• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.09.2016

14:26

VUČIĆ NA KONFERENCIJI SA ORBANOM PORUČIO: Bićemo humani, ali ilegalne migrante nećemo prihvatiti!

Politika

VUČIĆ NA KONFERENCIJI SA ORBANOM PORUČIO: Bićemo humani, ali ilegalne migrante nećemo prihvatiti!

Podeli vest

Srbija će i ubuduće nastojati da pokazuje humanost i solidarnost prema migrantima, ali neće prihvatiti ilegalne migrante, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da Srbija danas ima više problema nego Mađarska, jer sada 81 odsto migranata čine ekonomski migranti iz Avganistana "zbog čega je atmosfera drugačija od one koju smo imali na početku krize".

- Nisam bio dovoljno sposoban kao neki drugi. Orban je iskusniji i uveren sam, a to govorim bez cinizma, da ima odlučniji stav nego ja. Želeo sam da kao vlada pokazemo solidarnost i humanost, što ćemo i ubuduće raditi, ali ilegalne migrante ne možemo da prihvatimo - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da po prvi put mora da kaže kako su migranti u Srbiji počeli da prave probleme.

VUČIĆ: Sve bolja saradnja sa Mađarskom!

- Imali smo problem s njima kod Železničke stanice. Nismo hteli da pravimo buku, ali rešili smo to po kratkom postupku. Tuku se između sebe. Uhvatili smo ih u dva trgovinska objekta gde su pljačkali. To se dešava i sa domicilnim stanovništvom, ne želim da kažem da su oni gori, ali drugačija je atmosfera od one koju smo imali na početku krize - rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima značajne troškove kada je reč o migrantima, i da novčana pomoć Evropske unije ne može to da pokrije.

- Mi imamo značajne troškove po tom pitanju. Oni nisu mali za Srbiju. Imamo podršku i pomoć iz EU, ali izdvajamo mi iz budžeta značajna finansijska sredstva - rekao je Vučić.
Tanjug

Premijer je istakao i da Srbija neće imati nikakav problem da mađarske snage pruže pomoć srpskim policajcima i vojnicima na granici sa Bugarskom, na isti način kao što je ta saradnja ostvarena na granici sa Makedonijom.

- Mi sa tim nemamo nikakav problem. Mađarsku doživljavamo kao prijateljsku zemlju i svaka vrsta tehničke, tehnološke i ljudske podrške je dobrodošla - rekao je Vučić.
 

Subvencije i poreska disciplina

Kada je reč o ekonomiji, Vučić je naglasio da Srbija može da se ugleda na Mađarsku po mnogo čemu, ali ne i kada je reč o većim subvencijama za poljoprivredu, jer je u toj zemlji daleko bolja poreska disciplina nego u Srbiji.

Ilustrovao je to navodeći da mađarski premijer sigurno ne može da "se pohvali" izveštajima kakve je on jutros dobio iz pojedinih gradova u Srbiji, a govore upravo o finansijskoj nedisciplini.

(FOTO) GARDA I HIMNA ZA ORBANA! Vučić mađarskom kolegi priredio svečani doček!

- Viktoru to ne moze da se desi - primetio je Vučić. 

Odgovarajući na pitanje novinanra hoće li Srbija po ugledu na Mađarsku smanjiti poreze na ugostiteljske usluge, i povećati subevencije u poljoprivredi, Vučić je odgovorio: 

- Želimo da se ugledamo na Mađarsku po mnogo čemu, sve bismo mi to voleli da uradimo kao u Mađarskoj, ali su Mađari u tome bili ispred nas i pre 50 i 100 i 200 godina. Mi prihvatimo ono što nam odgovara, pa gledamo gde su veće subevencije - podvukao je Vučić.

Tanjug

On je istakao i da Orban ima 30 odsto veće poreze i PDV nego što su u Srbiji, ali se to, primetio je u Srbiji ne vidi.

- Kod nas se vide samo oblasti gde su veće subvencije - naveo je Vučić.

ORBAN: Niko ne sme da blokira put Srbije u EU!

Dodao je u tom smislu da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović već izrazio želju da ode u Mađarsku kako bi se upoznao sa praksom te zemlje.

- Mi sebe još moramo da menjamo i učimo, ali preispitivaćemo i uzimaćemo ono najbolje. Spreman sam da vidimo sva dobra rešenja koja je Viktor napravio, da to uradimo i primenimo kod nas - rekao je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duško

pre 7 godina

Legalni migranti svi koji dođu nelegalnim putevima, dobiju šta im treba, i odu kud ih volja.

u magnovenju

pre 7 godina

Bicemo humani ali necemo primati ilegalne migrante? Pa kako to? Gde cemo sa onima sto nam Madjari vrate? Kod nas?

magda

pre 7 godina

U magnovenju-Migranti nama dolaze iz Grcke,Bugarske,Makedonije a ne iz Madjarske,ako ih mi ne primimo oni ne mogu ni doci do Madjarske.Informisite se pre nego sto date komentar.\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17