• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.G.

04.05.2024

16:44

Vrisak sina kada je čuo da su mu ubili oca ću zauvek pamtiti! Reči heroja Pavlovića i dalje odjekuju: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Zoran Sinko/Pink/Privatna arhiva

Društvo

Vrisak sina kada je čuo da su mu ubili oca ću zauvek pamtiti! Reči heroja Pavlovića i dalje odjekuju: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Podeli vest

Ni posle 25 godina ne bledi sećanje na slavnog pilota heroja Milenka Pavlovića koji je dao život za otadžbinu braneći nebo nad rodnim Valjevom te crne 1999. godine kada su neprijateljski avioni mučno udarali po nedužnom srpskom narodu.

Tačno u četiri minuta nakon podneva navršiće se 25 godina od herojske smrti pilota potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije, koji je 4. maja 1999. godine poginuo u sukobu sa NATO avijacijom iznad Valjeva.

Herojski let u smrt

Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota. Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je godinu dana nakon početka NATO bombardovanja.

U svoj poslednji borbeni let, Milenko Pavlović se uputio sa aerodroma u Batajnici, koji danas nosi njegovo ime, nakon uzbune da se eskadrila NATO aviona približava Valjevu, a da je kao meta označena prethodno više puta bombardovana vojna fabrika "Krušik".

- Sudbina je htela da tog 4. maja 1999. godine Milenko na poslednji zadatak krene put rodnog kraja, svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje, pogibija komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljih pilota Vojske Jugoslavije, označilo je poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije - kaže general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Foto: /Privatna arhiva

 

 

U trenutku kada je uzbuna data, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi, ali je javio svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo prema Batajnici

Hrabro, kao i svaki put, i tog dana seo je u svoj "mig 29". U operativnom centru 12 minuta kasnije odjeknule su reči: "Imaju me!" Bilo je to poslednje što je izgovorio heroj iz Podgorine.

- Njegov zamenik je bio dežurni. Pozvao ga je i rekao da će mladi pilot Ladiša da poleti, a Milenko je odgovorio da ne kreće dok on ne stigne. Međutim, dok je zamenik stigao na mesto poletanja, zatekao je samo mladog pilota, a kažu da je Milenko već uzleteo. Tada je Milenko rekao tom mladiću: "Izlazi iz aviona, majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!". Uzleteo je i nikad se više nije vratio - ispričao je svojevremo Ljubiša Isailović, Milenkov drug iz detinjstva koji se brine o memorijalnom centru podignutom u čast hrabrom pilotu.

Pavlović je u vazduhu proveo samo 12 minuta, a u neravnopravnom boju sa višestruko brojnijim NATO avionima, uspeo je u jednom trenutku da ih zbuni i rastera.

Sve je to učinio hrabrim manevrima, iako je odmah po poletanju praktično ostao "slep", s obzirom na kvar radara u njegovoj letelici. "Imaju me", bile su njegove poslednje reči koje je čula komanda u Batajnici, da bi nekoliko trenutaka kasnije njegov "mig" pogodile tri rakete ispaljene sa holandskog F-16 u reonu Tuzle, nakon čega se Pavlovićeva zapaljena letelica srušila u Petnici kod Valjeva.

Foto: Pink

 

Saznanje o smrti heroja

Majka pilota Milenka Pavlovića u svojoj ispovesti ispričala je kako je saznala da je avion iznad Valjeva oboren, kao i da je njena prva reakcija zbunila okolinu.

- Radila sam iza kuće, sadila baštu, a moja jetrva je bila u kući. Kada sam ušla unutra rekla mi je da je nad Valjevom oboren avion. Samo sam jauknula i uhvatila se za glavu. Upitala sam je čiji je avion, a ona kaže da je od NATO-a, ali ja sam počela da kukam... Rekla sam možda nije naš avion, ali jesu tuđa deca, kao moj sin - rekla je pre više od deset godina majka heroja Radmila Pavlović.

Supruga Slavica Milenković istakla je da 4.maja 1999.godine nije ni znala da je njen muž poleteo u oblake iz kojih se nikada neće vratiti.

- Nisam znala da je on poleteo, bila sam na poslu. Deca su bila kod kuće, ranije sam izašla sa posla, već nakon pola sata počeo je konstantno da zvoni telefon, i svaka osoba mi je rekla: Avion se srušio iznad Valjeva, a svi kažu da je to bio Milenko. Sve sam pokušavala da se nadam da to nije istina, da će se on javiti.. - ispričala je Slavica i dodala:

-Kada su došli da nam saopšte, stariji sin Srđan je otvorio vrata i taj njegov vrisak zauvek ću pamtiti. Tada je stariji sin imao 16 godina, a mlađi samo devet. Različito su doživeli gubitak oca, mlađi sin je ostao bez kose, obrva i trepavica u vrlo kratkom roku.

Foto: printskrin/youtube/rt zvanični kanal

 

Kako tati može nešto da se desi?

Stariji sin pilota Milenka Pavlovića pamti svaki sekund saznanja o smrti svog oca, njegovog idola. 

- Bio sam na prozoru svoje sobe, gledao sam napolje, i video sam četvoricu tatinih kolega kako idu prema našem ulazu i kada sam ih video pretpostavio sam da nešto nije u redu. Otvorio sam im vrata i jedan tatin kolega me je zagrlio i ja sam počeo da plačem i čuo sam majku kako je počela da plače  - ispričao je svojevremo Srđan Pavlović i dodao:

-Nisam zamerio svom ocu što je seo na mesto svog mlađeg kolege. Uradio je jedno izuzetno hrabro delo. Mislim da je bio i da će uvek biti jedan veliki čovek - zaključio je Srđan. 

Foto: printskrin/youtube/rt zvanični kanal

 

Mlađi sin pilota, Nemanja Pavlović, pored velike traume koje je preživeo koja je ugrozila i njegovo zdravlje, borio se i sa prihvatanjem realnosti. 

- Najviše se sećam kada su mi javili da se tati nešto desilo, bio sam šokiran, jer sam bio mali, a šokiran sam bio činjenicom da tati nešto može da se desi. Znao sam da je tata bio jedan od boljih pilota i nisam verovao da njemu nešto može da se desi, iščekivao sam da će se vratiti, ali vremenom sam shvatio da je ovo realnost - rekao je Nemanja. 

Foto: printskrin/youtube/rt zvanični kanal

 

Komandant 204. Lovačko-avijacijskog puka bio je poslednja žrtva na nebu, jer nakon njegove pogibije nijedan avion RV VJ nije poleteo na zadatak do kraja NATO agresije.

Država je Milenka Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo. U rodnom Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen Milenku Pavloviću.

Da se ne zaboravi! Srbija pamti herojski let pukovnika Milenka Pavlovića u besmrtnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija