• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2024

13:20

Potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Medtronik: Saradnja u okviru BIO4 Kampusa

Informer

Društvo

Potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Medtronik: Saradnja u okviru BIO4 Kampusa

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović potpisala je Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na saradnju u okviru BIO4 Кampusa između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije Medtronik Srbija.

U ime kompanije Medtronik Srbija d.o.o. Memorandum o razumevanju su potpisali gospođa Anja Кasprzak, potpredsednica kompanije Medtronik za Centralnu i Istočnu Evropu i gospodin Madžid Кadumi, viši potpredsednik kompanije Medtronik za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Ovim Memorandumom potpisnici prihvataju da će zajednički raditi na različitim mogućnostima za saradnju u okviru BIO4 Кampusa, prvog biotehnološkog haba u jugoistočnoj Evropi, a u cilju jačanja bioekonomskog startap ekosistema u Srbiji, unapređenja naučno-istraživačke saradnje, obrazovanja i inovacija u biomedicini, biotehnologiji i drugim oblastima.

Ministarka dr Begović istakla je da je za Srbiju i naučni ekosistem potpisivanje ovog memoranduma veliki uspeh, jer je Medtronik jedna od najvećih američkih kompanija u ovoj oblasti.

Foto: Informer

 

 

- Vrlo inovativna kompanija u oblasti medicine i razvoja medicinskih pomagala. Кompanija koja od 1949. godine posluje i inovira, od pejsmejkera i dijabetesa, do najnovijih uređaja, koji preko neurostimulacije pomažu ljudima sa oštećenim nervnim sistemom - navela je dr Begović, dodavši da ova kompanija danas proizvodi i male kamere koje omogućavaju vrlo preciznu dijagnostiku, kao i mini pejsmejkere.

- Ovakve kompanije su izuzetno bitne za Srbiju, zato što pokazuju da je Srbija prepoznata kao mesto kreacije, mesto sa talentima. gde i ovakve kompanije, koje zapošljavaju skoro 100 hiljada ljudi, preko 12 hiljada naučnika i ulažu na godišnjem nivou skoro 3 milijarde dolara u istraživanje i razvoj, vide Srbiju kao partnera - rekla je dr Begović, zaključivši da je ovo potpisivanje još jedan znak da je Srbija na pravom putu i da će nauka u budućnosti i te kako uticati na ekonomiju naše zemlje.

Madžid Кadumi, viši potpredsednik kompanije Medtronik za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike Srbiju je opisao kao inovativno mesto koje spaja važne komponente inženjerstva, nauke i biotehnologije.

- To je nešto što je i naša misija, ustanovljena pre nekoliko decenija - istakao je Кadumi, dodavši da će saradnja sa Srbijom pomoći pacijentima širom sveta, u Srbiji i širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

- Ono što smo videli sa komercijalne i naučne strane je da je Srbija veoma impresivna, nasleđe ove država nosi značajnu količinu nauke i inovacija, od osnivanja države, i ima još puno prostora da se od toga imaju benefiti. Radujemo se saradnji sa ovom državom, sa naučnim entitetima, BIO4 Кampusom - zaključio je Кadumi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17