• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

12.09.2024

09:07

Deca sve gojaznija: Zašto su đačke kuhinje više izuzetak nego pravilo

Shutterstock

Društvo

Deca sve gojaznija: Zašto su đačke kuhinje više izuzetak nego pravilo

Podeli vest

Prema podacima iz 2022. godine, skoro svaki treći tinejdžer u Srbiji je gojazan. Među mlađima, skoro 20 odsto ima višak kilograma. Đačke kuhinje su više izuzetak, nego pravilo.

Obroci se naručuju uglavnom preko keteringa i to za decu koja ostaju u dnevnom boravku. S druge strane, objekti brze hrane su odmah pored škola.

Osnovna škola "Drinka Pavlović" postoji šest decenija, isto toliko imaju i kuhinju. Tu se pripremaju obroci za decu svih razreda, dnevno oko 430 obroka.

Na ručak dolazi između 60 i 90 učenika starijih razreda, a šef kuhinje, Ivan Todorović, kaže da to zavisi od jelovnika. Neko voli supe, čorbe, musaku, voće, povrće, neko samo testeninu.

"Gledamo da imamo tri do četiri dana kuvano jelo, a jednom pečeno, ne prženo nego pečeno. Deca jedu ili ne jedu, to pokazuje samo koliko nemaju vremena da se bilo šta sprema kući, neke stvari su im dosta strane, tipa musaka od tikvica, đuveč, pasulj sa rebrima, to generalno slabije jedu, jer im je nepoznato, ne znaju šta je", navodi šef kuhinje.

Šta deca najviše vole

Nina, učenica drugog razreda, najviše voli da jede u školi za užinu čokoladne krofne, a za ručak musaku sa pavlakom.

I za prvaka Hanu, hrana je u školi mnogo lepa i ukusna.

Helena iz sedmog razreda voli da ruča u školi umesto, kako kaže, da ode do pekare i kupi nešto na brzaka.

"Odlična je hrana, nikad nije bilo da se ponavlja nešto dan za danom", ističe Nikoleta, takođe učenica sedmog razreda.

Samo jedna đačka kuhinja na Novom Beogradu

Na Novom Beogradu ima 20 osnovnih škola i samo jedna ima kuhinju u kojoj se priprema hrana.

Osnovna škola "Borislav Pekić" svoju kuhinju daje u zakup firmi koja za đake prvog i drugog razreda celodnevne nastave priprema tri obroka dnevno. U školi, u okviru kuhinje, postoji i pekara, gde svi đaci mogu da kupe užinu.

U školi kažu da deca sve što žele mogu da kupe u školi, pa nema potrebe da se napušta školsko dvorište.

Ishrana dece zavisi od želje roditelja

U Osnovnoj školi "Kneginja Milica" obezbeđen obrok takođe imaju učenici prvog i drugog razreda. U ovoj školi, kažu, nema preteranog interesovanja starijih razreda.

Da bi škola mogla da ponudi svim đacima užinu i ručak, mora da postoje određeni standardi.

"Ishrana se dvojako organizuje u školama, jedan deo se sprema u školama, a drugi način je dopremanje hrane, tzv ketering. To su doručak, užina i ručak, to su obroci koje morate da imate u školi. Ukoliko imate jedan od dva oblika nastave, to su produženi boravak i celodnevna nastava. Postoje određeni kapaciteti škole, zavisi od mogućnosti dopremanja hrane, standardi koje je potrebno škola da zadovolji teško su dostižni", naglašava Darko Eger, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola na Novom Beogradu i direktor OŠ "Knjeginja Milica".

Od 198 škola u Beogradu, 123 koriste usluge keteringa, a osam ima sopstvenu kuhinju. U oko 30 odsto škola nema organizovane ishrane.

Predsednik Aktiva direktora kaže da ishrana dece zavisi isključivo od želje roditelja, a škola se u skladu sa tim ponaša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Umrla Katerina Valente
Showbiz

Umrla Katerina Valente

Pevačica Katerina Valente preminula je 9. septembra u svojoj 93. godini, navedeno je na njenoj Fejsbuk stranici.

12.09.2024

09:45

Magazin

Seks i vođenje ljubavi nisu isto! Otkrijte šta vam više leži
Ljubav

Seks i vođenje ljubavi nisu isto! Otkrijte šta vam više leži

Spajanje dva tela u jedno i spajanje hemije između dvoje ljubavnika predstavlja nešto posebno. Ne, to nije običan seks, već nešto sasvim drugačije - vođenje ljubavi. Sigurno sad razmišljate da su to dve potpuno iste stvari, a mi ćemo vam dokazati da nisu pomoću ovih činjenica...

12.09.2024

06:20

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45