• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2024

19:28

Ministar Milićević se sastao sa predstavnicima srpskih udruženja i nevladinih organizacija iz Republike Srpske (FOTO)

Ministarstvo bez portfelja

Društvo

Ministar Milićević se sastao sa predstavnicima srpskih udruženja i nevladinih organizacija iz Republike Srpske (FOTO)

Podeli vest

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banja Luci sa predstavnicima srpskih udruženja i nevladinih organizacija iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Ministar je potpisao 13. Ugovora o finansijskoj podršci Vlade Republike Srbije projektima namenjenim očuvanju srpskog jezika i pisma, kao i jačanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.  

Za ovaj Program podrške izdvojeno je ukupno 79 miliona dinara. Na javnom konkursu, u kojem je učestvovalo čak 311 udruženja i organizacija, uslove je ispunilo njih 104, sa kojima su potpisani ugovori.

Program finansijske podrške klasifikovan je u nekoliko različitih mera usmerenih na očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta kod naših sunarodnika koji žive van granica Srbije. Najveći deo sredstava namenjen je za nabavku opreme za kulturno – umetnička društva, udžbenika i lektira za srpske dopunske škole, kao i sportske opreme za srpske klubove u rasejanju.

- Mir, stabilnost, ekonomija i pre svega jedinstvo su nacionalni interesi i ciljevi srpskog naroda u 21. veku. Srbija je uvek bila jaka onoliko koliko je jedinstvena. Ja uvek obraćajući se našim sunarodnicima koji žive van Srbije, ne mislim na Republiku Srpsku, to ću posebno istaći, šaljem jednu jasnu poruku, samo ih molim da budemo jedinstveni gde god bili. Svesrpski Sabor bio je jedan veliki događaj za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Milorada Dodika i u okviru Svesrpskog Sabora ministarstvo na čijem sam čelu je zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa našim sunarodnicima koji žive van Srbije, mi smo potpisali Memorandum o saradnji, na moje veliko zadovoljstvo, sa ministarstvom za Evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske sa gospodinom Klokićem. Taj Memorandum zapravo podrazumeva da definišemo i pojačamo postojeće i stvorimo još čvršće veze između matice i naših sunarodnika koji žive van Srbije. Ja uvek govorim da Drina nije nikada bila reka koja je razdvajala Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, već kičma koja spaja Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. Jedan od naših zajedničkih ciljeva je da sačuvamo naš jezik, našu ćirilicu, kulturu, istoriju, identitet i tradiciju. Hvala vam što ste ostali partneri zajedno sa nama u realizaciji ovog veoma važnog i značajnog cilja i verujem da ćemo ovu saradnju nastaviti u narednom vremenskom periodu - istakao je ministar Đorđe Milićević nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima udruženja i organizacija iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija