• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

17.03.2019

23:07

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - VREME JE ZA KOSOVO!

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - VREME JE ZA KOSOVO!

Podeli vest

Vreme je resurs, a tajming je najvažnija stvar u politici. Od toga da li ste pravi potez povukli u pravo vreme zavisi gotovo sve. Posledice odluka - i onih dobrih, ali još više onih loših - vreme samo od sebe ne može da popravi

Ono što je bilo moguće i sasvim logično pre deset, pet ili godinu dana danas se često ispostavlja kao posve nelogično i nemoguće, a ono što nam se sada čini kao jako loše rešenje može se često usled promenjenih okolnosti i u vrlo bliskoj budućnosti pokazati kao odlična prilika koju smo svojom glupošću ili lenjošću, sasvim svejedno, propustili.

Elem, da sa filozofije pređem na stvar - svi oni koji kažu da je 'zamrznuti konflikt' na Kosovu danas najbolje ili jedino moguće rešenje greše, najstrašnije greše. Jer, braćo Srbi, vreme ne radi za nas.

Svako kasnije rešenje, nemojte imati nikakve sumnje, biće i lošije. Kao što gore napisah, ono što je bilo moguće 1981, a što nam se tada činilo kao najgore rešenje, danas je potpuno nemoguće, a čini nam se kao više nego dobra, maltene sjajna opcija. Zašto pominjem baš 1981? Pa zato što je pokojni Dobrica Ćosić tada prvi put javno izneo predlog o razgraničenju Srba i Albanaca i zbog toga od titoista momentalno bio proglašen za 'velikosrpskog hegemonistu'.

Danas pravimo veliku grešku kada odbijamo da se sami sa sobom - kao narod i kao država - dogovorimo o tome šta je to što možemo i moramo da branimo i odbranimo na Kosovu

Kada je isti taj Ćosić američkom ambasadoru Cimermanu 1992. predložio podelu po kojoj bi Srbima pripalo severno, centralno i istočno Kosovo (oko 35% teritorije), SAD i Albanci su i te kako bili raspoloženi za dogovor, ali mi Srbi smo onda Dobricu proglasili za 'izdajnika'.

Ili, da probamo ovako - kada je Zoran Đinđić potkraj 2002, nekoliko meseci pre svog streljanja, pokrenuo pitanje Kosova i predložio podelu kao 'trajno rešenje', ozbiljni diplomatski izvori kažu da su i SAD i EU, ali i Albanci u Prištini bili više nego radi da Srbiji prepuste sever Kosova, ali i gotovo čitavo Kosovsko Pomoravlje. No, i tada su Đinđićeve ideje o Kosovu dočekivane na medijsko-politički nož takozvanih patriota čija se kosovska politika svodi na prazne parole i jalove zvečeće zakletve.

Ne čini li vam se, ljudi moji, da i danas ponavljamo identičnu grešku kada odbijamo da se sami sa sobom - kao narod i kao država - dogovorimo, da postignemo konsenzus o tome šta je to što možemo i moramo da branimo i odbranimo na Kosovu?

Bebe

Foto: Inforrmer

Svi oni koji trabunjaju o 'zamrznutom konfliktu' kao o nekakvom rešenju morali bi da znaju da je u Srbiji 2018. izumrlo 38.138 Srba i da je te godine rođeno najmanje beba u istoriji - samo 63.958

Podjarcani politikantskim profiterima tipa Vuk Pozderac Jeremić i Boško Ljotić Obradović - Srbi danas većinski odbijaju da uopšte porazmisle o tome da se na Kosovu sačuva ono što se još sačuvati može, a to je - da se mi više ne lažemo - sever Kosova, to je granica na Ibru, u Kosovskoj Mitrovici. Sve se nešto bojim da ćemo se i ove propuštene prilike za godinu, pet ili deset prisećati sa žalom.

Ako ovako nastavimo, ako hrabro i pametno ne rešimo kosovski problem, već za najviše 20 godina bićemo u situaciji da izgubimo još i više.

A svi oni koji trabunjaju o 'zamrznutom konfliktu' kao o nekakvom rešenju morali bi da znaju da je u Srbiji 2018. izumrlo 38.138 Srba i da je te godine rođeno najmanje beba u istoriji - samo 63.958. Statistika kaže da je broj dece po majci u Srbiji samo 1,17!

Istovremeno, Kosovo je teritorija sa najvećim natalitetom u Evropi.
Pametnom dosta.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mijo

pre 5 godina

Siptari da ukinu takse I Srbija pristaje na pregovore. Tu nece biti dileme, predsednik ce doneti najbolje moguce odluke. Narod u to veruje.

Glavni

pre 5 godina

Vucicevicu lazes ko vucic. Nikada albanci nisu prihvatali podelu ni cosica ni sada, a djindjic je trazio da se Kosovo I RS resavaju u isto vreme

igor

pre 5 godina

Da Dragane ali sta hoces da kazes ? Po onome sto si rekao mogu da pretpostavim da ti zelis da kazes narodskim recnikom ''cije ovce toga i livada'' Ne sporim da je to mozda tacno ali ako je vec to tako zasto je tzv medjunarodna zajednica po istom principu ne postupi i u Republici Srpskoj ili taj princip vazi samo kad Srbiji treba uzeti deo teritorije.

sale

pre 5 godina

Najodbojnije lice Srbije...Ovog coveka kod ozbiljnog psihijatra,zapravo tim psihijatara

Cane

pre 5 godina

Šiptari nas za sve optužuju. Treba da ih je sramota šta sve rade srpskom narodu na Kosovu.

student

pre 5 godina

Pristina svojim izjavama zeli da isprovocira Srbiju.

Saradžogla

pre 5 godina

Vučićeviću, sinko.nemo' da te čudi što ti pišem u pet ujutro jer je to moje vreme uobičajeno da ustajem.Znaš već kako se to čini kod nas starih seljaka.Nego da te obavestim kao član SNS plus neki sam i faktor da u mome beogradskom selu NI OVE GODINE NEĆE BITI GRADNJA KANALIZACIJE!Nepouzdani izvori kažu da će toga biti čim okućimo sve izbegle i dezertere iz Bosne?A jedan reče da kada je bio u opštini sve sami bosanski srbi sede po kancelarijama? ... nego da ne zaboravim nešto što ti nikada nisam pisao ... Jebali te semafori,hidranti,automobili,brda,mostovi,radnje,pešački prelazi,taksisti ... A da ti ne spominjem: Komentari 0!A sada ,,Nisam robot,, na ćirilici a ,,Ime,, mora da bude na latinici? ... I na kraju ... Pogledni na internetu o direktoru Zdravstvenog centra koji samo oni pregledaju Železničare (Savska ulica 23) Primarijusu doktoru Batnožiću šta su negativno pisale poznate novine?Tek da vidiš šta sam ja otkrio šta se tamo katastrofalno čini.

Miki

pre 5 godina

Vreme je za Kosovo ali o tome neka naš predsednik odluči!

Jovica

pre 5 godina

Ukoliko Zapad želi da se razreši kosovski čvor onda moraju pristati na kompromis po kome bi delovi Kosova u kojima danas žive Srbi i svi srpski manastiri pripali Srbiji.

To care

pre 5 godina

Eeeee, to ti je vidis dobro. Ocigledno nisi na mom visio dok si ovo smislio. Tako je, vreme je da se taj kamen skida sa vrata. Ovi ljoticevci i ostali komunisti ako se bune, u zatvore, a razlog ce se naci.

Aleksandar Milanovic

pre 5 godina

Gospodine Vucicevicu ovo je jedna od najpametnijih stvari koje ste napisali,bez ironije i nesporazuma u svemu se slazem sa vama osim u jednoj stvari a to je zasto to niste potencirali 15 godina ranije sada je kasno za to jer ta siptarska olos sada nece prihvatiti nista osim celog Kosova tako da od svega toga nema nista nego da ponovo idemo u rat protiv ostatka sveta.S postovanjem Aleksandar

Herceg

pre 5 godina

Retka sorto, pored svih tvojih karakteristika, pa ti si I nepismenjakovic totalitarni.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17