• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.07.2024

10:47

Zdravlje najmlađih u Srbiji alarmantno! "Batut" upozorio: Deca su nam sve deblja

Shutterstock

Društvo

Zdravlje najmlađih u Srbiji alarmantno! "Batut" upozorio: Deca su nam sve deblja

Podeli vest

Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj dece koja imaju ovaj problem, dok se beleži pad broja dece koja su fizički aktivna.

Specijalista higijene i subspecijalista dijetoterapije dr Snežana Dejanović je rekla da rezultati poslednjeg istraživanja ispitivanja zdravlja stanovništva Srbiji pokazuju da postoji trend porasta broja dece sa gojaznošću i prekomernom telesnom masom.

- Rezultati najnovijeg istraživanja, koje je rađeno 2019. godine, pokazuju da je procenat dece sa gojaznošću u uzrastu od sedam do 14 godina 10,5 odsto, dok je isti procenat 2013. i 2006. godine bio 4,9 odsto, odnosno 2,6 odsto - rekla je ona.

Doktorka objašnjava da na gojaznost utiču kako genetski tako i epigenetski (spoljni ) poremećaji.

Gojaznost kod dece može da se javi i u sklopu endokrinih metaboličkih bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema, kao posledica upotrebe nekih lekova za lečenje osnovne bolesti. Međutim, genetski poremećaji odgovorni su za tek nekih pet posto od ukupne gojaznosti kod dece i to teških oblika gojaznosti u ranom detinjstvu. Dok sekundarna gojaznost izazvana ovim bolestima ili atrogena gojaznost čini nekih tri do pet posto svih slučajeva gojaznosti - objašnjava Dejanović.

Kako je istakla, dominantni faktori koji utiču na pojavu gojaznosti su nepravilan način ishrane i nedovoljno kretanje.

- Prekomeran unos hrane bogate mastima, od ranog detinjstva, namirnica sa visokim sadržajem šećera, sa jedne strane, a sa druge strane, nedovoljna fizička aktivnost, dovode do tog energetskog disbalansa u smislu energetskog suficita. Taj energetski suficit se deponuje u vidu masnog tkiva. Uvećano, prekomerno i disfunkcionalno masno tkivo je odgovorno za sve komplikacije gojaznosti u dečjem uzrastu - rekla je ona.

Dejanović dodaje da sa preventivom treba početi što ranije i da je porodično okruženje baza zdravog života jednog deteta.

- Smatra se da je verovatnoća pojave gojaznosti kod dece ukoliko su oba roditelja gojazna oko 80 odsto. Porodica je to primarno mesto gde se formiraju pravilne navike u ishrani. Kasnije tu ulogu preuzimaju institucije - navela je doktorka

Dodaje da, ukoliko se ne promene navike u ishrani, postoji mogućnost da se razvije dijabetes tipa 2 u ranijem životnom periodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma - Dečak pio sedam litara soka dnevno, roditelji podigli kredit da ga leče
Društvo

Svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma - Dečak pio sedam litara soka dnevno, roditelji podigli kredit da ga leče

Dečak iz Odžaka pio je sedam litara soka dnevno, zbog čega je morao da bude lečen zbog prekomerne težine u Specijalnoj bolnici "Čigota" na Zlatiboru, otkriva direktorka ove ustanove dr Snežana Lešović. Da je situacija sa viškom kilograma kod mališana zabrinjavajuća, ukazuju zvanični podaci "Batuta" da je svako treće dete u Srbiji gojazno, a svako peto ima prekomernu težinu.

11.05.2024

09:00

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52