• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Novosti.rs

04.07.2024

07:12

Koje su srednje škole bile najtraženije, a gde je ostalo slobodnih mesta: Analiza proteklog upisnog roka za male maturante

Tanjug

Društvo

Koje su srednje škole bile najtraženije, a gde je ostalo slobodnih mesta: Analiza proteklog upisnog roka za male maturante

Podeli vest

Protekli upisni rok pokazao je da su, među malim maturantima, najpopularnije bile medicinske škole, saopštio je Forum srednjih stručnih škola Beograda.

Tako je u Novom Pazaru za upis na smer medicinski tehničar bilo nephodno minimum 91,60, za zubnog tehničara 88,60, dok je za farmaceutskog tehničara 87,90 bodova. U Vranju je donja granica za medicinsku sestru - tehničara bila 91,66, u Leskovcu 89,35, u Karagujevcu 88,48 bodova, u Ćupriji 85,18, u Sremskoj Mitrovici 85,01

U Kragujevcu za upis u Medicinsku školu na smer medicinska sestra tehničar bilo je neophodno minimum 88,48 bodova.

- Ovo nam pokazuje da su odlični đaci, čak i vukovci, upisivali medicinske škole - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

- Većina njih će posle završene srednje škole otići u inostranstvo, gde su primanja za ove profile značajno veća nego kod nas. Zbog toga, apelujemo da se povećaju zarade zdravstvenim radnicima kako nam najbolja omladina ne bi otišla iz zemlje.

Prema rečima Antića, među popularnim srednjim stručnim školama je i Vazduhoplovna akademija gde se za jedno mesto prijavilo i po četiri učenika. Donja granica za upis na smer aviotehničar bila 89,26 poena. On navodi da je razlog popularnosti dobra organizacija rada same škole, ali i dominantna praktična nastava i garantovano zaposlenje u zemlji, ali i inostranstvu.

- Ugostiteljstvo i turizam su jako popularni kod đaka koji su završili osnovnu školu. Razlog je dobra praktična nastava, ali i razvoj turizma u našoj zemlji i sve veća potreba za ovim profilom - kaže Antić. - Za smer kulinarski tehničar bilo je neophodno oko 75 bodova, kao i za hotelijersko-restoraterskog tehničara, dok je minimalni broj bodova za kuvara bio  70,02.  Razvojem turizma i hotelijerstava samo u Beogradu u bliskoj budućnosti biti potrebno preko 100.000 radnika ovog profila.

Antić ističe da je IT smer je doživeo pad kada je u pitanju minimalan broj poena za upis, a  primećeno i manje interesovanje za elektrotehičke škole. U ETŠ "Nikola Tesla" za smer tehničar informacionih tehnologija bilo je neophodno minimum 92,75 bodova.

- Najtraženija gimnazija je Jova Jovanović Zmaj u Novom Sadu gde je za prirodno - matematički smer bilo neophodno najmanje 97,20 poena - kaže Antić.

Zabrinjavajući podatak je da gimnazije u manjim sredinama poput Jagodine, Paraćina, Bora, Zaječara, Knjaževca, Velike Plane, Čačka i drugih mesta su ostale poluprazne ili je ostalo još mesta koja mogu biti popunjena u drugim upisnim rokovima.

Prema njegovim rečima, Srbija oskudeva sa dobrim majstorima, a pojedine srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta iako su u pitanju zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena.

- Na primer, zavarivači mogu da imaju primanja kao radnici u IT sektoru, ali interesovanje za ovaj profil je i dalje jako malo - ističe predsednik Foruma. -Srbija oskudeva i u zidarima, a građevinske škole su nam prazne iako se u zemlji gradi više nego ikada. Zato smo prinuđeni da radnu snagu u građevinarstvu uvozimo iz Kine, Turske i drugih zemalja. Poljoprivredne škole bi trebalo da budu među najtraženijim u našoj zemlji. Zato apelujemo na nadležne da urade sve što je u njihovoj moći kako bi ovi profili bili promovisani. Takođe predlažemo da se uradi bela knjiga za poljoprivredne škole.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija