• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

22.03.2020

21:33

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - KORONA, SMRT EU I BRAĆA KINEZI

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - KORONA, SMRT EU I BRAĆA KINEZI

Podeli vest

Preživeće Srbija koronu. Ali, Evropska unija neće. Lakoća sa kojom se EU raspala u sudaru sa ovim virusom pokazala je zapravo da dotična Unija nije ni postojala nigde osim na papiru. Briselski birokratski imaginarijum raskrinkan je ovih dana do apsurda. Sve one velike zakletve, zvečeće parole o evropskoj zajednici bez granica, šuplje priče o bratstvu, jedinstvu i solidarnosti pukle su kao mehur od sapunice suočene sa prvom većom krizom

 

Svi su se, kao po komandi, zatvorili u svoje granice i sebično gledaju samo sebe i svoje interese. Mirnoća sa kojom prebogata Nemačka koja u bolnicama ima čak 25.000 respiratora gleda kako lekari u Italiji, zbog nedostatka tih istih respiratora, moraju da biraju koga će da leče, a koga da puste da umre (!?!) vrhovni je, rekao bih, dokaz kako danas EU nije ništa drugo do neopojana pokojnica.

S druge strane, činjenica da je Kina, komunistička i u Zapadnoj Evropi prokažena supersila, jedina konkretno pomogla umirućoj Italiji ukazuje, takođe, i na novi globalni poredak u kome baš ništa više nije kako se doskora činilo da jeste. Koronavirus se pokazao kao lakmus-papir na kome se najtačnije iščitava sposobnost država da prežive i opstanu kao ozbiljni faktori. U toj borbi, pokazaće se, najvažnije kategorije su disciplina, odgovornost i nacionalno jedinstvo, a preterana demokratija često se pokazuje kao otežavajući faktor.

Sreća pa naša mala Srbija ima veliku Kinu za "čeličnog prijatelja" i iskrenog saveznika. Sreća u nesreći pa niko ozbiljan u našoj vlasti nikada ozbiljno nije ni računao na nekakvu veliku pomoć Evropske unije. Sreća pa je danas i ovde na vlasti mudar čovek koji je, mnogo pre korone, razumeo da će se grdno pokajati svako ko svoju sudbinu veže samo za Zapad.

Preterujem? Priznaću, ali samo mi vi pre toga, molim vas, recite ko to ovog vikenda u Beograd šalje pun avion medicinske opreme i lekova? I čiji lekari dolaze u pomoć našim lekarima? Da, tako je, milionski vrednu pomoć i najbolje lekare šalje nam Kina. Bez njih, bez bratske pomoći velikog Si Đinpinga, u Srbiji bi narednih meseci bilo na stotine, možda i na hiljade mrtvih više nego što će ih zaista biti. I to je ono što nikada ne smemo da zaboravimo.

Neko je negde ovih dana rekao da bismo posle svega, kada ova epidemija prođe, morali da u centru Beograda podignemo spomenik zahvalnosti Kini. To bi bilo najmanje što možemo da uradimo.

A Evropska unija? O pokojniku sve najlepše.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 4 godine

Bravo Gospodine Vucicevicu,tek da se zna,da Evropska sebicnost nema granica i da je Liberalni Kapitalizam vec odavno doziveo poraz jer ce pojesti sami sebe.Iskreno se nadam da ce posle ove posati pojediine zemlje shvatiti ,da je Istok vec odavno prevazisao Zapad usvakom pogledu. Podrska svim zemljama pogodjenim Virusom Covid 19,a nakon toga pocnite novu Eru Politiike ûzajamnog poverenja i bez unipolarnog sistema.

Idn

pre 4 godine

Mislis oni Kinezi koji su i doneli epidemiju u Evropu jer su je skrivali i hapsili doktore koji su ukazali na nju? Ja znam da bi ti da se proglsite za vecitog predsednika i samo furaj tu pricu. Brate mili koliko li te placaju za ovo, nadam se dovoljno, fuj

zoran

pre 4 godine

Opet pokazao prizemnost i povrsnost..ocekivano. Kinezi su zapoceli ovu pandemiju..tacka Evropska unija - jednostavno, prekinite sve..idite u Kinu i Rusiju..zivite, radite tamo, kupujte, skolujte decu tamo..slobodno...ako je ovo zakljucak autora teksta Kad bi neko ocenio ovaj tekst ili esej - velika 0.

Aca

pre 4 godine

Pa i srbija je zatvorila granice svojoj braći u rep.srpskoj i ostavlja ih na cedilu a tih 6 lekara iz kine neče učiniti nikakvu razlliku kad virus eksplodira za 4 sedmice,dok srbija ima "eksperte"poput nestorovića nek je bog na pomoći

goran

pre 4 godine

svaka čast uredniče. Evropa je popila previše ricinusa.

Lazni Bot

pre 4 godine

Znaci pustio si Putina niz vodu jedino jos slika na telefonu ostala,sad brat Lee je glavni,ima da lepis bilborde kao za Trampe Srbine pa si se kajao.

master

pre 4 godine

Da to ste u pravu, bratskoj Kini treba podici spomenik zahvalnosti, ali ste jedno zaboravili reci da predsednic Vucic i vlada Srbije treba da okrenu novu stranicu i da zaborave trulu EU, sada ste videli sa kim treba saradjivati i ko su nam prijatelji, Si i narodna republika Kina.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Bravo za tekst! Bravo za svaku reč u tekstu! Bravo za obelodanjenu punu istinu o Evropskoj uniji! Gospodin Vučićević je prevazišao dosadašnjeg sebe novinara!

Rade

pre 4 godine

Bravo Dragane, svaka čast, baš tako kako si rekao ! ! ! ! ! !

MilosObilic1389

pre 4 godine

Европска унија је била и остала ... САМОУПРАВНА ИНТЕРЕСНА ЗАЈЕДНИЦА, и ништа више...И ништа преко тога...Све остале поруке које ЕУ шаље, биле су обичне политичке флоскуле европских хохштаплера и шарлатана... Енглески народ је први схватио...Шта остали чекају...? Ли - мун...?

PetarS

pre 4 godine

Uz SVE to, vest od jutros da su 2 zemlje EU stopirale i otele posiljke medicinske opreme POSLATU IZ KINE ZA ITALIJU!! Navodno greska! I zbog TAKVE EU, mi treba da se odreknemo Kosova i Metohije??!?!? NIKAD!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17