• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.07.2023

16:11

Nebojša Bakarec: Raspadanje Narodne stranke!

Marko Đoković

Kolumne

Nebojša Bakarec: Raspadanje Narodne stranke!

Podeli vest

Narodni poslanik Nebojša Bakarec u svojoj najnovijoj kolumni objedinio je sve činjenice o sukobima u Jeremićevoj Narodnoj stranci i dao detaljnu analizu tih sukoba.

 "U oktobru 2017. godine, na navodno desnom političkom polu Srbije, veštački je stvorena Jeremićeva Narodna stranka, kao pokušaj zapadnjaka da stvore zamenu za umiruće stranke - DS i DSS. Vreme je pokazalo da je Narodna stranka samo još jedna od sto žutih filijala koje su nastale raspadom DS. Vuk Jeremić nije imao snage i volje da osnuje svoju stranku, već je prekupio (da se našalimo - iznajmio na lizing) postojeću stranku iz Trstenika – Narodni pokret Srbije (NPS), i preimenovao je u Narodnu stranku, a predsednika NPS, Miroslava Aleksića je nagradio potpredsedničkom funkcijom.

Foto: prinstscreen

 

Jeremićeva stranka je organizovana kriminalna grupa, koja se lažno predstavlja kao „Narodna stranka“. Kad je bio na vlasti 12 godina, i ministar pet godina, Vuk Jeremić je radio sve suprotno od onoga što sada javno govori. Tada je prihvatao sve planove EU, puzao je pred zapadnjacima, prihvatao i radio ono što nije smeo, što se graničilo sa veleizdajom. Danas se Vuk Jeremić predstavlja kao „veliki rodoljub i patriota“. Setimo se šta je sve sramno radio. Kada je Srbija 1999. bombardovana od strane NATO zločinaca, Vuk Jeremić (tada 24) je pobegao u London. Kada je mogao da brani otadžbinu, on je pobegao baš u jednu od NATO država koje su zločinački napale Srbiju. Jeremić vojsku nije služio, već je 2004. godine, iskoristio mogućnost „prigovora savesti“ pa je civilno služio vojni rok u predsedništvu Srbije, gde je bio savetnik Borisa Tadića.

Te godine kao Tadićev savetnik nije prstom mrdnuo da spreči pogrom na KiM. Rezultati bivšeg ministra inostranih poslova Jeremića Vuka Brankovića su poražavajući - nezavisnost Kosova priznala je 91 država. Jeremija Vuk Branković je uspeo da pregovore o KiM prenese iz nadležnih UN, u nenadležnu EU, namerno. Vuk Jeremić je 2008. uspešno i namerno, poturio domaćoj javnosti misiju EULEX, predstavivši je kao misiju UN. Jeremić Vuk je pred Skupštinom UN, nesporno pitanje suvereniteta Srbije učinio spornim, namerno, štetočinskim predlogom Rezolucije kojom se traži mišljenje MSP (ICJ) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Vuk Jeremić je hvalio Kurtija i rekao: „On je intelektualac, patriota i stabilan čovek!“. Jeremija Vuk Branković je za lažnu državu Kosovo učinio više nego bilo koji Albanac.

O belosvetskim mahinacijama Jeremića Vuka objavljeni su u SAD, i u Srbiji, veoma uverljivi dokazi, zbog čega ga gone Senat i Kongres SAD. Ovaj „patriota“ Jeremić, kao obična kukavica, beži od toga da se pojavi pred nadležnim Odborom Kongresa SAD, koji ga potražuje. Odbor za nadzor Kongresa SAD potražuje Vuka Jeremića zbog optužbi za pranje novca, i za druga dela u vezi korupcije. Za ta dela do sada je u SAD na dve godine zatvora osuđen Jeremićev poslovni partner i finasijer, Patrik Ho. Drugi Jeremićev partner Šeih Tidijan Gađio je bio svedok saradnik protiv Patrika Hoa. Treći Jeremićev partner i finansijer, Ji Đianming je u Kini osuđen zbog više dela korupcije. Četvrti Jeremićev partner Emilijo Lozoja je u Meksiku osuđen na višegodišnju kaznu zatvora. Peti Jeremićev poslovni partner Hanter Bajden, je nedavno u SAD, priznao tri blaža krivična dela, i nagodio se sa tužilaštvom. Sada je došao red na Vuka Jeremića. Veliki mudrac Dušan Radović je lepo rekao: „Za izdajice, tužibabe i cinkaroše u beogradskim školama uvodi se novo priznanje – vukovac. Po imenu onog Vuka, koji je, prema narodnoj pesmi, izdao na Kosovu“.

U svojoj stranci Jeremić je okupio kompromitovane otpadnike, što se posebno odnosi na potpredsednike Narodne stranke. Sanda Rašković Ivić je bila član DC, DSS, NS. Ona je sebe trajno diskvalifikovala stavom da je Srebrenica genocidni zločin, kada je na  banjalučkoj televiziji ATV rekla: „Srebrenica je bila zločin, zbog kog ne treba da budemo ponosni."- Pitanje voditelja: „Koji...Koja vrsta zločina?“- Odgovor Sande Rašković Ivić: „Ona je bila genocidni zločin". Ovom sramnom izjavom potpredsednica  Jeremićeve stranke, je teško i neopravdano osudila srpski narod kao genocidni. Ona je time optužila i Republiku Srpsku i Republiku Srbiju za genocid. U novembru 2013. gospođa Rašković je izjavila za hrvatski medij „Šibenik in“: „Teška srca moram priznati, Hrvatska je imala pravo na uspostavu jurisdikcije u Kninu". Ovom izjavom gđa Rašković Ivić je opravdala hrvatske zločine nad Srbima, počinjene u «Bljesku» i «Oluji». Siniša Kovačević je jedan od šampiona među preletačima (SKJ, SPO, NSP, DSS, SOF, NS). Kuriozitet je da je Kovačević osnovao svoju stranku – SOF, izabran je za predsednika, a potom su ga smenili i izbacili iz stranke koju je stvorio. Poznat je po tome što je napisao najsramniju dramu u istoriji Srbije, u kojoj najcrnje vređa srpsku Crkvu, osnivača srpske crkve, Svetog Savu i sve Nemanjiće.

Da se zaista radi o organizovanoj kriminalnoj grupi potvrđuju trojica najbližih saradnika Jeremije Vuka Brankovića. Potpredsednik Bora Novaković je hapšen 4 puta. Osuđivan je zbog zloupotrebe službenog položaja i zbog napada na policiju. Potpredsednik Miroslav Aleksić je pravosnažno osuđen 10.11.2021. zbog vređenja i pretnji policajcima na dužnosti. Lagao je o Andreju Vučiću i slučaju „Jovanjica“. Zbog toga je osuđen 15.2.2021, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Osuđen je zbog toga što nije mogao da se pozove na imunitet u vezi ovih lakših krivičnih dela. Aleksić je tužen i za niz teških krivičnih dela, ali mu propisi omogućavaju da se u tom slučaju pozove na poslanički imunitet. Poslanik Jeremije Vuka Brankovića, advokat Gajić je hapšen kao deo Geneks mafije 3.10.2007. godine. Gajić se lažno predstavljao kao predsednik AKB 2017. godine.

O truleži u Narodnoj stranci najbolje svedoče stalni sukobi u toj stranci. U novembru 2019. godine Narodnu stranku je uz svađe i optuživanja, napustio njen dotadašnji predsednik Izvršnog odbora, Vladimir Dobrosavljević. Pre Dobrosavljevića Narodnu stranku su napustili  Aleksandar Babić, Dejan Dimitrijević i Slađana Grbić, koji su vodili stranku u Kragujevcu, Nišu i Krupnju, Uroš Piper, koji je vodio informativnu službu, i Dušan Raičković, koji je bio potpredsednik beogradskog odbora NS. U julu 2020. Narodnu stranku je napustio potpredsednik stranke Nikola Jovanović. On je bio programski je direktor Jeremićeve NVO CIRSD, zamenik urednika Jeremićevog časopisa „Horizonti“. Bio je portparol i savetnik Vuka Jeremića, kao predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN, a pre toga je bio specijalni savetnik ministra Jeremića. Bio je i šef Odborničke grupe SZS u Skupštini grada Beograda. U oktobru 2021. Narodnu stranku je napustio predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo te stranke, Vladimir Kovačević. On je izneo niz optužbi na račun Narodne stranke i rekao: „Revanšizam, recimo, to je nešto iza čega ja nisam mogao da stanem“, komentarišući programski stav NS.

U oktobru 2021. Narodnu stranku je napustio i advokat i član predsedništva, Borivoje Borović. Narodna stranka se svađala i sa svojim koalicionim partnerima, pre svega sa Đilasovim SSP. To je bilo najvidljivije uoči i nakon prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora 2022. Tada je u okviru koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ došlo do žestokih svađa oko predsedničkog kandidata. Svađe su eskalirale nakon što je predsednik SSP Dragan Đilas u javnost izašao sa predlogom da kandidat koalicije bude Zdravko Ponoš, tadašnji potpredsednik Narodne stranke i jedan od dugogodišnjih bliskih saradnika Vuka Jeremića. Predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću je zasmetalo to što je Đilas samostalno odlučio da izađe s ovim predlogom. Jeremić je tada istakao je da bi prvi izbor Narodne stranke bio ne Ponoš, već Miroslav Aleksić. Ponoš je zatim, svega nekoliko meseci pred izbore, napustio sve rukovodeće funkcije u Narodnoj stranci, uključujući i mesto prvog čoveka beogradskog odbora. Ponoš je nakon izbora napustio Narodnu stranku i osnovao svoju stranku.

Posle svih ovih skandala u Narodnoj stranci, na red je došao sukob Vuka Jeremića i Miroslava Aleksića. Aleksić je odlučio da zatraži restituciju- povraćaj svoje stranke, koju je preprodao Jeremiću. Radi se o tome da Jeremić uglavnom boravi u inostranstvu, u SAD, gde mu u Njujorku živi porodica i gde poseduje veliku imovinu. Jeremića suštinski Srbija ne zanima. Neslavno je poražen na izborima 2017. godine od predsednika Vučića (Jeremić 5% - Vučić 55%), a na izborima 2022. nije smeo da se kandiduje ni za jednu funkciju.

Uz to Jeremić je upleten u niz međunarodnih afera i skandala. Vrhunac tih skandala je izbio u trenutku kada je nadležni Odbor Kongresa SAD saopštio da potražuje Vuka Jeremića. Jeremić je izgubio podršku i Republikanaca i Demokrata, jer je oštetio SAD, i zbog toga što je u svoje mahinacije uvukao sina predsednika Bajdena, Hantera Bajdena. Sve to je lukavo uočio Miroslav Aleksić, šef poslanika Narodne stranke u Skupštini Srbije, i potpredsednik stranke. Kako je Zapad precrtao Jeremića, odlučili su da na čelo Narodne stranke instaliraju Aleksića. Aleksić je još u junu hteo da smeni Jeremića, ali ga je ovaj preduhitrio, i zakazao izbornu skupštinu Narodne stranke za 22. oktobar. Uz to Jeremić i njemu odani ljudi, su promenili brave na svim prostorijama, i uzeli sve pečate stranke. Početkom juna, svi mediji, i pozicioni i opozicioni izveštavaju o sukobima u Narodnoj stranci.

 

Foto: prinstscreen

 

Izveštaji medija o sukobu u Narodnoj stranci

Preneću vam samo deo medijskih izveštaja o sukobima u Narodnoj stranci.

Portal „Republika“ je 19.6.2023. objavio tekst pod naslovom: „TOTALNI RAT U NARODNOJ STRANCI! Poslanica Parlić tvrdi: Aleksić i Novaković rade za Đilasa i Vučića!“. U tom tekstu stoji: „U Narodnoj stranci na čijem čelu je još uvek Vuk Jeremić u toku je rat do istrebljenja. Kako saznajemo, povod za frontalni rat između Jeremićeve struje i struje Miroslava Aleksića, u kojoj je i Borislav Novaković, izbio je nakon odluke Jeremića na Glavnom odboru stranke da ne zakaže vanrednu skupštinu na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smeni. Da bi to izbegao, dan pred Glavni odbor Jeremić je zakazao skupštinu za oktobar, pravdajući takvu odluku tvrdnjom da je reč o redovnoj, četvrtoj po redu, skupštini stranke. Na objavu na tviteru na u kojoj su iznete tvrdnje o raskolu u Narodnoj stranci reagovala je i poslanica Ivana Parlić koja je praktično potvrdila da je u toku pravi rat za funkcije u toj partiji, pri optužujući saborce da rade za Službu, Vučića i Đilasa (?!). - Grešite. Reći ću Vam iz prve ruke.

Vuka hoće njegovi. Neće ga Službini, Ðilasovi i Vučićevi - navela je Parlićeva odgovarajući na tvit u kome se objašnjava iznenadno saopštenje NS u kome je zakazana 4. redovna skupština stranke. Sa druge strane, poverenik Narodne stranke Pirot Čedica Džunić izrekao je niz ozbiljnih optužbi na račun Jeremića, optužujući ga za autoritarno vođenje stranke. - Ako si protiv Jeremićeve autokratije, onda si za Vučića. A Jeremićevi botovi će već da te dovedu u vezu sa Vučićem. Onog trenutka kada je napao Mikija Aleksića, u Vučićevom maniru, Jeremić je za mene prestao da postoji. Koliko je diplomata i to smo naučili! - naveo je on“.

Foto: prinstscreen

 

Portal NovaS je 21.6.2023. objavio tekst pod naslovom: „Šta se to dešava u Narodnoj stranci i da li Vuk Jeremić i Miki Aleksić vode tihi rat? Jer nešto se definitivno dešava“. U tom tekstu stoji: „U Narodnoj stranci Vuka Jeremića ponovo je došlo do previranja. Kako saznaje Nova.rs, prethodnih meseci izvestan broj odbora ove stranke tražio je vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj bi se glasalo o predsedniku. Kao protivkandidat Jeremiću spominje se aktuelni potpredsednik Miroslav Aleksić. Konačna odluka može se očekivati krajem oktobra. Prema saznanjima našeg portala, više od polovine odbora Narodne stranke širom Srbije zastupa stav da bi trebalo da se glasa o postojećem rukovodstvu. Oni smatraju da bi novi predsednik Narodne stranke trebalo da bude Miroslav Aleksić, aktuelni potpredsednik i šef njihove poslaničke grupe u Skupštini Srbije“.

Foto: prinstscreen

 

List „Politika“ je 28.06.2023. objavio tekst pod nazivom „Veliki sukob u Narodnoj stranci, Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić u borbi za mesto predsednika“. U tom tekstu stoji: „Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da će podržati kandidaturu Miroslava Aleksića za predsednika stranke 22. oktobra kada će biti održana Izborna skupština te partije. Tada će, na zahtev dve trećine odbora u Srbiji, biti birani svi stranački organi i predsednik Narodne stranke. Da je reč o sukobu za mesto lidera Narodne stranke, svedoči i poruka koju je poslao Vladimir Gajić šef Pravnog saveta Narodne stranke, njen potpredsednik i narodni poslanik. Gajić je uz Novakovićev intervju okačio komentar „Na Vidovdan...“, aludirajući da se radi o izdaji predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića kome najbliži saradnici rade iza leđa. Uz Gajićevu objavu, stoji i komentar jednog od korisnika koji je za poteze Aleksića i Novakovića napisao komentar „Vuk Branković““.

Portal NovaS je 28.6.2023. objavio tekst pod naslovom: „INTERVJU Borislav Novaković: Oglasio se o izborima u Narodnoj stranci, rekao šta misli o Aleksiću i Jeremiću“. Radi se o intervjuu sa potpredsednikom Narodne stranke, Borislavom Novakovićem, koji po nalogu Miroslava Aleksića, napada Vuka Jeremića. U uvodu tog intervjua stoji: „Da li će Vuk Jeremić i dalje ostati na čelu ove partije ili će na njegovo mesto doći neko drugi još uvek je neizvesno. Ali, da se nešto dešava među „narodnjacima“ svedoče i informacije do kojih je došla Nova.rs, da u stranci postoji ozbiljna podela na dva krila – jedno naklonjeno postojećem predsedniku Jeremiću i drugo koje smatra da bi Miroslav Aleksić bio pravi čovek da povede Narodnu stranku do većih političkih visina i boljeg rezultata na izborima“.

U tom intervjuu Borislav Novaković kaže: „Logično je da u stranci za svaku funkciju imate više kandidata. To pravilo odnosi se i na mesto predsednika stranke. Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog rejtinga. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rast stranke. U tom smislu ja nemam nikakvu dilemu. Dakle, ako odluči da se kandiduje Miroslav Aleksić će imati moju maksimalnu podršku. Iako nije formalni, on je faktički lider Narodne stranke. Jer, liderstvo ne donosi funkcija koju obavljate nego podrška koju imate u narodu. Napokon, i ne manje važno, opoziciji su potrebne nove ličnosti koje nemaju narcisoidan, sebičan i hijerarhijski doživljan politike“. Delove ovog intervjua su objavili portal TVN1 i agencija „Beta“ 28.6.2023. u tekstu pod naslovom „Novaković (NS): Aleksić faktički lider stranke, izbor predsednika u oktobru“.

Foto: prinstscreen

 

Portal TVN1, list „Danas“ i agencija „Beta“ su 30.6.2023. objavili tekst pod naslovom: „Rašković Ivić: Novaković da se izvini jer je rekao da će podržati Aleksića“. U tom tekstu stoji: „Potpredsednica Narodne stranke (NS) Sanda Rašković Ivić izjavila je da je njen stranački kolega Borislav Novaković napravio veliku grešku kada je rekao da će podržati šefa poslaničke grupe NS Miroslava Aleksića ako se kandiduje za stranačkog predsednika i da bi zbog toga trebalo da se izvini. „Ne znam šta mu je bilo da ovako postupi i da tako nešto izjavi. Pravo da vam kažem, gospodin Novaković je bio u dubokoj političkoj penziji, a upravo ga je (predsednik NS Vuk) Jeremić rehabilitovao. Očekujem njegovo izvinjenje i neku vrstu pokajanja za ovakav način ponašanja“, rekla je Rašković Ivić za list Politika. Navela je da „ako imamo pameti i savesti i ako želimo dobro stranci i srpskom društvu, treba da ostanemo jedinstveni, potrebno je da se apetiti smanje, da gledamo kako da menjamo stvari nabolje u društvu“.

Foto: prinstscreen

 

O haosu i sukobima u Narodnoj stranci pisao je i list „Kurir“ 1.7.2023. u tekstu pod nazivom: „KOMEDIJA! OPŠTE RASULO U NARODNOJ STRANCI: Vuk Jeremić promenio brave na centrali i SAKRIO PEČAT?!“. U tom tekstu stoji: „Narodna stranka, na čijem je čelu zvanično Vuk Jeremić, a neformalno Miroslav Aleksić, kako tvrde i sami funkcioneri partije poput Borislava Novakovića, u totalnom je rasulu, saznaje Kurir od više nezavisnih izvora. Vrhunac drame u toj partiji, u kojoj je na delu borba za prevlast između Jeremića, koga podržava „starija garda“, i Aleksića, uz koga su mlađi članovi, bilo je to što je aktuelni šef partije, navodno, zamenio brave u stranačkoj centrali, a čak i sklonio partijski pečat. - Tamo je zaista opšte rasulo i Aleksićeva struja ozbiljno priprema puč.

Jeremić je zasad svoju smenu uspeo da prolongira bar za mesec, pomerio je izbornu skupštinu za 22. oktobar, a većina odbora koja je uz Aleksića tražila je da to bude ranije. Jeremić zasad ima većinu u predsedništvu i uz njega su Sanda Rašković Ivić i Siniša Kovačević, ali kad je reč o gradskim odborima, tu prednjači Aleksić. Jeremić je svestan da može doći do njegove smene, otud i ono pismo koje je poslao članovima posle sednice Glavnog odbora, u kojem je i indirektno priznao da postoje struje i neslaganja. Ulje na vatru pre dva dana dolio je potpredsednik Borislav Novaković, koji je, inače, kako je rekao naš izvor, glavni čovek za rušenje Jeremića u Vojvodini. On je otvoreno i rekao da bi, ukoliko se kandiduje Aleksić, bio za njega“.

Foto: prinstscreen

 

Portal TVN1 je 1.7.2023. objavio tekst pod naslovom: „Ko je za koga u Narodnoj stranci: Razmirice od Tvitera do tabloida“ u kome stoji: „Neslaganja u Narodnoj stranci su se preselila na Tviter, a odatle u tabloide, koji se bave time gde je nestao pečati i ko je zamenio brave na vratima stranačkih prostorija. Marina Lipovac Tanasković, poslanica Narodne stranke, rekla je za N1 da problemi postoje i da je zbog toga pomerena izborna skupština. Sanda Rašković Ivića zatražila je od Borislava Novakovića da se izvini što je rekao da bi podržao Miroslava Aleksića protiv Vuka Jeremića na stranačkoj skupštini zakazanoj za 22. oktobar“.

Poslanica Marina Lipovac Tanasković je u Novom danu na N1 istakla: „Borislav Novaković izašao je sa svojim ličnim stavom šta misli. Kada sam prvi put pročitala biolo mi je u redu. Drugi put kada sam čitala kao političar bila sam ljuta jer može između redova da se čita, a nije korektno između redova čitati”. Govoreći ko je za koga u stranci, gošća Novog dana je rekla da će ona na izbornoj skupštini podržati Stefana Jovanovića ukoliko se bude kandidovao za predsednika Narodne stranke. „To ne znači da sam protiv Jeremića”, napomenula je Lipovac Tanasković i dodala da ona ima dva lidera – Jeremića i Aleksića“.

Portali TVN1 i NovaS su 2.7.2023. objavili tekst pod naslovom „Aleksić: Kandidovaću se za predsednika NS ako odbori iz Srbije to budu tražili“ u kome potpredsednik Jeremićeve stranke Miroslav Aleksić potvrđuje da postoje sukobi u Narodnoj stranci i da će se kandidovati za predsednika te stranke. U tekstu portala TVN1 stoji:„Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je da će se kandidovati za predsednika ove partije ukoliko odbori iz Srbije budu to od njega tražili. „Videćemo, imamo redovnu skupštinu 22. oktobra. Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili“, rekao je Aleksiću emisiji „Utisak nedelje““.

Foto: prinstscreen

 

Šolakova „NovaS“ 03.07.2023. objavljuje tekst pod nazivom: „Kuva u Narodnoj stranci: Vuk Jeremić promenio brave na ulazu u direkciju partije, Aleksić najavljuje kandidaturu za predsednika“, u kome stoji: „Atmosfera u Narodnoj stranci je sve samo ne mirna, a to potvrđuje i najava potpredsednika Miroslava Aleksića da će se kandidovati za mesto predsednika. Smirivanju tenzija ne doprinosi ni priča da su na vratima Direkcije Narodne stranke u Njegoševoj 76 zamenjene brave, te da je nestao pečat“.

Šta smo saznali do sada?

 U toku je totalni rat i rat do istrebljanja u Narodnoj stranci. Poslanica Narodne stranke, Ivana Parlić (podržava Jeremića) je na Tviteru 19.6.2023. reagovala na tvrdnje o raskolu u Narodnoj stranci, pri čemu je optužila aleksićevce da rade za Službu, Vučića i Đilasa (?!). Ona je na Tviteru napisala: „Grešite. Reći ću Vam iz prve ruke. Vuka hoće njegovi. Neće ga Službini, Ðilasovi i Vučićevi“. Parlićeva jedino nije navela koji ljudi u Narodnoj stranci su Službini, koji su Vučićevi, a koji Đilasovi?

Portal NovaS je 21.6.2023. se upitao „da li Vuk Jeremić i Miki Aleksić vode tihi rat? Jer nešto se definitivno dešava“. Saznali smo da je prethodnih meseci izvestan broj odbora ove stranke tražio vanrednu sednicu Skupštine te stranke, na kojoj bi se glasalo o predsedniku. Isti portal je sopštio da se kao protivkandidat Jeremiću spominje potpredsednik Miroslav Aleksić, i da je više od polovine odbora Narodne stranke protiv Jeremića i da smatraju da bi novi predsednik Narodne stranke trebalo da bude Miroslav Aleksić.

Vuk Jeremić je sredinom juna, poslao mejl (!?!) članovima stranke u kome kaže: „Poslednjih nedelja u stranci je bilo različitih glasova koji su, verovatno, došli i do vas. Ovi glasovi su izazvali nedoumice, nemir i podele u našim redovima u trenucima kad nam je to najmanje potrebno. Bilo je neuspešnih pritisaka i pokušaja da se sazove hitna i vanredna skupština stranke, što bi samo produbilo podele i ništa ne bi rešilo. Nisam to želeo da dozvolim“.

Mediji su 28.6.2023. objavili da potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković podržava kandidaturu Miroslava Aleksića za predsednika stranke. Tada smo saznali da je na Novakovićev vidovdanski intervju reagovao Vladimir Gajić (podržava Jeremića), šef Pravnog saveta Narodne stranke, i narodni poslanik. Gajić je uz Novakovićev intervju okačio komentar „Na Vidovdan...“, aludirajući da se radi o Novakovićevoj izdaji. predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića kome najbliži saradnici rade iza leđa. Uz Gajićevu objavu, stoji i komentar jednog od korisnika koji je za poteze Aleksića i Novakovića napisao komentar „Vuk Branković“. U tom intervjuu B. Novaković je rekao da je Miroslav Aleksić, neformalni i  "faktički lider" te stranke. Novaković je osporio liderstvo Jeremiću, i optužio ga da razjedinjuje, da mu je lični rejting ispod stranačkog rejtinga, da svojim „ugledom“ on odnosi glasove birača, i da usporava rad stranke. Novaković je optužio Jeremića da ima narcisoidan, sebičan i hijerarhijski doživljaj politike.

Na Novakovićev intervju i napade na Vuka Jeremića je 30.6.2023. reagovala potpredsednica Narodne stranke, Sanda Rašković Ivić (podržava Jeremića) koja je od drugog potpredsednika Narodne stranke zatražila izvinjenje. Sanda Rašković Ivić je izjavila da je njen stranački kolega Borislav Novaković napravio veliku grešku kada je rekao da će podržati šefa poslaničke grupe NS Miroslava Aleksića.

Foto: prinstscreen

 

Potom smo 1.7.2023. saznali da je Vuk Jeremić promenio brave na centrali NS i sakrio pečat. Saznali smo da Jeremića podržava „starija garda“,  a da su uz Aleksića, mlađi članovi. Saznali smo da Jeremić ima većinu u predsedništvu stranke, a da Aleksića podržava većina odbora. Marina Lipovac Tanasković, poslanica Narodne stranke, rekla je za N1 da problemi postoje i da je zbog toga pomerena izborna skupština. Posebno je smešno ono što je izjavila poslanica Marina Lipovac Tanasković u „Novom danu“ na N1: „Borislav Novaković izašao je sa svojim ličnim stavom šta misli. Kada sam prvi put pročitala bilo mi je u redu. Drugi put kada sam čitala kao političar bila sam ljuta jer može između redova da se čita, a nije korektno između redova čitati”.

Najsmešnije je što je poslanica NS, Lipovac Tanasković rekla da će na izbornoj skupštini podržati Stefana Jovanovića ukoliko se bude kandidovao za predsednika Narodne stranke. Dakle, ne postoje samo dve struje u Narodnoj stranci, već tri!?! Smešno je i to što je poslanica Narodne stranke, Lipovac Tanasković rekla i:„To ne znači da sam protiv Jeremića”! Kako ne znači? Znači! Ona podržava Stefana Jovanovića, a protiv je Jeremića i Novakovića. Zaista je komično što je poslanica Lipovac Tanasković – koja podržava Stefana Jovanovića (gensek NS), na kraju rekla da ona ima dva lidera – Jeremića i Aleksića!?!. A gde je tu Stefan Jovanović koga ona podržava’ Urnebesno smešno!

Potom se u ovu burlesku uključio i Miroslav Aleksić koji je 2.7.2023. najavio svoju kandidaturu za predsednika Narodne stranke i rekao: „Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili“. Aleksić je podržao Novakovića, koji je podržao njega i rekao: „Imam problem što neke kolege češće se sa svojim stavovima podudaraju sa vlašću nego sa opozicijom. Gospodin Novaković je rekao i ima pravo na svoje mišljenje i ja nemam problem sa tim. Zalažem se za pluralizam mišljenja, debatu, demokratiju. Ne vidim kako je to toliki greh da bi se to predstavljalo kao pucanj u leđa…“.

Do skupštine Narodne stranke ostala su tri meseca. Još tri meseca će trajati sukobi, vređanja i raspadanje Narodne stranke. Kako će se to završiti, Bog sveti zna? Možda Aleksić ima uz sebe većinu odbora, ali Jeremić kontroliše sekretarijat i generalnog sekretara stranke (Stefan Jovanović), promenio je brave u stranci, kontroliše pečate, Jeremić je zakonski zastupnik stranke, upisan u registar stranaka, i Jeremić kontroliše finansije stranke. Uz to Jeremić je veoma bogat čovek. Ključnu stvar predstavlja pitanje da li je Zapad prekrižio Vuka Jeremića? Čini se da jeste. Najverovatniji ishod je podela te stranke. Kako i kada, videćemo u oktobru. Ovako kako je trula Narodna stranka, trula je i cela opozicija."

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nebojša Bakarec - Propali protesti dela opozicije!
Kolumne

Nebojša Bakarec - Propali protesti dela opozicije!

Protesti opozicije su deo namera „Kolektivnog zapada“, koji je odlučio da destabilizuje Srbiju, udarima iznutra i spolja, da bi izvršio pritisak na Srbiju u vezi Kosova i Metohije, i da bi naterao Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Propali protesti su deo hibridnog rata protiv Srbije, jednako kao i teror fašiste Kurtija na KiM. Proevropska opozicija otvoreno podržava lažnu državu Kosovo. Cilj „Kolektivnog zapada“ je da oslabi Srbiju, a pojedini susedi Srbije žele da zaustave ekonomski napredak Srbije.

02.07.2023

15:01

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija