• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.07.2015

13:51

SITNIJE, BUJKE, SITNIJE... Brena preprodajom programa RTS zgrće milione

Politika

SITNIJE, BUJKE, SITNIJE... Brena preprodajom programa RTS zgrće milione

Podeli vest

Firma "NetTV plus", koja reemituje program Javnog servisa i čiji je suvlasnik Fahreta Jahić, godinama našim gastarbajterima masno naplaćuje paket programa, a RTS od toga ne dobija ni dinar ... Bujošević ovo mora hitno da reši

Pevačica Fahreta Jahić poznatija kao Lepa Brena godinama sa svojim poslovnim partnerima zarađuje milione evra na piratskoj preprodaji programa RTS u inostranstvu, otkriva Informer!

Firma "NetTV plus", koja reemituje program Javnog servisa u dijaspori i čiji je Lepa Brena suvlasnik i zaštitno lice, državnoj televiziji ne daje ni dinar prihoda iako našim ljudima širom sveta naplaćuje milione svakog meseca!

Služba RTS za sprečavanje piraterije proverava sve operatere koji rade u inostranstvu. Svi koji odbiju da nam nadoknade štetu biće sudski gonjeni
Stanislav Veljković, generalni sekretar RTS

Preko ove firme, tvrde upućeni, program RTS u inostranstvu prati gotovo 100.000 ljudi i pretpostavlja se da samo od pretplate mesečno zarađuju čak 1,2 miliona evra! Inače, "NetTV plus" posluje u okviru "Junajted grupe", ćerke-firme "KKR grupacije", na čijem je čelu bivši šef CIA Dejvid Petreus.

Samo "Pink" kriv

Novi direktor Javnog servisa Dragan Bujošević prošlog petka je sazvao vanredni kolegijum, na kom se raspravljalo o ovoj temi, ali je reemitovanje programa RTS zabranjeno samo "Klik Pinku", koji pokriva neuporedivo manje tržište od "NetTV plusa" (?!?)

- Svi su bili šokirani kad su obavešteni da je pisano upozorenje poslato samo "Pinku", iako Brenina firma takođe posluje na internet platformi i pokriva neuporedivo veće tržište. Zašto je to tako niko ne zna... Svi, međutim, jako dobro znaju da "NetTV plus" nikom ne plaća za emitovani program, a prema Zakonu o elektronskim medijima, dužni su to da plate - prenosi naš sagovornik iz vrha RTS.

Lepa Brena se juče nije oglašavala, baš kao ni Dragan Bujošević i Željko Mitrović. Komentar nismo dobili ni u firmi "NetTV plus".

Gde "NetTV plus" emituje program RTS

* SAD
* Kanada
* Švedska
* Danska
* Norveška
* Finska
*Švajcarska
* Nemačka
* Velika Britanija
* Holandija
* Austrija
* Francuska
*Australija
* Novi Zeland

Generalni sekretar RTS Stanislav Veljković, s druge strane, tvrdi da vanrednog kolegijuma nije bilo, ali potvrđuje naša saznanja.

- Smatramo da "Klik Pink" reemituje naše programe na drugačijoj platformi od kablovskih operatera i da to ne sme da radi bez ugovora. Oni za emitovanje svog paketa uzimaju nadoknadu, a nas nisu obavestili o reemitovanju. Pokušaćemo da se dogovorimo oko naknade štete. Ako ne, preduzećemo zakonom propisane mere - ističe Veljković.

Na pitanje zašto je spor pokrenut samo protiv "Pinka", Veljković odgovara da služba RTS za sprečavanje piraterije proverava i druge operatere i istražuje da li posluju u inostranstvu bez ugovora.

- Svi koji odbiju da nam nadoknade štetu biće sudski procesuirani jer se pirateriji mora stati na put. Po Zakonu o elektronskim medijima, kablovski operateri, nažalost, ne moraju da plaćaju naknadu za emitovanje našeg programa na području Srbije - naglašava Veljković.

Karadžić: Krivično delo

Goran Karadžić, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kaže da je neovlašćeni pristup programima RTS problem, pa "čak i krivično delo".

- Logično je da se RTS štiti na ovakav način, jer se dešavalo da satelitske platforme bez odobrenja puštaju njihov program i tako zarađuju. Nemamo evidenciju ko sve reemituje program RTS, na njima je da to reše vansudskim poravnanjem ili preko suda - zaključuje Karadžić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 8 godina

SITNIJE, BUJKE, SITNIJE…Brena preprodajom programa RTS zgrće milione. RTS bezimeno antisrpsko zlo koje je emiter Vatikana. RTS nas drži u mrklom mraku od osnivanja od 1958 godine. Ja u Boga verujem da ću doživeti, a imam 93 g. da srpski sokolovi I zadnnji kamen RTS-u izbiju iz zemlje, a ja ću doneti glogov kolac da ga zabijem u zemlju u Takovskoj ulici!

Vesna

pre 8 godina

NTV plus naplacuje u Americi 20 dolara mesecno od svakog korisnika.A glavni u ponudi je program RTS.Neka se onda od njih naplate umesto sto ljudima zele da ponovo uvedu taksu.

Express lonac

pre 8 godina

Hm..kako da sad svoj svome naplati?NetTv plus je deo SBBa, od nega stizu kadrovi( Ivana Mikovic) i tek ce jos da stigne nekoliko novih..a Bujosevic godinama sa njima ima bliske poslovne veze..

Tanja

pre 8 godina

RTS je instalirao likove subkulture kao što je Fahreta sa filozofijom života "bolje se nogatati na ramenima harmonikaša i biti nahranjen, nego polugladan učiti". Na žalost, tako naučena na neučenje, eksponirajući se kao značajna ličnost u društvu potplaćivanjem i trgovanjem kategorijom uticaja u društvu dugoročno uništava svaki segment zdravog društvenog sistema i njegovog funkcionisanja. RTS ima veliki problem dugoročnog kadrovskog problema uslovljenog političkim partijama i neoporezovanim procentima. Dok se na taj način bude poslovalo, postojaće likvidni lični računi i nelikvidni računi RTS. Fahreta je delić toga lanca, a koji su drugi delovi to treba da utvrde nadležne institucije, da sankcionišu i preusmere novac koji uslovljava likvidnost. Zaista su degutantne te priče o "snašla se" ili " uspela", a radi se o čistom kriminalu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija