• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.03.2019

13:35

BAČENA BOMBA NA KUĆU BIVŠE ŽENE HAŠKOG OPTUŽENIKA RANKA ČEŠIĆA!

Vesti

BAČENA BOMBA NA KUĆU BIVŠE ŽENE HAŠKOG OPTUŽENIKA RANKA ČEŠIĆA!

Podeli vest

Nepoznati počinilac sinoć je na Novom Beogradu bacio eksplozivnu napravu u dvorište porodične kuće Jelene Radišić, bivše supruge haškog optuženika Ranka Češića

Kako se navodi, Jelena Radišić je prijavila policiji da je u dvorište njene kuće na Novom Beogradu baćena bomba i da sumnja da je to uradio njen bivši suprug.

U incidentu nije bilo povređenih, ali su oštećeni automobil i fasada kuće.

Istraga je u toku.

Inače, ​Ranko Češić rođen je 5. septembra 1964. u Bosni i Hercegovini. Živeo je u opštini Brčko pre i za vreme rata a u Beograd se preselio krajem 1996.godine.

U žiću javnosti Ranko Češić dospeo je kada je uhapšen u maju 2002. godine zbog ratnih zločina a prilikom prvog pojavljivanja u haškoj sudnici izjavio je da nije kriv.

Na prvobitnoj optužnici koja je u Haškom tribunalu podignuta 21. jula 1995, Češić se nalazio s Goranom Jelisićem, bivšim komandantom logora "Luka", koji je u međuvremenu u Tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

Goranu Jelisiću je suđeno i osuđen je 14. decembra 1999. Izmenjena optužnica, koja se odnosi samo na Ranka Češića, podnesena je 26. novembra 2002.

Optužnica se sastoji od 12 tačaka. U šest tačaka Ranko Češić se tereti za zločine protiv čovečnosti. U pet od tih tačaka tereti se za ubistvo a u jednoj za silovanje. U šest ostalih tačaka, u odnosu na iste događaje, Češić se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja. U pet od tih tačaka tereti se za ubistvo a u jednoj za uvredljive i ponižavajuće postupke.

Foto: printscreen

Inače, Ranka Češića uhapsile su vlasti Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu 25. maja 2002. a prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu 17. juna 2002.

Prilikom svog prvog stupanja pred sud, tri dana kasnije, Ranko Češić se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice. Međutim, 7. oktobra 2003., pre početka suđenja, Češić i tužilac su sklopili sporazum o izjašnjavanju o krivici.

Ranko Češić je priznao krivicu po svih 12 tačaka optužnice i složio se da svedoči u drugim postupcima pred Međunarodnim sudom. Tekst činjenične osnove u kojem se opisuju zločini i Češićevo učešće u njima priložen je sporazumu o izjašnjavanju o krivici.

Češić se nakon toga potvrdno izjasnio o krivici po dvanaest tačaka optužnice pred Pretresnim većem 8. oktobra 2003. Pretresno veće je prihvatilo njegovo potvrdno izjašnjavanje o krivici nakon što se uverilo da je ono učinjeno dobrovoljno, upućeno i nedvosmisleno te pošto je utvrdilo da postoji dovoljna činjenična osnova za zločine i učešće optuženog u njima.

Ranko Češić, bivši policajac iz Brčkog, prihvatio svih 12 tačaka optužnice u dogovoru s Tužilaštvom.

Tako je on osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, a kaznu je odsluživao u danskom zatvoru. Odande je pušten prevremeno, 2014. godine jer je tada već odslužio dve trećine kazne.

Prema preporuci zatvorskih vlasti – Češić je izrazio kajanje zbog zločina, kao i da „zatočenost nije jedina kazna za njega – jer je još teže živeti s njegovom krivicom“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvsna građanska

pre 5 godina

Haški optuženik i njegova bivša supruga - baš neki ,,fini'' ljudi.

hogar

pre 5 godina

Jeftino ste platili te diplome u informeru :) Nije "optuženik" nego "osudjenik". Optuženik je lice koje je optuženo za neko djelo i gdje se postupak utvrdjivanja činjenica vodi pred nadležnim sudom. Osudjenik je lice gdje postupak pred sudom završen i utvrdjena krivnja lica te mu izrečena kazna :) Ovo malo škole za pačiće male u informeru je ......besplatno :)

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17