali da većina učenika, nastavnika i škola potpuno korektno radi svoj posao i da je situacija u školama uobičajena.

Govoreći o novim pravilima koja su u školama stupila na snagu 22. februara, Slavica Đukić Dejanović rekla je da je reč o protokolima koji su obavezni za svako ministarstvo kada se donesu novi zakoni.

- Pošto smo u novembru doneli zakone koji se uglavnom odnose na sadržaje iz osnovnog i srednjeg obrazovanja, na društveno-korisni rad, na prevenciju nasilja, dakle zakoni koji definišu vrlo bitne segmenta života u školi, doneli smo pravilnike koji upravo sve te segmente i tretiraju, a to su uputstva kako da se zakon primeni - objasnila je ministarka.

Foto: Shutterstock

 

Dodala je da su pojedina pravila, poput društveno-korisnog i humanitarnog rada, dočekana sa velikim zadovoljstvom i pozitivnim komentarima, najviše među decom.

"Roditelji su prvi autoriteti deci"

Govoreći o roditeljima, Slavica Đukić Dejanović rekla je da se modeli ponašanja dece najčešće uče od autoriteta i da su roditelji prvi autoriteti.

- U našoj kulturi, tata je taj koji treba da bude autoritet, treba da se doživi kao glava porodice. On obezbeđuje socijalnu afirmaciju porodice i deca vole i treba da uspostave sa tatom jedan dobar i emotivni odnos kako bi prihvatali njegove stavove i njegova ponašanja na adekvatan način. Mame su u našoj kulturi osobe koje su tu da zaštite, da budu tople, nežne. Nekada u okolnostima u kojima živi savremena porodica, a koja je nažalost, često disfunkcionalna nemamo adekvatne modele u mami i tati. Nemamo valjane modele i deca formiraju sistem vrednosti na način koji nas jako zaboli - objasnila je ministarka prosvete.

Foto: Shutterstock

 

Govoreći o uputstvima o ocenjivanju roditelja za koja je i predsednik Srbije zamolio da se još jednom razmisli, Slavica Đukić Dejanović rekla je da se taj segment zakona nije menjao i da su uputstva definisana na malo drugačiji način.

- Suština je da kontrolu rada nastavnika i učitelja mogu obavljati isključivo inspekcije, prosvetna inspekcija i prosvetni savetnici - istakla je ministarka i napomenula da je javni komentar predsednika obaveza za njih da budnu pažnju stave u prvi plan i da to zaista čine.

Ministarka je napomenula da upis prvaka počinje 1. aprila putem platforme "E-upis", a da se očekuje da će najviše prvaka biti u velikim gradovima


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15