• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2024

11:09

Povećan broj upisa u zanatske škole: Ko završi ovaj smer ima platu i do 300.000 dinara!

Shuterstock

Društvo

Povećan broj upisa u zanatske škole: Ko završi ovaj smer ima platu i do 300.000 dinara!

Podeli vest

Poslodavci i dalje tragaju za zanatlijama, poput vodoinstalatera, vozača ili kuvara, koji su ujedno i dobro plaćeni, izjavio je Miloš Turinski sa sajta "Infostud".

Kako se primećuje, nove generacije to prepoznaju, pa je povećan i broj upisa u zanatske škole.

Ističe da je visina plate kao kriterijum za traženje posla izbila na prvo mesto, u odnosu na prethodne godine kada je bila na trećem ili četvrtom. Nove generacije danas traže da poslodavci čuju njihov stav, te da uče i napreduju, kao i da imaju dobar odnos sa kolegama, ukazao je Turinski.

U prvih sedam meseci ove godine tržište rada u našoj zemlji pokazalo je izvesnu stabilnost, pokazuju podaci sajta Poslovi Infostud. Najdeficitarnija zanimanja su i dalje u zanatskim i nižekvalifikovanim sektorima.

Miloš Turinski iz Infostuda kaže da stabilnost na tržištu rada znači da se dobro posluje, te da ne postoji kriza, kao i da su poslodavci u potrazi za kvalifikovanim radnicima.

Foto: Shuterstock

 

- Najtraženije su oblasti trgovine, prodaje, IT, administracije i mašinstva, ali su najtraženije pozicije i zanimanja u ovom periodu niže kvalifikovane. Traže se, u prvih pet - magacioneri, vozači, administrativni i radnici u proizvodnji - ističe Turinski.

Plata kuvara i do 300.000

Prema njegovim rečima, izazov su i dalje zanatska zanimanja koja su u velikom deficitu, poput vodoinstalatera i kuvara, ali se sa druge strane blago povećao broj upisa mladih u zanatske škole.

Turinski, takođe, ističe da je visina plate istovremeno po važnosti izbila na prvo mesto, s obzirom na inflaciju, dok je prethodnih godina bila na trećem ili četvrtom.

- Plate variraju. Deficitarni poslovi su dobro plaćeni, poput vodoinstalatera čija je prosečna plata oko 120.000 dinara, ali može da bude i viša. Kod kuvara zavisi i od pozicije, odnosno senioriteta, da li ste na primer šef kuhinje kada plata može da ide i do 300.000 dinara" -ukazuje Turinski.

Govoreći o oglasima za osobe sa invaliditetom, Turinski kaže da se broj poslova za njih, nažalost, nije povećao, ali postoji stabilnost, odnosno između šest i sedam odsto, prenosi RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija