• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, Kosovo online

22.06.2024

09:50

Zastrašujući prizori u južnoj Mitrovici! Srbi došli na Zadušnice na KiM, pa se uznemirili: Svi spomenici polomljeni, ni mrtve ne ostavljaju na miru! (VIDEO)

printscreen

Društvo

Zastrašujući prizori u južnoj Mitrovici! Srbi došli na Zadušnice na KiM, pa se uznemirili: Svi spomenici polomljeni, ni mrtve ne ostavljaju na miru! (VIDEO)

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice, a Srbi već četvrt veka na devastirano pravoslavno groblje u Južnoj Mitrovici organizovano dolaze kako bi upalili sveće i odali počast svojim najmilijima.

Slika je nepromenjena i više od dve decenije kasnije. Nepristupačan teren groblja obrastao je u korov, humke su jedva vidljive, nadgrobni spomenici su polomljeni, a smeća je svuda u okolini.

Građani žurno odlaze ka grobovima, uređuju ih čupajući travu i čisteći smeće, pale sveće na improvizovanim mestima i nezadovoljno odmahuju glavama.

Ove prizore nadgleda policija, a sveštenici iz južne i severne Mitrovice čitaju opela nad jedva vidljivim grobovima.

Nebojša Ilić kaže da dolazi na svake zadušnice.

- Da, izmenilo se sve. Prvi dolazak ovde, srušeno sve kao posle neke kataklizme. Osećanja su onda gora kad se dolazi na zadušnice, zbog onoga zbog čega se dolazi. Ne znam da li će biti bolje, i ne verujem. Da tuga bude još veća, narod koji dolazi ovde, sve ga je manje i manje, pa samim tim, i taj psihološki deo bude loš. Nadam se u nešto bolje i da će jednoga dana neko ove porušene spomenike podignuti i pustiti mrtve na miru - kaže Ilić.

Slavica Jargić navodi su joj osećanja pomešana, ali slika koju svaki put zatekne ostavi je nemu.

Milica Kasalović kaže da je na ovom groblju po četvrti put, zajedno sa svojom porodicom.

- Ovi prizori deluju jako zastrašujuće za naš srpski narod na Kosovu i Metohiji. Kada shvatimo da ostaci naših predaka počivaju u ovakvom haosu i nemiru, jako je bolna scena i prizor. Često smo ovde sa majkom, sestrom i članovima porodice - poručuje ona.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica organizovao je prevoz za građane Severne Mitrovice koji su na ovaj praznik obišli grobove svojih bližnjih u Južnoj Mitrovici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija