• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.06.2024

09:16

Najskuplji stan ove godine prodat za 1,2 miliona evra, ali to nije sve: Pogledajte koliko je plaćena ova garaža

Miloš Rafailović/Pngwing

Društvo

Najskuplji stan ove godine prodat za 1,2 miliona evra, ali to nije sve: Pogledajte koliko je plaćena ova garaža

Podeli vest

Najskuplji stan u Srbiji u prvom kvartalu ove godine prodat je u Beogradu, u opštini Savski Venac, za 1,22 miliona evra, pokazuju podaci RGZ. Najskuplji kvadrat plaćen je na istoj lokaciji okruglo 10.350 evra, dok je najskuplja kuća prodata isto na opštini Savski Venac za 3,12 miliona evra.

Takođe, najviša zabeležena cena prometovane garaže je 73.000 evra, na Vračaru, tj. najskuplje plaćen poslovni prostor zabeležen je na Savskom Vencu gde je prodat za 3,09 miliona evra.

Što se tiče generalnog kretanja tržišta, podaci Republičkog geodetskog zavoda sa tržišta nepokretnosti za prvi kvartal 2024. pokazuju da je u Republici Srbiji nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nakon izrazito dinamičnog rasta, tokom 2021. i 2022. godine, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa.

Foto: Shuterstock

 

 

- U istom periodu udeo delimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrednosti je opao za 5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali i dalje iznosi 30 odsto od ukupnog prometa u prvom kvartalu. Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, na početku 2024. godine dolazi do umerenijeg rasta cena stanova na nivou Republike Srbije, piše u saopštenju RGZ.

Za prva tri meseca ove godine u Srbiji je ukupna količina novca iskorišćena za kupovinu nekretnina iznosila 1,5 milijardi evra, što je 2,6 odsto manje u odnosu na isti kvartal prošle godine.

- Od ukupno 1,5 milijardi evra, 456 miliona evra dolazi sa delimično regulisanog tržišta. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine iznosio je 29.108 što je za 1 odsto manje nego prošle godine, piše u saopštenju.

Šta se najviše kupuje od nekretnina u Srbiji?

Na prvom mestu stanovi, na koje smo potrošili 834 miliona evra, sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovanih vrednosti. Na drugom, kuće, na koje smo potrošili 114,6 miliona evra, tj. 8 odsto ukupne vrednosti, zatim poslovni prostori na koje smo potrošili 72,6 miliona evra (5 odsto ukupne vrednosti), te poljoprivredno zemljište koje nas je koštalo 64,6 miliona evra (tj. 4 odsto ukupne vrednosti).

- Kada je reč o načinu plaćanja, 7 odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je 1 procentni poen manje nego ranije, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).

Foto: Tanjug

 

 

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda nalazi se analiza tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji za prvi kvartal 2024. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2019. do 2024. godine. Ovaj izveštaj omogućava uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Srbiji i koristan je za investitore, kupce i prodavce nekretnina u Republici Srbiji zbog toga što daje objektivan uvid u stanje na tržištu nepokretnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17