• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Beta

23.03.2024

13:34

Srbija ukida moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana: "Najbolje bi bilo da gradimo klasičnu nuklearku, ali neamo 20 milijardi"

Shutterstock/Zhukova Oksana

Društvo

Srbija ukida moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana: "Najbolje bi bilo da gradimo klasičnu nuklearku, ali neamo 20 milijardi"

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će biti ukinut moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana.


On je, gostujući na TV Prva, rekao da će potrošači Srbije 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas.

- Najbolje bi bilo da se gradi klasična nuklearka, ali nemamo 20 milijardi evra. Mađari grade sa Rosatomom nuklearku od 11-12 milijardi evra. Potrebno je deset godina da se izgradi - rekao je Vučić.
Naveo je da nema razlike u opasnosti od nuklerne elektrane ako je u Srbiji jer će biti i u Mađarskoj, a postoji i u Bugarskoj.

- Jedva ovo danas krpimo da ljudi nemaju problema sa strujom, jer potrebe potrošača rastu i za električnu energiju, gas i naftu - rekao je Vučić.

Dodao je da moraju da se obezbede dodatna skladišta za gas i da će moliti Ruse da ne odugovlače da daju mogućnost da se ona prave u Česteregu ili Itebeju, tamo gde Srbija već ima gasa.
Rekao je da naftovod ka Mađarskoj mora da se gradi ove godine, ali i da se prave veća skladišta za gorivo i da je izdao naređenje vojsci da na 100% doda još 50%.

On je istakao da će američka firma UGTR na šest lokacija u Srbiji postaviti solarne panele, kapaciteta 1.000 megavata, ali da je ta proizvodnja moguća na 35 stepeni, ali ne i zimi.

- Radićemo hidroelektranu Bistrica koja će se završiti za sedam godina, a završava se termoelektrana Kostolac B3 da makar imamo rezervne kapacitete u termoelektrani. Ali ne smemo da se oslanjamo na ugalj jer za struju proizvedenu u termoelektrani u Evropi će se naplaćivati taksa - rekao je Vučić.
Naveo je da je do 20. marta Srbija imala milijardu i 172 miliona evra stranih direktnih investicija, "što je apsolutni rekord za našu zemlju".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija