• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.05.2024

10:07

Za ovaj prekršaj grčka policija piše kaznu i 1.500 evra!  Ovo je deteljan prekršajni "cenovnik"

Shutterstock

Društvo

Za ovaj prekršaj grčka policija piše kaznu i 1.500 evra! Ovo je deteljan prekršajni "cenovnik"

Podeli vest

Do Grčke, najčešće destinacije za domaće turiste preko leta, najčešće ćete sopstvenim automobilom, a to onda znači da spremite i “džak para” ako ste skloni da četvrotočkašem upravljate mimo propisa.

Koliko celo letovanje može vas koštati vožnja pod dejstvom alkohola, a za vožnju bez pojasa u Grčkoj pripremite 350 evra.

Iako u Grčkoj novi i znatno stroži zakon o drumskom saobraćaju postoji već šest godina, nije zgoreg podsetiti se koliko će vam svaki saobraćajni prekršaj napravljen u ovoj zemlji višestruko povećati trošak letovanja.

Pogotovo, a o tome svedoče i prošlogodišnja iskustva naših turista u Grčkoj, što se broj tamošnjih saobraćajnih policajaca na putevima i ulicama daleko uvećao, a uz to su beskompromisni i ažurni u kažnjavanju prekršilaca.

Foto: EPA

 

Takođe, savetuju iskusni putnici u ovu državu EU, treba obratiti pažnju i na to da je povećan i broj radara na glavnim saobraćajnicama, a prvi na koji će naići putnici iz naše zemlje nalazi se vrlo blizu nakon graničnog prelaza Evzoni, a pre isključenja za Solun, što je jedna od najčešćih putnih ruta turista iz Srbije u odlasku na grčko primorje.

Spisak iznosa kazni za saobraćajne prekršaje u Grčkoj:

Vožnja pod uticajem alkohola - od 78 do 1.200 evra

Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20km/h - 100 evra

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu i preticanje preko pune linije – 700 evra

U Grčkoj drakonske kazne za saobraćajne prekršaje važe već šest godina.

Nevezivanje sigurnosnog pojasa – 350 evra

Nepropisno parkiranje - od 40 do 80 evra

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 100 evra

Pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina – 1.500 evra i oduzimanje vozačke dozvole.

"Pola ti se prašta"

Za razliku od prethodnih propisa, upozorava se i na to, u Grčkoj više ne postoji pogodnost da vam bilo koja od izrečenih saobraćajnih kazni bude smanjena na polovinu iznosa ako je platite u roku od deset dana.

U Grčkoj, naime, zakonska regulativa je usaglašena sa preporukama koje je Evropska komisija propisala u vezi sa prevozom dece, pa tako po tim preporukama deca niža od 135 centimetara i mlađa od 12 godina treba da budu u odgovarajućem sedištu ili busteru.

Foto: Pexels/Pngwing

 

Tamošnji zakon tako kaže da je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 150 centimetara voze na prednjem sedištu vozila. Za decu od 12 i više godina sa visinom od najmanje 135 centimetara, pak, dovoljan je normalan sigurnosni pojas.

Saobraćajnu kaznu u Grčkoj platićete kad-tad!

Ne zavaravajte se da nećete platiti bilo koji od ovih načinjenih saobraćajnih prekršaja u Grčkoj.

Naime, kako objašnjava sajt nikana.gr koji srpski turisti koriste kao pouzdan vodiča za letovanje u toj zemlji, to ako kazna za saobraćajni prekršaj još nije evidentirana i informacija o istom poslata na granične prelaze, ne znači da ste se spasili od plaćanja.

- Grci vam ne mogu poslati kaznu na kućnu adresu, ali sledeći put kada budete ulazili u Grčku, ako kazna nije zastarela ona se još uvek nalazi u sistemu i neće vam je oprostiti, nego ćete istu morati platiti. Pored toga u okviru EU postoji registar saobraćajnih prekršaja i velika je verovatnoća je da će se kazna naplatiti čim budete na ulasku u EU bilo gde da je napravljen prekršaj unutar EU – piše sajt nikana.gr.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija