• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2024

09:05

Bez knjižice i zakazivanja: Danas su besplatni preventivni zdravstveni pregledi širom Srbije!

Shutterstock

Društvo

Bez knjižice i zakazivanja: Danas su besplatni preventivni zdravstveni pregledi širom Srbije!

Podeli vest

U svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji danas će biti organizovana nova akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda za građane srbije, kao i sistematski pregledi za decu.

U akciji učestvuje i Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), odakle su poručili da će u nedelju, 8. septembra svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osuranja, moći da obave besplatne preventivne preglede u sklopu organizovane akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 17 časova, u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, iz Ulice Koste Torodovića.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije građani će moći da obave sledeće preglede:

Foto: pexels.com

 

pulmološki pregled
tumor marker- CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)
merenje krvnog pritiska
provera nivoa šećera u krvi
EKG pregled
Kompletna krvna slika
Ultrazvučni pregled abdomena

Pregledi se ne zakazuju

Ministarsto zdravlja i Unverzitetski klinički centar Srbije ovim putem pozivaju građane, da iskoriste ovu priliku, učestvuju u nedeljnoj akciji i obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Pored toga, kako je prethodno saopštilo Ministarstvo zdravlja, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Mirsad Đerlek naglasio je da je cilj ove akcije da do kraja godine budu obavljeni preventivni pregledi svih pacijenata populacione grupe starije od 40 godina.

- Krećemo od bolesti koje su najzastupljenije, to su maligne bolesti, provera tumor markera najčešće zastupljenih karcinoma. Kod muškaraca to su debelo crevo i prostata, kod žena, dojka i uterus. Moramo obratiti pažnju da pregledamo kardiovaskularni sistem, imamo sve više obolelih, a nažalost i ljudi koji gube živote zbog kardiovaskularnih bolesti - naglasio je Đerlek za RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija