• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2024

12:12

Očekuje nas 60 tropskih dana! Velika prognoza za leto 2024: Evo koliko će biti kišovitih dana!

Zoran Sinko

Društvo

Očekuje nas 60 tropskih dana! Velika prognoza za leto 2024: Evo koliko će biti kišovitih dana!

Podeli vest

Leto je ove godine praktično počelo u aprilu, jer je temperatura već danima oko 30 stepeni, a prema najavama u narednim mesecima nas očekuju pakleni periodi.

Temperature su u prethodnom periodu dostizale i 32°C, a prvi tropski dan već je zabeležen poslednjeg dana marta.

Pravo letnje vreme nastaviće se sve do sredine aprila, a prema trenutnim prognozama jače zahlađenje sa obilnijim padavinama očekuje se sredinom sledeće sedmice. Obilnije padavine mogle bi da ublaže i dugotrajnu sušu. Zahlađenje bi donelo pad temperature i za 15-ak stepeni, a na planinama bi padao sneg.

Prema kraju aprila usledila bi stabilizacija vremena i postepeni porast tempeatura, pa bi one oko 20. aprila bile od 18 do 20°C, što su prosečne temperature za ovo doba godine.

U nastavku teksta prenosimo sezonsku prognozu RHMZ-a za ostatak proleća i leta pred nama.

Maj 2024

U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºC do 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa prosečnom vrednošću oko 0.3ºC višom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºC.

Foto: Z. G.

 

U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºC do 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa prosečnom vrednošću oko 0.2ºC višom u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.0ºC.

Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

Jun 2024

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.5ºC.

Foto: EPA

 

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

Jul 2024

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.0ºC.

Foto: Shutterstock

 

Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 24 mm.

Avgust 2024

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost  u proseku biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.5ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.2ºC.

Foto: EPA / Stringer

 

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Septembar 2024

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.7ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.4ºC.

Srednja mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Foto: Pixels Studio

 

Direktor Republičkog Hidrometerološkog Zavoda Jugoslav Nikolić saopštio je i prve izglede prognoze vremena za leto.

- Toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °C, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40 - saopštio je Nikolić.

Da podestimo, april zna da pored letnjeg, iznenadi i zimskim vremenom, govori i podatak da smo prošle godine za 4. april imali u Srbiji i u Beogradu pravu zimsku i snežnu mećavu i temperature od 0°C, a sneg je padao i na današnji dan 2021. godine i to prvi put u aprilu posle 25 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija