• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

04.09.2024

16:10

Nakon 30 godina života u Londonu, došla u Srbiju i kupila kuću na selu: "Tamo se više ne vraćam!"

printscreen

Društvo

Nakon 30 godina života u Londonu, došla u Srbiju i kupila kuću na selu: "Tamo se više ne vraćam!"

Podeli vest

Zahvaljujući volontiranju svake godine mladi iz celog sveta se kroz rad upoznaju sa zemljom u kojoj su angažovani. Na taj način se grade čvrsti mostovi prijateljstva, besplatna pomoć na selu uvek dobro dođe, a potrebno im je obezbediti samo hranu i smeštaj.

Pomoć volontera bila je neophodna i Jeleni Stanli, koja je rođena u Beogradu, ali je veći deo života provela u Londonu. Pre dve godine odlučila je da se vrati u Srbiju i kupila je kuću na selu.

- Posle, da kažem, trideset godina u Engleskoj radeći baš u centru Londona, onaj stres, stres, stres, da se prvo ja oporavim, pa onda da napravim neko mesto gde bi i drugi mogli da dođu malo da se vrate sebi, u prirodu - kaže Jelena Stanli iz Grabovice.

Iako se danas život ne može zamisliti bez mobilnog telefona, ili kompjutera, mladi volonteri smatraju da je smisao u toplini i jednostavnosti kakvu su otkrili i u Srbiji.

Ovde je, smatra, skrivena tajna, gde su ljudi mnogo druželjubiviji i gostoljubiviji.

- Nikako se ne vraćam više u Englesku da živim. Ovde sam i napravila baš neki lep život, imam divne komšije, već vidim nešto potpuno, da kažem srce mi je srećno ovde, kao što nije nikad bilo u Engleskoj - kaže Jelena Stanli.

Foto: Shutterstock

 

Ovi ljudi, koji pristižu iz celog sveta, smatraju da srpska sela nude zdrav način za punjenje sopstvenih baterija u vreme sve užurbanijeg tempa života i digitalizacije.

"Diskonekcija"

Kejt Harlou je nakon učešća na međunarodnom studentskom filmskom kampu "Interakcija“, odlučila da Srbiju upozna na drugačiji način. Tako se obrela u Grabovici, kod Gornjeg Milanovca, kao volonterka za pomoć na selu.

Svakog leta pronađem mesto, farmu, vrt ili bilo gde u prirodi, gde se diskonektujem, jer veći deo godine živim u velikom gradu i uvek sam za kompjuterom, montiram film, uvek ispred ekrana. Osećam da tako propuštam smisao života. Tako da kada sam ovako u prirodi koristim ruke u druge svrhe, taj ručni rad me ispunjava, donosi mir i drugu vrstu sreće - kaže Kejt Harlou iz SAD.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!
Crvena zvezda

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!

Crvena zvezda je dovela fantastičnog napadača, koji može da igra na više pozicija u ofanzivi. Reč je o momku koji nikad nije pravio probleme, posvećen je i ima sve kvalitete da igra u top evropskim klubovima. U najkraćem, tako opisuje Silasa Katompu Mvumpu (25) njegov prvi trener i čovek koji ga je otkrio, bosanski stručnjak Mehmed Baždarević (63) u ekskluzivnom javljanju za Informer.

04.09.2024

17:12

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija