• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

26.12.2022

13:07

Nebojša Bakarec: Istorijske odluke u Skupštini Beograda - besplatni vrtići, udžbenici i socijalni programi!

nebojša bakarec

Kolumne

Nebojša Bakarec: Istorijske odluke u Skupštini Beograda - besplatni vrtići, udžbenici i socijalni programi!

Podeli vest

Danas je održana istorijska sednica Skupštine grada Beograda. Glavna tačka dnevnog reda je bilo usvajanje budžeta grada Beograda za 2023. godinu. Budžet grada Beograda je najveći u istoriji

 

Najvažnije tačke budžeta za 2023. godinu novi su: besplatni vrtići, besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola, besplatne usluge gerontodomaćica, besplatan dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, besplatne usluge personalnog asistenta, dodatna sredstva kako bi se ukinule liste čekanja za uslugu - lični pratilac deteta, poklon vaučeri za decu i zaposlene u predškolskim ustanovama i školama na teritoriji grada Beograda, besplatno korišćenje gradskih bazena za sve Beograđane tokom leta.

Foto: nebojša bakarec

Ukupan obim sredstava budžeta Grada i gradskih opština planiran je u iznosu od 206 milijardi, od čega se na budžet Grada (sekretarijati, službe, ustanove) odnosi 189 milijardi, a na budžete gradskih opština - 17 milijardi. Ukupan budžet opština je veći od prethodne godine za 1,9 milijardi, tj. veći je za 16,5 odsto. Važno je reći da je z 2023. godinu planirano je veće učešće transfernih sredstava iz budžeta Republike, u najvećem delu na ime realizacije projekata vezanih za projekat Beogradskog metroa.

Ovo je „budžet brige o ljudima” kako je rekao gradonačelnik Aleksandar Šapić. Nema veće brige o Beograđanima od ove. Stekli su se finasijski uslovi za mnoge besplatne usluge. U ovih 10 godina pokazalo se da Vučić, Šapić, Radojičić, Vesić i Mali brinu o Beograđanima kao niko u istoriji. Opozicija je u kampanjama lažno obećavala da će sve biti besplatno. Zbog čega je opozicija sada protiv besplatnih vrtića, udžbenika i socijalnih usluga, koje će doneti dobrobit za 270.000 dece i 540.000 roditelja, i za oko 200.000 korisnika socijalnih usluga. Dakle, milion ljudi će osetiti značajnu finasijsku dobrobit.

U budžetu za 2023. godinu, najvažniji novi projekti su:

 - Besplatni vrtići – Istorijska odluka. Nikada niko nije omogućio besplatne vtriće. A šta je radio bivši režim do 2013. Nezakonito je naplačivao veće cene vrtića, pa se Beograd suočio sa masovnim tužbama, koje su ga koštale 35 miliona evra. To je samo jedna od niza ogromnih šteta koje je gradu naneo bivši režim. Podneto je oko 12000 tužbi. Umesto 2600 dinara, bivši režim je naplaćivao 3,5 puta više. Sramota večna. Bivši režim je doveo su Srbiju na ivicu bankrota do 2012. godine,  i Beograd na ivicu bankrota do 2013. godine Bivši režim je do 2013. godine, ostavio kumulativni dug beograda od 1,18 milijardi evra. Vučić i SNS su bukvalno spasli Srbiju i Beograd.

- Besplatni udžbenici - za učenike osnovnih i srednjih škola. Istorijska odluka. U poslednje 22 godine to niko nije uspeo da obezbedi. Bivši režim, gradonačelnika tajkuna je samo privremeno, povremeno i selektivno obezbeđivao besplatne udžbenike za učenike osnovnih, ali ne i srednjih škola.

Niz besplatnih socijalnih usluga i programa

- Besplatne usluge gerontodomaćica, dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, i personalnog asistenta;

- Dodatna sredstva kako bi se ukinule liste čekanja za uslugu - lični pratilac deteta;

- Poklon vaučeri za decu i zaposlene u predškolskim ustanovama i školama na teritoriji grada Beograda kao i za 2022. godinu;

- Besplatno korišćenje gradskih bazena za sve Beograđane tokom leta;

- Sredstva za kapitalne transfere prigradskim opštinama čiji će programi radova biti odobreni u skladu sa posebnim aktom Gradskog veća grada Beograda - 1,32 milijarde;

- Sredstva za postavljanje i opremanje namenskih montažnih objekata kao stalnih punktova na teritoriji grada Beograda, koji se postavljaju u cilju obavljanja poslova iz nadležnosti Komunalne milicije - 604 milijarde;

- Uvođenje informativnih tabli u stambenim ulazima koje će pružati servisne informacije za stanovnike grada Beograda vezane za predmetno područje.

Foto: nebojša bakarec

Kao odbornik grada Beograda, koji dolazi iz opštine Stari grad, ali i narodni poslanik, od ostalih pojedinačnih ulaganja istakao bih:

- Tri projekta „SMART CITY“ -1 milijarda dinara.

- Izgradnju stambenog kompleksa u Ovči za raseljena lica - 110 miliona.

- Linijski park - 1,9 milijardi.

- Rekonstrukciju Trga Nikole Pašića - 500 miliona.

- Rekonstrukcija tramvajske okretnice „Pristanište“, infrastrukture i sa prelazom preko Bulevara Vojvode Bojovića -340 miliona.

- Rekonstrukciju objekta u Ulici Resavska broj 40b i prenamena u Muzej grada Beograda 1,57 mlrd

- Kanalizaciona crpna stanica Krnjača 2 sa kolektorima – 1.66 milijardi.

- Izgradnju regionalnog vodovoda Makiš - Mladenovac - 1,9 milijardi.

- Izgradnju kanalizacije u Ledinama, Surčinu, centru Zemuna, Miljakovcu 3, Kumodražu, Jajincima, Altini 2, Železniku, Lazarevcu itd. - 1,6 milijardi.

- Asfaltiranje preko 100 prioritetnih ulica u širem centru grada.

- U 2023. počeće izgradnju 4 ili 5 vrtića u zonama gde imamo najveći broj dece.

- Biće započeti radovi na uređenju šetališta na Savskom keju, u sklopu uređenja beogradskog priobalja. Ovo je jedan od najvećih projekata koje će realizovati „Gradsko zelenilo“ - 1 milijarda.

Lideri gradske opozicije hoće da puknu od zavisti i ljubomore što če biti obezbeđeni besplatni vrtići, udžbenici i socijalne usluge. Stoga potpuno neosnovano kritikuju besplatne usluge. Međusobno su i kontradiktorni. Bivši gradonačelnik, tajkun, je pohvalio ovaj budžet Beograda, kada je 20.12.2022. rekao: „Dok sam ja bio gradonačelnik Beograda maksimalan budžet je iznosio 91 milijardu. Danas je budžet je duplo veći, novca za Beograd ima“. Danas su opozicioni odbornici, između iz SSP, NS, DS, Dveri i „Ne davimo Beograd“ u Skupštini grada Beograda, ocenili da gradski budžet za 2023. nije u interesu građana. Opozicija u Beogradu, nikome neće moći da objasni zbog čega besplatni vrtići, besplatni udžbenici i besplatne socijalne usluge, nisu u interesu Beograđana.

Foto: nebojša bakarec

Opozicija ja davala prazna obećanja Beograđanima o svemu besplatnom, četiri godine unazad, i 2018. i 2022. tokom izbornih kampanja. Utrkivali su se ko će Beograđanima ponuditi više „besplatnih“ laži. SNS je predstavljala samo ostvarive projekte i nastavak razvoja Beograda. Beograd se voli na delu, a ne na rečima. Neminovno je pitati sve one iz opozicije koji su obećavali paralaže - zbog čega to nisu ostvarili dok su bili na vlasti? Samo su lažna obećanja besplatna. Predsednik Vučić i SNS nikada ne daju lažna obećanja. I jedino su predsednik Vučić i SNS, odgovornom ekonomskom politikom, doveli do toga da je moguće pružiti Beograđanima, niz besplatnih usluga.  

Ekonomski i finansijski izgledi Srbije i Beograda su odlični, kažu sve rejting agencije – „Mudiz“, „Standard i Purs“ i „Fič“. „Mudiz“ potvrđuje kreditni rejting Grada Beograda kao „Ba2“ stabilni, i ukazuje na čvrsto fiskalno upravljanje koje je rezultiralo dobrim finansijskim učinkom i zabeleženim padom nivoa duga, uz ograničene potrebe za zaduživanjem kao i stabilnom likvidnošću. Guvernerka NBS je nedavno rekla da je rejting agencija „S&P“ ocenila da Srbija ima stabilan i visok rejting „BB+“. Saopštenje agencije „Mudiz“ o kreditnom rejtingu za grad Beograd, je pokazatelj: 1. dobrih rezultata poslovanja grada Beograda, 2. sveukupno izbalansiranog finansijskog rezultata, 3. smanjenja stanja duga grada Beograda i visokog nivoa likvidnosti i 4. bogate privredne delatnosti Beograda i značajne uloge kao centra nacionalne privrede. Očekivanja rejting agencije „Mudiz“ su da će grad biti u stanju da očuva svoj sveukupno dobar i stabilan finansijski učinak i umereni nivo duga. Razborito upravljanje budžetom grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje stabilne finasijske izglede.

Poruka Beograđanima je sledeća. Poštovani građani, Predsednik Vučić, gradonačelnik Šapić i Srpska napredna stranka su obezbedili ogromne dobrobiti za najmanje milion Beograđana. 80.000 mališana će ići u besplatne vrtiće. 190.000 učenika osnovnih i srednjih škola će imati besplatne udžbenike. Ovo će biti veliko rasterećenje porodičnog budžeta za 540.000 njihovih roditelja. Dodajmo tome i oko 200.000 korisnika budućih besplatnih socijalnih usluga. Nažalost opozicija u Beogradu se protivi tome da vaša deca idu u besplatne vrtiće, da učenici imaju besplatne udžbenike, i da socijalne usluge budu besplatne. Ne brinite, mi iz vladajuće koalicije, a pre svega Srpska napredna stranka, već deset godina uspešno štitimo vaše interese, i nastavićemo to da radimo.

Mudri Duško Radović je lepo rekao: “Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno”. Živeo Beograd!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Sve je to lepo ali dali je Beograd Srbija? Ostali su siročići, deca bez roditelja.

lilit

pre 1 godinu

Još ako te udžbenike štampaju tvoji, iz Hrvatske....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17