• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

07.06.2024

09:15

Srbi poludeli za ovim vozilima: Prodato više od 2.000 za godinu dana

Tanjug

Društvo

Srbi poludeli za ovim vozilima: Prodato više od 2.000 za godinu dana

Podeli vest

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova saopštila je danas da je srpsko tržište motocikala u 2023. godini zabeležilo snažan rast od 26,8 odsto - prodato je 2.171 motocikala, što je za 459 više u odnosu na 2022. godinu.

S druge strane, zabeležen je pad prodaje skutera od 25,9 odsto, odnosno u 2023. godini iznosi 2.356, što je za 825 manje u odnosu na 2022. godinu, navodi se u saopštenju.

U prva četiri meseca ove godine prodato je 1.714 motocikala, dok je samo u aprilu prodato 930 dvotočkaša, što je skoro duplo više u odnosu na april 2023. godine, kada je isporučeno 475 motocikala.

Porast prodaje novih motocikala i skutera bio je rekordan i na tržištu Evrope, koje je "pokriveno" mnogobrojnim izvorima za 38 zemalja, kako u EU, tako i van nje, te je u 2023. godini zabeležena cifra od 2,5 miliona novoregistrovanih motocikala i skutera.

"Rast u odnosu na 2022. značajnih 24,2 odsto! Japanski gigant Honda je povećao prodaju u 2023. za 40,9 odsto, Jamaha za 12, 8 odsto, BMW za 4,5 odsto, Pjađo za 1,2 brend Kuba za neverovatnih 154,1 odsto, ističe se u saopštenju.

Najveći skok prodaje u 2023. godini zabeležen je u Turskoj, gde je broj novoregistrovanih motocikala porastao za čak 119,3 odsto, gde je prodato 698.857 motocikala.

"Iako još nema zbirnog podatka za sve države Evrope u prva četiri meseca ove godine, iz analize velikih tržišta jasno proizilazi da se prodajni uzlet nastavlja", dodaje se u saopštenju.

U Nemačkoj je u prvom kvartalu ove godine prodato 57.158 motocikala što je pad od 1,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je u aprilu došlo do porasta, u odnosu na isti mesec lane, od 15,6 odsto i prodaje 29.015 motocikala.

"Lider po prodaji u Nemačkoj je Honda, slede BMW i Pjađo", ističe se u saopštenju.

U Španiji je u 2023. godine zabeležena rekordna prodaja i najveći rast tržišta motocikala i skutera u poslednjih 15 godina. Prodato je ukupno 217.456 motocikala, a rast u odnosu na godinu dana ranije iznosio je 12,4 odsto. U prvom kvartalu 2024. godine prodaja ove vrste vozila je dostigla brojku od 48.080 što je predstavljalo rast od 4,2 odsto u odnosu na period od januara do marta 2023. godine, dodaje se u saopštenju.

April je, kao i u Nemačkoj "pogurao" prodaju za 20,6 odsto u poređenju sa aprilom 2023. godine. Ukupno, za prva četiri meseca u Španiji je prodato 68.435 motocikala i skutera. Godišnji rast za period od januara do aprila ove godine veći je za 8,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

"Najviše su se u ovom periodu u Španiji kupovale Honde, Jamahe, Kymco skuteri i BMW na četvrtom mesto. Španci su objavili i podatak da je najveći rast kod motocikala od 751-1100 čm čak 16 odsto a da je porasla i prodaja skutera po stopi od 3,0 odsto", ističe se u saopštenju.

U Italiji, najvećem tržištu EU za motocikle i skutere, je u 2023. godini zabeležen rast prodaje ovih dvotočkaša od 15 odsto i dostigao je rekordnih 340.742 dvotočkaša. I u Italiji je to, kao i u Španiji bila najuspešnija godina za prodavce motocikala i skutera u poslednjih 15 godina.Taj trend je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine sa rastom od 2,9 odsto. Ukupna cifra u prva četiri meseca je 125.839 novih motocikala i skutera sa godišnjim rastom, naravno u ovom periodu od 8,1 odsto.

"Jasno je da Evropljani sve više koriste ovu vrstu vozila ne samo kao ranijih godina za izlete, krstarenja na godišnjim odmorima, već su dvotočkaši sve više nezamenjivi u svakodnevnici stanovnika velikih gradova kao jedno od rešenja za sve veće saobraćajne gužve", zaključuje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kad se Amerika i Rusija dogovore, male zemlje će izvući deblji kraj! Sukob u Ukrajni završiće se multipolarnošću sveta!
Live TV

Kad se Amerika i Rusija dogovore, male zemlje će izvući deblji kraj! Sukob u Ukrajni završiće se multipolarnošću sveta!

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija neće nikoga prva napasti, ali će u slučaju napada na teritoriju Ruske Federacije, odgovor biti takav da napadača neće biti. O ratu između Zapada i Rusije u emisiji "Info jutro" govorili su Marina Galogaža, predsednica udruženja sunarodnika rusije i Zoran Milosavljević, sa instituta za političke studije.

22.06.2024

12:47

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija