• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.07.2024

10:40

Povećan broj zaraženih koronom u regionu! Ministarstvo zdravlja prati situaciju

Informer

Društvo

Povećan broj zaraženih koronom u regionu! Ministarstvo zdravlja prati situaciju

Podeli vest

U evropskom regionu, posle perioda veoma niske cirkulacije korona virusa, registruje se povećanje njegove aktivnosti od maja 2024. godine, a takva situacija beleži se i u Republici Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako navode u saopštenju, u cilju sagledavanja aktuelne epidemiološke situacije kovida-19 u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prati epidemiloške pokazatelje, stopu testiranja, kao i procente pozitivnih nalaza.

- Od početka 2024. godine broj testiranih lica na SARS-CoV-2 opadao je sve do početka maja, kada se broj testiranih osoba povećava i održava na oko 550 testiranih prosečno nedeljno. U istom periodu broj potvrđenih slučajeva počinje postepeno da raste i iznosi u proseku od 60 do 90 slučajeva nedeljno. Uоčаvа sе pоrаst u pоslеdnjim nеdеljаmа, аli su аpsоlutnе vrеdnоsti i dаljе nisке u pоrеđеnju sа istim pеriоdоm 2023. gоdinе - saopštio je Batut.

Kako naglašavaju, ne registruje se povećanje hospitalizacija obolelih, niti pogoršanje kliničkih formi kovida-19.

- U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom nema indikacija za primenu dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija, osim standardnih mera zaštite koje se kontinuirano primenjuju u svim zdravstvenim ustanovama - uveravaju iz Batuta.

Osim toga, dodaje se u saopštenju, osobe sa ozbiljnim hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta treba da se posavetuju sa svojim lekarom o eventualnom smanjenju rizika od infekcije primenom mera lične zaštite.

- U Republici Srbiji osobe koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije, testiraju se prema indikacijama u skladu sa procenom lekara. Imajući u vidu da je akutelni apsolutni broj inficiranih nizak, Institut za javno zdravlje Srbije ocenjuje da u ovom trenutku nema značajnog pogoršanja epidemiološke situacije. Institut za javno zdravlje Srbije sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, kao i drugim zdravstvenim ustanovama nastavlja da prati epidemiološku situaciju, radi pravovremenog predlaganja odgovarajućih mera prevencije i suzbijanja bolesti - naglašavaju iz "Batuta".

Ističu da Ministarstvo zdravlja pažljivo prati situaciju u drugim državama, naročito u okruženju i mobiliše sve potrebne resurse za kontrolu zaraznih bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)
Live TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)

Šta posle odustajanja Bajdena? Nemačka formirala kriznu grupu u slučaju pobede Bajdena. CNN objavio: Zapad smišlja kako da mobilizuje ljude u cilju rata protiv Rusije. Izraelska vojska presrela dronove lansirane iz Libana. Na ove i druge važne svetske teme, u emisiji "Rat uživo" gvorili su Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT Balkan i Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se i analitičar Dejan Bumbić koji je komentarisao trenutnu situaciju u Americi i potencijalnu predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

22.07.2024

22:33

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)
Live TV

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)

Da li muslimani imaju jedinstvo ili ne? Arapski svet nije reagovao onako kako bi trebalo kada je napadnuta Gaza. Huti su ušli u otvoreni rat sa Izraelom. Da li se bure baruta na Bliskom istoku širi? Našoj državi najznačajnije je da zadrži mir i stabilnost. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik u penziji, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i Miloje Pršić,

22.07.2024

18:41

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16