• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

17.12.2018

22:49

UŽAS! OTIŠAO U DŽIHAD, IZGUBIO CELU PORODICU! Vođi ISIS iz Sandžaka u Siriji ubili ženu i decu!

Vesti

UŽAS! OTIŠAO U DŽIHAD, IZGUBIO CELU PORODICU! Vođi ISIS iz Sandžaka u Siriji ubili ženu i decu!

Podeli vest

Supruga i četvoro dece Rejhana Plojovića (32), Novopazarca koji od 2013. ratuje u ISIS, stradali pošto im je pala granata na kuću u Alepu. Plojović se spasao jer je u to vreme bio na molitvi u džamiji

Vođi džihadista iz Sandžaka, Novopazarcu Rejhanu Plojoviću (32), prošle nedelje je u Siriji ubijena cela porodica! Njegova supruga Emina (28) i četvoro dece nastradali su kada im je granata pala na kuću u Alepu, gde su živeli od 2013. godine. Plojović se spasao, pošto je u trenutku bombardovanja bio na molitvi u džamiji.

Plojović je u Siriju otišao u novembru 2013. godine, gde je ratovao za Islamsku državu, a vrlo brzo je sa sobom doveo i suprugu i dvoje dece. U međuvremenu je usvojio još dvoje dece svojih saboraca iz ISIS koji su poginuli na ratištu.

Dugo u Siriji

Kako Informer saznaje od izvora iz bezbednosnih službi, Emina je u trenutku dok je trajalo bombardovanje boravila u kući sa decom, a njen suprug Rejhan je bio u džamiji, gde se molio.

- Ne postoji zvanična potvrda kako se sve odigralo i koliko je tačno osoba nastradalo tokom vazdušnog napada. Ne zna se čak ni tačno mesto, ali se pretpostavlja da je Plojovićeva porodica poginula kada je granata pala na njihovu kuću u Alepu. Ovakve informacije je veoma teško proveriti jer tela nastradalih gotovo nikada nismo u situaciji da vidimo - kaže za Informer izvor iz jedne bezbednosne službe koji prati dešavanja na sirijskom ratištu.

Osuđen na devet i po godina

Rejhanov brat Sead je u zatvoru u Beogradu. Njega je Specijalni sud osudio na kaznu od jedanaest godina, a godinu i po dana manje dobio je Rejhan. Međutim, Rejhan nije prisustvovao suđenju jer je sve vreme bio u Siriji. Plojovići su osuđeni da su vrbovali omladinu i slali je na ratište, ali i da su finansirali kampove za obuku mladih džihadista.

Rejhan i Emina upoznali su se u "Furkanu", ilegalnom molitvenom prostoru u Novom Pazaru koji je godinama bio regrutni centar odakle su mladi išli u Siriju i Irak. Plojović je bio osnivač "Furkana" zajedno sa Abitom Podbićaninom, bivšim hodžom iz Prijepolja. Obojica su pred Specijalnim sudom u Beogradu, zbog slanja omladine na strana ratišta, osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne koje nikada nisu odležali.

- Rejhan je u Siriju išao nekoliko puta, a poslednji put je tamo, preko Turske, otišao u novembru 2013. godine. Brzo mu se pridružila i supruga Emina, koja je u Islamskoj državi radila kao medicinska sestra. Lečila je borce ISIS ranjene na frontovima i brzo je napredovala u hijerarhiji ove organizacije. Emina je bila visokoobrazovana devojka - kaže naš izvor i dodaje da je Rejhan bio vođa ISIS sa ovih prostora:

- Vođa sandžačkih džihadista Abit Podbićanin je pre nekoliko godina nastradao u Siriji, pa je njegovo mesto preuzeo upravo Rejhan Plojović, koji predvodi sandžačku jedinicu u okviru organizacije Al Nusra, jednog od krila ISIS.

Usvojili decu

Rejhan i Emina su, pored svoje dvoje dece, usvojili dvoje dece svojih saboraca.

U Siriji još 50 građana Srbije

U Siriji trenutno na strani ISIS i drugih grupa ratuje oko pedeset državljana Srbije a najviše ih ima iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja. Poznato je da tamo odlaze i mlade žene, ali i majke sa decom. U Siriji je sa decom ostala i Novopazarka Nervesa Plojović, supruga Abita Podbićanina. Tamo su još i Lejla Brahović (20), bivša učenica srednje verske škole "Medresa" koja je takođe bila aktivna u "Furkanu". Sa njom ratuje i Novopazarka Alma Smailović (25), koja je tamo povela svoja dva deteta. U Siriji su i Goran i Mirjana Pavlović iz Zemuna, koji su sa sobom odveli i ćerku Natašu.

- Pogodila ih je smrt prijatelja i nisu dozvolili da njihova deca ostanu nezbrinuta u Alepu, pa su ih usvojili. Živeli su svi zajedno u jednoj kući koja je nekada bila u vlasništvu jednog od finansijera ISIS - kaže izvor iz bezbednosnih službi.

Porodica: Neće biti sahranjeni u Srbiji

Porodica Rejhana Plojovića nije štampala umrlice u Novom Pazaru, ali se u njihovoj kući ovih dana izjavljuje saučešće.

- Oni neće biti ovde sahranjeni. Nije praksa da se tela dopremaju u matične zemlje - kaže naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Eto nama jos jednog * problema ,posle * Kosova. Sandzak se puno okurazio ,a Srbi tj vlast tolerise ....

zoran

pre 5 godina

steta.....mogli su izrasti u prave dzihadiste....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17