• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

11.06.2024

10:30

Tovljenje prasića od sada moguće i iz solitera: Potpuno legalno, a za to vam je potreban samo telefon!

Shutterstock

Društvo

Tovljenje prasića od sada moguće i iz solitera: Potpuno legalno, a za to vam je potreban samo telefon!

Podeli vest

Ukoliko se očekivanja idejnog tvorca onlajn platforme “Moje stado” ispune, od 1. jula moći ćete iz svog stana da upravljate tovom i gajenjem sopstvenih domaćih životinja. Kilažu određujete algoritmom.

Ako živite u stanu ili u gradskoj sredini gde držanje domaćih životinja nije dozvoljeno, do sada niste mogli ni da zamislite da imate svoje prase, jagnje ili tele, koje hranite kako biste jeli meso proverenog kvaliteta.

Platforma Miodraga Mitrovića “Moje stado” omogućava onlajn stočarstvo i tov na rate.

- Ova platforma omogućava fizičkim licima da kupe i utove prase, jagnje, tele na bilo kom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji, a da tov plaćaju u mesečnim ratama. Na osnovu željene kilaže algoritam proračunava potrošnju hrane i hranidbene dane, čime se određuje cena koštanja tova. Praktično ako nam za tov treba 150 dana, to je pet meseci i tako dobijamo kolika je mesečna rata - objašnjava Miodrag Mitrović, idejni tvorac onlajn platforme “Moje stado”.

Platforma, kaže, ima dobre ugovore i opšte uslove poslovanja tako da ni farmer, niti korisnik usluga ne mogu da budu oštećeni.

- Ako korisnik ne izmiri svoju mesečnu obavezu platforma stopira tov, a njemu se isporučuje životinja u trenutnoj težini - precizira naš sagovornik.

Foto: Printscreen/Društvene mreže/

 

Osim onlajn farme, na platformi je dostupna i onlajn pijaca. Na ideju da pokrene ovako nešto Mitrović je došao 2020. godine u vreme korone, jer zbog karantina nisu bili dozvoljeni izlasci i obilasci prodavnica i pijaca.

- Platforma je zamišljena tako da sadrži informacije koje su dostupne na svakom mobilnom telefonu, tabletu i računaru, bukvalno o svemu što nudi jedno poljoprivredno gazdinstvo. Od krupne i sitne stoke, preko živine i zečeva. Osim organskog i klasičnog tova, tu mogu da se nađu i gotovi proizvodi poput suhomesnatih i mlečnih proizvoda, domaćih jaja, raznih vrsta džemova, meda, ajvara - navodi Mitrović.

Tov na rate „hranljiv“ za kućni budžet

U početku je, kaže, i sam bio iznenađen pozitivnom reakcijom ljudi kojima je saopštio svoju ideju. Iako platforma još nije zaživela, zainteresovanih na obe strane ima u mnogo većem broju nego što je očekivao. Svetozar Krstić iz Beograda planira da bude među prvim onlajn farmerima u Srbiji.

- Iz više razloga sam poželeo da budem onlajn farmer. Kao prvo kvalitet domaćeg mesa je znatno bolji od uvoznog. Kao drugo nemam ni vremena, ni mogućnost da gajim, recimo, prase u gradu. I kao najvažnije uvek mogu da pratim i obiđem svoje grlo - objašnjava Svetozar Krstić, koji ima želju da odgaji prase na Homolju i jagnje na Staroj planini.

- Uz to, mogućnost uzgoja na rate ne opterećuje budžet kao kada treba da date 40.000 ili 50.000 dinara za svinju odjednom. O kvalitetu naših autohtonih sorti ne treba ni da govorim - dodaje naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

 

Mogu li onlajn farme da oporave stočarstvo u Srbiji

Da je ideja zanimljiva i za poljoprivredna gazdinstva, tvrdi Ljubinka Stašević iz Mionice.

- Ideja je jako dobra i verujem da će zaživeti. Za gazdinstva je to prezentacija ljudima koji zbog obaveza i nedostatka slobodnog vremena ne mogu da traže poljoprivrednike širom Srbije, a ujedno će nam doneti neka zagarantovana sredstva. Tržište širom zemlje je ozbiljan potencijal i daje nam mogućnost da širimo proizvodnju. Verujem da će platforma doprineti i porastu stočnog fonda u Srbiji - kaže Ljubinka Stašević sa poljoprivrednog gazdinstva “Dučić”.

- Naši kapaciteti nisu veliki. Mi smo malo porodično gazdinstvo i nije nam u interesu da imamo hiljade grla, već 30 do 50, jer želimo da pružimo kvalitet, a ne kvantitet. Kupci prepoznaju šta je domaće, a šta iz uvoza - dodaje naša sagovornica.

Uspostavljanje platforme “Moje stado” bio je zahtevan posao koji je pri kraju, navodi njen tvorac. Ostalo je još da se završi nekoliko tehničkih stvari oko plaćanja, kao i probni rad, nakon čega će onlajn farma svima biti dostupna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija