• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IInformer/Kurir

26.06.2024

21:29

Počeli da mere kofere, nema više ni ajvara u torbi! Turisti besni na nova pravila za putovanja

Shutterstock

Društvo

Počeli da mere kofere, nema više ni ajvara u torbi! Turisti besni na nova pravila za putovanja

Podeli vest

Nova pravila uvezi težine prtljaga prilikom putovanja autobusom preko granice stupila su na snagu 1. juna ove godine.

Ko planira odlazak na more preko agencije autobuskim prevozom mora da zna da putnici neće moći da nose po nekoliko kofera i torbi, već samo jedan prtljag od 20 do maksimalno 25 kilograma po osobi.

Novo pravilo podrazumeva da sa sobom možete da nosite jednu torbu do maksimalno 25 kilograma, ali ono neće važiti u svim turističkim agencijama.

- Nova pravila će važiti od 1. juna, ali ona nisu obavezujuća za sve. Neke od agencija su to uvele zato što su imale lošu praksu od ranije. Dvoje ljudi je kretalo na more sa pet torbi. Autobus nema beskonačno prostora - rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta).

Međutim, mnogi turisti su se pobunili zbog ovog ograničenja jer onaj ko prekorači ovo ograničenje mora da doplati od 30 do 50 evra za prtljag u zavisnosti od agencije.

U Fejsbuk grupi Live from Greece pojavilo se obaveštenje jedne članice da su neki prevoznici počeli da mere prtljag.

- Svima koji putuju u Grčku autobusom upozorenje da prevoznici mere težinu kofera prilikom preuzimanja, gornja granica je 23 kg - navodi se u objavi koja je pokrenula lavinu komentara.

Sudeći po reakcijama mnogi su se pobunili zbog ovoga, dok je bilo i onih koji su saglasni sa ograničenjem jer su svesni da je ta mera uvedena pre svega zbog bezbednosti putnika. Naravno, bilo je tu i duhovitih komentara.

- Lele pa gde ću da stavim ajvar da pravim - napisala je jedna članica, dok je druga odgovorila:

- Postani moderna domaćica kupuj gotov ajvar.

Druga članica je napisala da je morala da doplati za dve torbe i suncobran.

- Lopovluk, sad se vraćam iz Toronija za dve manje torbe i za suncobran naplatio mi je 30 evra - piše u komentaru, dok u narednom stoji:

Meni izmerili juče i kažu da kofer ima preko 40 kg. Kad su mi uzeli paštetu, paradajz i i smokve kofer mi je bio samo 10 kg težak. Stvarno ne razumem zbog čega to rade.

Foto: Reuters/printscreen

 

Naime, grupa turista koja je iz Leskovca krenula u Grčku kaže da prevoznik nije merio kofere, ali da im je unapred rečeno da po putniku mogu da ponesu jednu torbu odnosno kofer.

- Porodično idemo na more, jedno dete je sa nama. Planirali smo da ponesemo dva velika kofera i jednu manju torbu za dete koja bi bila sa nama u autobusu. Inače bismo nosili duplo više. Naglasili su nam da neće stići da mere kofere, ali da se odokativno može proceniti koliko koji teži. Molili smo Boga da ne prekoračimo granicu jer bismo inače doplatili. Nismo nosili suncobrane i stolice, dole ćemo kupiti suncobran, nije skup, ali nosimo dosta hrane počev od mesa, slatkiša, krema, marmelade, pašteta, konzervi. Ukopili smo se nekako, pa ćemo dole dokupiti šta nam treba za 10 dana - kaže nam Leskovčanka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija