• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

25.03.2024

13:12

Kako velike kompanije ulažu u ekologiju

NIS

Društvo

Kako velike kompanije ulažu u ekologiju

Podeli vest

Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta današnjice.

To znači da su i velike kompanije odgovorne da doprinesu ovom cilju. Posebno je u fokusu energetska industrija, koja je jedan od najvećih proizvođača i emitera gasova. Šta se dešava u našoj zemlji kada je to u pitanju?

Kada je reč o Srbiji, pokušali smo da o „zelenoj agendi“ saznamo više u NIS-u, kao jednoj od vodećih energetskih kompanija. U NIS-u su rekli da već godinama sprovode projekte iz ove oblasti i doprinose zaštiti životne sredine. Tako je NIS od 2009. godine u projekte koji doprinose boljoj ekološkoj slici Srbije uložio više od 900 miliona evra, od čega je u „čisto“ ekološke projekte investirano više od 130 miliona evra.

Još od 2013. godine NIS realizuje program kogeneracije i do sada su na osam lokacija u našoj zemlji izgrađene male elektrane, čija je ukupna maksimalna snaga 14 MW. U ovim elektranama NIS od gasa, koji je zbog lošeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju, a u njih je uloženo oko 20 miliona evra. 

Jedan od najvećih realizovanih projekata NIS-a u oblasti elektroenergetike u ovom trenutku je TE-TO Pančevo, prva gasno-parna elektrana u Srbiji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije sa prirodnim gasom kao gorivom koji je ekološki prihvatljivije od ostalih fosilnih goriva. Projekat je vredan više od 190 miliona evra, a  instalisana električna snaga postrojenja je 189 MW. U novoj elektrani proizvodi se toplotna energija za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok se proizvedena električna energija usmerava u energetski sistem Srbije. 

Takođe, NIS je kod Elemira 2016. godine pustio u rad Aminsko postrojenje u koje je uloženo više od 30 miliona evra. Pored pozitivnog biznis efekta, ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer je način prerade u ovom postrojenju takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Uvodeći inovativne usluge i na svoje benzinske stanice, NIS je na osam maloprodajnih objekata na autoputevima u Srbiji instalirao punjače za električne automobile. U planu je i da do 2030. godine polovina potrošene struje u kompaniji bude generisana iz obnovljivih izvora energije. 

Pre dve godine, započeta je i izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana na benzinskim stanicama, koje ostvaruju izuzetno povoljan ekološki efekat kroz smanjenje emisije ugljen-dioksida. U planu je dalji razvoj ovog projekta na maloprodajnim objektima NIS-a, kao i na drugim lokacijama u okviru kompanije.

U NIS-u navode da će sprovođenje „zelene agende“ biti jedan od prioriteta kompanije i u narednom periodu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija