• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

19.08.2018

16:43

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Mala šansa na koju moramo da zaigramo!

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Mala šansa na koju moramo da zaigramo!

Podeli vest

I? Šta sam vam ja, ljudi moji, prošlog vikenda na ovom istom mestu rekao? Nažalost, desilo se taman tako. Opet smo mi Srbi 'pobedili' tako što smo najstrašnije izgubili. Opet smo kolektivno poverovali u zvečeće laži i opet ćemo, po svemu sudeći, braneći sve da odbranimo ništa

O Kosovu, razume se, govorim. O vrlo izvesnoj propasti istorijskog predloga za razgraničenje sa Albancima.

Da se ne lažemo, posle poruke nemačke kancelarke Angele Merkel da više nema promena granica na Balkanu, šansa da Srbija dobije nešto na Kosovu gotovo da više i ne postoji. Zapravo, te šanse uopšte i nema ako nastavimo da budemo ovakvi - nikakvi, posvađani i podeljeni.

Opet smo kolektivno poverovali u laži i opet ćemo, po svemu sudeći, braneći sve da odbranimo ništa

Srbija bi možda, ali samo možda, mogla da sačuva sever Kosova i, daj Bože, jedan deo Kosovskog pomoravlja ako bismo se mi Srbi svi kao jedan okupili oko konkretnog predloga o razgraničenju - čitaj o podeli Kosova.

Pa da silnicima i u Vašingtonu i u Briselu i u Berlinu poručimo: Gospodo, ovo je taj minimum, ovo je ta crta ispod koje nikada nećemo ići, ni po koju cenu. Tek tada, i samo tada, možda bismo nešto i dobili.

Jer, da li me pratite, i ti lideri na Zapadu su samo ljudi. I oni rade po principu isplativosti. Ako procene da Srbe više ne mogu tek tako lako da posvađaju, ako razumeju da se beogradski političari i mediji više ne prodaju za ropsku porciju čvaraka, pa popustiće. Jer nikome, a ponajmanje Angeli Merkel i njenim kolegama u EU ne treba Palestina nasred Balkana. Jer, i Šiptarima u Prištini treba jasna situacija. 

Šta god oni pričali, koliko god se u javnosti junačili, i Tači i Haradinaj i Veselji dobro znaju da oni sada - nepriznati od UN, Rusije, Kine, Indije, Brazila, Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra... - nisu i ne mogu biti ništa drugo nego lažna, kobajagi država. I njima je, dakle, potrebno dugoročno održivo rešenje, ako je ikako moguće što pre.

Angela

Posle poruke kancelarke Merkel da više nema promena granica na Balkanu, šansa da Srbija dobije nešto na Kosovu gotovo da više i ne postoji. Ili, ipak postoji...

I to je ta naša šansa. Mala, malecka, ali ipak šansa. I na tu šansu, koliko god ona mala i neizgledna bila, moramo da zaigramo. Naprosto nema nam druge, baš kao što nam nema druge do ove jedne i jedine Srbije.

Šta kažete? To je sve lepo, ali je nemoguće? Nikada se neće desiti da Tajkun Đilas, Vuk Pozderac Jeremić, Sale Prangija Janković i ostali dosistički jahači apokalipse stave nacionalni interes iznad ličnog? Nemoguće je očekivati da beogradski mediji postanu srpski mediji?!

Nažalost, slažem se. I zato, bojim se, nema nama spasa. Ali, što bi rekao veliki Pašić, propasti valjda nećemo...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazar

pre 5 godina

Može li jednom opozicija da bude odgovorna i stavi nacionalni interes ispred svog ili su do te mere nedorasli poslu koji rade?!

Maja

pre 5 godina

Vlada ulaze neizmerne napore da uradi sve najbolje za Kosovo i Srbe na Kosovu!

Mića Smederevac

pre 5 godina

Razgraničenje mora da podrazumva i eksteritorijalnost manastira,ZSO za Srbe ispod granice i nepriznavanje "države " Kosovo.(Mogu i u UN ali mi iu ne priznajemo).To bi trebalo da budu naše crvene linije.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17