• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.10.2024

10:28

Raspad sistema: Zbog "Milšpeda" kupci odustaju od "Temua"!

Shutterstock

Društvo

Raspad sistema: Zbog "Milšpeda" kupci odustaju od "Temua"!

Podeli vest

Zbog špediterske kompanije "M-one", koja je deo grupacije "Milšped", mnogi koji su poslednjih meseci pazarili razne proizvode na najpopularnijoj šoping aplikaciji "Temu" odustaju od naručivanja.

Na stotine pritužbi odnosi se na usporen rad pomenute kurirske službe, koja je u praksi zadužena samo za skladištenje paketa, jer, prema navodima nezadovoljnih kupaca, paketi kod njih stoje nedeljama.

Na kraju neki budu dopremljeni sa čak mesec dana zakašnjenja, ali i kasnije. Ima slučajeva da mnoge pošiljke nikada i ne stignu, ali i situacija u kojima zbog probijanja svih rokova "Temu" aplikacija vrati celokupan novac kupcu, a paket na kraju posle mnogo peripetija ipak bude isporučen na adresu.

Nemoguća misija

"Nikada više neću poručivati na 'Temuu'! Sve zbog 'Milšpeda', koji niti odgovaraju na poruke i pozive, niti se zna kada će paket preko njih doći. Pošta je zakon, samo mi oni donose u rekordnom roku 'Temu' pošiljke." "Do gospode iz 'M-one' je nemoguće doći." "Odakle 'M-one' pravo da paket preusmeri na paketomat udaljen 30 kilometara od adrese navedene za isporuku paketa? Paket naručen istog dana koji je isporučila pošta stigao je čak pet dana ranije." "Nova kletva: Dabogda ti najskuplji 'Temu' paket išao preko kompanije 'M-one'." Ovo su samo neki od komentara na rad kurirske službe "M-one".
Kako za naš list navodi Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača, očigledno da kompanija "M-one" ne ispunjava svoje obaveze u lancu distribucije paketa poručenih na aplikaciji "Temu".

- "Milšped" ne izvršava svoje dogovorene obaveze prema "Temuu". Paketi kasne, a kupci nisu zadovoljni jer dugo čekaju na porudžbine, koje su, kada se tek pojavila aplikacija, stizale za svega nekoliko dana. "Temu" nakon isteka dogovorenog roka za isporuku vraća novac za pošiljke koje nisu stigle do kupca, ali to nije poenta. Povećana potražnja za proizvodima sa ove aplikacije dovela je do situacije na koju "Milšped" možda nije računao, odnosno nije realno procenio. Ta kompanija je potpisala ugovor sa "Temuom" i ako želi da nastavi da radi ovaj posao za njih, mora da stvori odgovarajuće kapacitete - kaže Bogosavljević.

Svesni rizika

Kako objašnjava, ako se situacija ne reši, siguran je da će kineski gigant "Temu" sigurno raskinuti saradnju sa "Milšpedom".

- Potrošači koji poručuju na "Temuu" moraju biti svesni rizika da njihova porudžbina možda neće biti isporučena u roku koji bi im odgovarao. To je rizik ovakve kupovine. Svakako "Temu" zasad dobro komunicira sa potrošačima i sve pritužbe shvata i te kako ozbiljno - navodi Bogosavljević.
Zaštitnik potrošača je poslao mejl sa pitanjima koja se odnose na pritužbe korisnika aplikacije "Temu", ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Sami smo se uverili da se na korisnički broj telefona kompanije "M-one" niko ne javlja.

 

Ostala bez 32.000 dinara

U anonimnoj objavi na Reditu, jedna devojka požalila se na situaciju koja se navodno desila njenoj majci nakon naručivanja proizvoda sa "Temua" u vrednosti od 2.000 dinara. Naime, kako je objasnila, zbog porudžbine minimalnog iznosa žena je završila kao žrtva finansijske prevare.
- Majka naručila nešto na "Temuu" za 2.000 dinara. Stiže joj poruka posle četiri dana (verovatno nasumično, kao što svima šalju): 'Neuspešna dostava na vašu adresu, doplatite još 30 dinara danas, u suprotnom paket će biti vraćen.' Ona uplati, i naravno skinuto je 1.000 puta više od 30 dinara. Zvala sam banku, rekli su da su poslali neki zahtev da se to vrati i prijavili su finansijsku prevaru ili tako nešto. Ima li šanse da se taj novac vrati ili je trajno izgubljen? - napisala je ona, pa dodala da je sa računa skinuto 32.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija