• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.08.2015

20:16

DAČIĆ U EGIPTU Predstavnici Srbije na otvaranju novog Sueckog kanala

Politika

DAČIĆ U EGIPTU Predstavnici Srbije na otvaranju novog Sueckog kanala

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doputovao je u Egipat gde će sutra predstavljati Srbiju na ceremoniji otvaranja novog Sueckog kanala

Ovom važnom istorijskom događaju prisustvovaće, kako je najavljeno, više od 20 predsednika i premijera, između ostalih, francuski predsednik Fransoa Oland i ruski premijer Dmitrij Medvedev, kao i više desetina ministara iz celog sveta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačića je na aerodromu dočekao ministar tehničkog i usmerenog obrazovanja i obuke Mohamed Jusef a potom se sastao sa ministrom poslova Egipta Samehom Sukurijem.

Sukuri je izrazio zadovoljstvo što će srpska delegacija prisustvovati svečanosti otvaranja novog Sueckog kanala i dodao da u tome prepoznaje novu potvrdu prijateljstva egipatskog i srpskog naroda. 

Šef srpske diplomatije čestitao je egipatskom kolegi na realizaciji ovog važnog projekta, a u razgovoru je prepoznata potreba za bližom i aktivnijom saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, kako bi lakše bile prepoznate potrebe oba naroda i interesi obe države.

Dačić je egipatskog ministra pozvao da poseti Srbiju, možda već u decembru kada će Beograd biti domaćin ministrima spoljnih poslova u okviru predsedavanja Srbije OEBS-u, a imajući u vidu da je Egipat zemlja partner u ovoj organizaciji, navedeno je u saopštenju.

Suecki kanal je otvoren 1869. nakon izgradnje duge deceniju, a njegovo proširenje će, navode mediji, povećati kapacitet ovog ključnog vodnog puta koji povezuje Sredozemno i Crveno more.

Proširenje kanala u dužini od 72 kilometra skratiće period čekanja brodova sa 18 na 11 sati i omogućiti dvosmernu plovidbu. 

Radovi na proširenju trajali su manje od godinu dana i koštali oko devet milijardi dolara (7,9 milijardi evra).

Projekat se sastoji od 37 km novog, paralelnog kanala i 35 km proširenja postojećeg kanala. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija