• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.06.2024

17:52

Ministar Selaković pravo u metu: Mirdita na Vidovdan više od provokacije, cilj identitetsko prekrajanje Kosova!

Pedja Milosavljević

Društvo

Ministar Selaković pravo u metu: Mirdita na Vidovdan više od provokacije, cilj identitetsko prekrajanje Kosova!

Podeli vest

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da pokušaj organizacije festivala "Mirdita, dobar dan" na Vidovdan predstavlja više od provokacije i naglasio da je apsolutno uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na najsvetiji praznik, ne treba ni da se podrži, ni da se održi, prenosi RTV.

Festival je, kako je naglasio za Tanjug, samo karika u nizu lanca koji za cilj ima potpuno identitetsko prekrajanje, reviziju onoga što Kosovo jeste.

- Kada se možete suočiti sa tim da su u stanju da za manastir Visoki Dečani, koji nije samo sakralni objekat, ne samo objekat duhovnog, visokoumetničkog kvaliteta, već na prvom mestu mauzolej, grobnica šefa srpske države, kralja Stefana Dečanskog mogu da pričaju da ne pripada srpskoj kulturi, možete misliti šta će nam raditi sa svim ostalim - rekao je Selaković.

Selaković je naglasio da povrh svega, doći u Beograd na Vidovdan, znači sprovoditi vrstu kvazi kulturnog iživljavanja.

Foto: Pedja Milosavljević

 

- Dakle, nije im dovoljno što nam narod na Kosovu i Metohiji maltretiraju, što ga šikaniraju, što ih progone, što ih ubijaju, nego još hoće da dođu u naš glavni grad, na naš najsvetiji praznik i da nas nateraju, da ih oberučke prihvatimo i budemo sve srećni i zadovoljni zbog toga što nam rade. To je svojevrsni mazohizam, mogu slobodno da kažem i apsolutno sam uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na Vidovdan, ne treba ni da se podrži, ni da se održi - rekao je Selaković.

Ocenio je da organizacija takozvanog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, i to na Vidovdani, ne predstavlja samo provokaciju, već nešto što manifestuje uopšte odnos albanske, prištinske vrhuške prema onome što je srpska kultura.

Podsećajući da je patrijarhu Profiriju pre više od mesec i po zabranjen ulazak na Kosovo gde je krenuo u svoju kuću, u Pećku patrijaršiju, vekovnu kuću poglavara SPC, a glumcu Nenadu Jezdiću da na severu Kosova odigra svoju monodramu "Knjiga o Milutinu", Selaković je naglasio da to pokazuje da kutura postaje ozbiljna žrtva terora Prišitne, progona i iživljavanja nad srpskim narodom "koji sprovode Aljbin Kurti i čitava njegova grupacija".

Foto: Pedja Milosavljević

 

Selaković je naglasio da Priština svoju politiku zasniva isključivo i jedino na otimačini i krađi.

- Ranije su to bile kuće, imanja, naša sela, naši gradovi, naše svetinje, sada to postaje i ono što je naša kulturna baština", rekao je Selaković i nagalsio da nije odmet ponoviti činjenicu da na Kosovu pored rimskih, grčkih, srednjovekovnih srpskih i otomanskih spomenika kulture „ne postoji ništa što je albanska kulturna baština.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija