• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2024

17:41

Bizarni trend stigao u Srbiju! Velika pomama za planerima za smrt: Evo šta se sve zapisuje!

Shutterstock

Društvo

Bizarni trend stigao u Srbiju! Velika pomama za planerima za smrt: Evo šta se sve zapisuje!

Podeli vest

Na prvi pogled obični rokovnici zapravo su beležnice u koje njihovi vlasnici unose detalje i želje u vezi sa krajem života, a sada se pojavio bizaran trend kupovine planera za smrt.

U brojnim onlajn prodavnicama i knjižarama već neko vreme je moguće kupiti planere za smrt, te su tako dostupni i u Srbiji

Na prvi pogled obični rokovnici zapravo su beležnice u koje njihovi vlasnici unose detalje i želje u vezi sa krajem života, što bi njihovim naslednicima trebalo olakšati donošenje odluka o lečenju u slučaju bolesti ili nesreće, organizaciji sahrane, kao i rešavanju nasledstva i drugih administrativnih pitanja povezanih s nečijim krajem života.

Iako zvuči pomalo bizarno, reč je o praktičnom trendu koji u svetu postoji već neko vreme, piše portal Healthline. Stručnjaci kažu da je pravovremeno planiranje kraja života garancija da će se vaše odluke o medicinskoj nezi i finansijama poštovati i kada više ne budete u mogućnosti da ih izrazite. Takođe, time smanjujete stres za voljene osobe.

Stručnjaci ističu da je ključni deo planiranja kraja života sređivanje finansijskih i imovinskih pitanja. Detaljan plan omogućava zvanično dokumentovanje želja za poslednje dane života. To uključuje važne odluke, kao što su vrsta medicinske nege koju želite primiti u slučaju bolesti, organizacija sahrane i raspodela imovine.

Foto: Shutterstock

 

Plan za kraj života trebalo bi napraviti dok ste još mladi i zdravi. I dok u svoju malu crnu "beležnicu za smrt" možete uneti živopisne i kreativne detalje, poput izbora pesama ili vrste cveća za vašu sahranu, ako ozbiljnije planirate svoj odlazak, trebalo bi da sastavite i nekoliko pravnih dokumenata. Na taj način možete biti sigurni da će u vašim poslednjim trenucima života i nakon smrti sve biti onako kako ste zamislili.

Pre svega, potrebno je sastaviti medicinsku dokumentaciju koja se tiče lečenja u poslednjim danima života. Na primer, ako ne želite određene medicinske tretmane ili hirurške zahvate u određenom stadijumu bolesti ili nakon nesreće, to jasno navedite u odgovarajućim dokumentima.

Takođe, razmislite o kartici donora ili sličnom dokumentu kojim jasno izražavate saglasnost da vaši organi budu donirani u slučaju smrti. To je plemenit čin kojim možete spasiti više života, čak i kada više ne budete na ovom svetu.

Foto: pexels.com

 

Za života bi trebalo da napišete i testament kako bi vaši naslednici bili upoznati s raspodelom vaše imovine. Jedna od opcija je i osnivanje fondacije za različite humanitarne svrhe. Ako je potrebno, potražite pomoć advokata ili drugog pravnog stručnjaka prilikom sastavljanja ovih dokumenata.

Možete unapred pripremiti i punomoćje kojim određujete osobu od poverenja da u vaše ime donosi medicinske, pravne, finansijske i poslovne odluke. Planiranje kraja života može biti izazovno, ali pažljivim planiranjem možete osigurati da se vaše želje ispoštuju i da vaši voljeni ne budu izloženi nepotrebnom stresu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Amerika dala Izraelu ultimatum! Imate mesec dana, inače...
Planeta

Amerika dala Izraelu ultimatum! Imate mesec dana, inače...

Američki državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin uputili su svojevrsan ultimatum - pismo izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru strateškog planiranja Ronu Dermeru u kojem prete da će uvesti embargo na oružje Izraelu ako se humanitarna kriza u pojasu Gaze ne reši za mesec dana, objavio je u utorak Kanal 12 izraelske televizije.

15.10.2024

19:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!
Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

Pune dve decenije Dragiša Savić (72) jedini je stanovnik Mrkovice, sela u podnožju Čemernika. Kao mladić u potrazi za poslom otišao je u Ivanjicu i tamo se zaposlio, ali kad je preduzeće u kome je radio otišlo u stečaj, vratio se u svoje rodno selo.

15.10.2024

16:36

Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36