• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2024

20:45

Šta deklaracija na hrani mora da sadrži? Postoji čak petnaest obaveznih stavki

Shutterstock

Društvo

Šta deklaracija na hrani mora da sadrži? Postoji čak petnaest obaveznih stavki

Podeli vest

Mnogi potrošači ne znaju da postoji spisak od 15 obaveznih stavki koje proizvođači obavezno moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda.

Naime, sa hrvatskog tržišta su nedavno povučena dva proizvoda, zato što na pakovanju nisu naglasili soju kao sastav namirnice. Soja je alergen, a na pravilniku koji je na snazi kod njih, ali i u Srbiji, obavezno je navesti sve alergene.

Pšenica, raž, ječam, ovas i druge žitarice koje sadrže gluten, moraju biti utisnute na pakovanju proizvoda, ukoliko su izrađene od istih. Sa druge strane, tu su jaja, kikiriki, sve vrste riba, soja ali i proizvodi od soje i mleka (kao i laktoza). Na spisku su je i jezgrasto voće, poput lešnika, badema, oraha (i indijskog i brazilskog), celer, susam i tako dalje...

Dakle, na deklaraciju treba staviti svaki proizvod od kog je namirnica izrađena, ali posebno sve sastojke koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije čak i ako ih proizvod sadrži u izmenjenom obliku.

Uz nazive sastojka, obavezno je naglasiti i količinu istih u proizvodu. Podrazumeva se rok trajaja, neto količina, i posebni uslovi za čuvanje, ukoliko utiču na stanje kupovnog subjekta.

Na deklaraciji srpskih proizvoda se nalazi naziv i sedište „subjekta u poslovanju sa hranom pod čijim se nazivom, odnosno poslovnim imenom hrana stavlja u promet, a koji je registrovan u Srbiji”, zemlja porekla, čak i uputstvo za upotrebu, ukoliko postoji šansa da bi u nedostatku istog, neko mogao da upotrebi proizvod na neodgovarajući način.

Ukoliko proizvod sadrži bilo koji sastojak, koji je sačinjen od više od 1,2 odsto alkohola, kao i nutritivnu deklaraciju, i to je potrebno navesti.

Sledeće na redu jeste oznaka serije ili lota, kategorija kvaliteta ili klase hrane ako ona podleže kategorizaciji ili klasifikaciji, piše "Politika".

Potrošačima treba pružiti sve potrebne informacije o hrani. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija