• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.08.2024

16:07

Lek za decu leptire stigao u Srbiju: Dvoje već danas započinje lečenje!

Tanjug

Društvo

Lek za decu leptire stigao u Srbiju: Dvoje već danas započinje lečenje!

Podeli vest

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da je lek za decu leptire, koji u proseku košta 600.000 evra, stigao u Srbiju, kao i da će dvoje dece danas započeti svoje lečenje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je okvirni sporazum za nabavku lekova za lečenje dve retke bolesti za decu leptire i eozinofilni ezofagitis, a novac koji će država izdvojiti iznosi 143,9 miliona dinara.

- Na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, mi smo među prvima prijavili za lek za decu leptire, to je u stvari genetska krema. Radi se o specifičnom retkom oboljenju, deca trpe bolove 24 časa. Upravo smo zbog toga aplicirali za lek, za nama su aplicirali Francuska i Nemačka pa i ostali. Lek je stigao 15. avgusta, vršila se obuka lekara i već danas bi trebao da počne sa primenom u Srbiji - rekla je ona za TV Prva.

Foto: Hemofarm

 

Kada je reč o antibiotiku Palitreks, Radojević Škodrić podseća da se on već tri godine ne proizvodi.

- Pre tri godine smo javno izašli, rekli da je proizvođač prekinuo proizvodnju Palitreks sirupa i odmah obezbedili zamenu i to postoji više iz grupe cefalosporina antibiotičkih sirupa. Kada je u pitanju palitretska kapsula, njih ima sasvim dovoljno na tržištu, cefaleksin, antibiotika, kapsula ima sasvim dovoljno - rekla je i dodala da kada je u pitanju sirup, njega ima, ali nema dovoljno.

- I zbog toga se kao zamena koristi Pancef, a kada je u pitanju cefalosporin, antibiotik koga su takođe naveli, on postoji i u obliku sirupa i u obliku kapsula, i njega ima sasvim dovoljno.

Govoreći o hormonima utrogestan i progesteron, istakla je da je progesteron izbačen iz proizvodnje u svim zemljama Evrope i Amerike. Kako je navedeno, lek progesteron (hidroksiprogesteron), koji se inače koristi za sprečavanje prevremenog porođaja, više nije u upotrebi jer su epidemiološke studije pokazale da jedna komponenta tog leka povećava rizik od nastanka karcinoma.

- Postoji zamena, a to je novi oblik progesterona. Stavili smo ga na listu lekova i on će biti dostupan. Čim se usvoji od strane vlade Srbije, potrebno je Republičkom fondu dva meseca da sprovede nabavku i da se lek nađe u apoteci - navela je ona i dodala je da će taj lek, od momenta usvajanja, u roku dva meseca, biti dostupan pacijentima u apoteci.

- Dakle, da smirimo sve trudnice, ovaj problem je rešen stavljanjem novijeg leka na listu lekova.

Foto: Shuterstock

 

Prema njenim rečima, kada je u pitanju treća grupa lekova za koje se spominju nestašice, to je hormon rasta.

- Hormon koji se najčešće koristi jeste tzv. Novotropin od kompanije Novo Nordisk. Ovaj lek se prekida sa proizvodnjom, ne u Srbiji, već globalno u celom svetu. Dakle, kompanija je donela takvu odluku - rekla je ona i dodala da postoji rešenje.

Radojević Škodrić je istakla da postoji novi lek od druge kompanije - Fajzer koji je stavljen na listu lekova i čim se usvoji, u roku od dva meseca biće dostupan pacijentima. U periodu od 2016. do 2024. stavljeno je ukupno 100 lekova na listu prioriteta zdravstvenog sistema, kao i da je za sve te lekove dato je 16 milijardi dinara.

- To podrazumeva da će za svake naredne lekove dati mnogo više, zato što se povećava broj pacijenata. Poređenje radi u periodu od 2000. do 2012. stavljeno je samo 49 lekova. Koliko je finansija tada dato, nema podatka, ali mogu da kažem da je to mnogo manje nego što bi za isti broj lekova sada bilo dato - kaže Radojević Škodrić. 

Foto: Freepik.com

 

Prema njenim rečima, najskuplji lek je tada bio 500.000 evra, a sada je najskuplji dva miliona.

- Zatim za kolorektalni karcinom, u 29 bolnica širom Srbije se daje već dve godine. Novina je da od 1.oktobra kreće decentralizacija terapije za reumatske bolesti. Ukupno za reumatske bolesti smo stavili na listu lekova 11 inovativnih lekova, a od toga dva samo neće moći da se daju lokalnim bolnicama, zato što je zaista specifična primena - istakla je ona.

Kako je pojasnila to su to lekovi "Rituximab" i "Infliximab".

- Uveli smo gotovo sve inovativne lekove za karcinom dojke. Dakle ne postoji zemlja na svetu gde možete da dobijate terapiju koje nema u Srbiji za karcinom dojke - istakla je ona. Najavila je da je ono na čemu rade u budućnosti hematološka oboljenja i psorijaza i dodala da se, kada je reč o vakcini protiv raka pluća, još uvek sprovode kliničke studije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)
Live TV

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)

Ponovo se oglasio Donald Tramp. Od kada se vratio na mrežu X, sve je aktivniji kako se bliži 5. novembar. On kritikuje Kamalu Haris i Džoa Bajdena i pita se ko u njihovo ime pregovara na Bliskom istoku. U poslednjih 18 godina Hezbolah i Iran imaju najžešće sukobe. Ponovo Tramp spominje i Treći svetski rat. Na ovu temu u "Info danu" govorili su politikolog Vladimir Kljajić i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

26.08.2024

16:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Bivši asovi složni: Milojević je Zvezdin najveći adut, ali mora da menja tim!
Crvena zvezda

Bivši asovi složni: Milojević je Zvezdin najveći adut, ali mora da menja tim!

Činjenica da je Vladan Milojević iz svih prethodnih 12 dvomeča evropskih kvalifikacija izašao kao pobednik daje ogromnu sigurnost i samopouzdanje crveno-belima pred revanš pej-ofa za Ligu šampiona sa Bode Glimtom, kaže Mirko Bunjevčević (46) u razgovoru za Informer! S druge strane, bivši napadač Predrag Sikimić (41) smatra da je od same tradicije važnije da trener promeni tim u odnosu na prethodni duel sa Norvežanima.

26.08.2024

17:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija