• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

12.07.2024

09:59

Znate li kolika je prosečna starost Srbina? Žene žive duže, a razlika nije mala

Shuterstock

Društvo

Znate li kolika je prosečna starost Srbina? Žene žive duže, a razlika nije mala

Podeli vest

Republički zavod za statistiku objavio je danas da je broj stanovnika u Srbiji prema podacima iz juna 2023. godine 6.623.183, da 51,4 odsto čine žene, a 48,6 muškarci, kao i da je prosečna starost stanovništva 43,9 godina.

Najveći procenat čini uzrast od 15 do 64 godine, odnosno 63,3 odsto. Statistika je pokazala da u Srbiji žene žive duže, odnosno prosečna starost preminulih muškaraca je 72,6 godina, dok je kod žena prosek 77,8.

Stanovnici stariji od 65 godina čine 22,3 odsto ukupnog broja, dok najmlađi od rođenja do 14 godine čine 14,4 odsto stanovništva u Srbiji.

Prema podacima iz prošle godine, broj živorođenih u Srbiji iznosio je 61.052, dok je umrlih 97.081 stanovnika i prirodni priraštaj je negativan, odnosno ova razlika iznosi 36.029 stanovnika. Broj zaključenih brakova u 2023. godini iznosio je 31.670, a razvedenih 10.175, i prosečno trajanje braka je 13,7 godina.

Od ukupnog broja razvedenih brakova, 21,2 odsto čine brakovi koji su trajali od pet do devet godina, zatim 20,7 odsto oni koji su se završili nakon perioda od jedne do četiri godine, najmanji procenat 10,1 odsto su brakovi koji su trajali od 20 do 24 godine.

Manje od jedne godine trajalo je 4,6 odsto od ukupnog broja razvedenih brakova.

Statistika pokazuje da je najveći procenat razvedenih brakova, odnosno 48,2 odsto bio bez dece, zatim 25,7 odsto čine brakovi sa jednim detetom, 21,2 odsto sa dvoje dece, 3,9 odsto su brakovi sa troje dece, a najmanji procenat razvedenih brakova 0,6 odsto su porodice sa četvoro, odnosno tek 0,3 odsto čine razvedeni brakovi u kojima je bilo više od petoro dece.

Stopa ukupnog fertiliteta je iznosila 1,61 odsto.

Kada je reč o unutrašnjim migracijama, Beograd je bogatiji za 4.564 stanovnika iz unutrašnjosti zemlje, u region Vojvodine preselilo se 1.328 stanovnika, dok je region Šumadije i zapadne Srbije napustilo 3.147 stanovnika.

Iz regiona južne i istočne Srbije otišlo je 2.745 stanovnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Geret Sautgejt više nije selektor Engleske!
Fudbal

Geret Sautgejt više nije selektor Engleske!

Velike promene u reprezentaciji Engleske! Poznati stručnjak Geret Sautgejt podneo je ostavku na mesto selektora vicešampiona Evrope, svega dva dana nakon poraza od Španije u finalu šampionata Starog kontinenta.

16.07.2024

12:10

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija