• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.11.2016

19:08

MIHAJLOVIĆEVA: Zakon mora da štiti sve žene žrtve nasilja!

Politika

MIHAJLOVIĆEVA: Zakon mora da štiti sve žene žrtve nasilja!

Podeli vest

Brutalno partnersko nasilje koje se danas dogodilo u Novom Sadu, kada je nasilnik tukao partnerku do smrti, uverava da pod hitno moramo doneti zakon koji zabranjuje i najstrožije kažnjava svako nasilje nad ženama, bilo da su u bračnoj vezi ili samo u bliskom odnosu sa nasilnikom, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović

-Zakon mora da prepozna i zaštiti sve žene, bilo da su one u bračnoj, vanbračnoj vezi ili samo u bliskom, ličnom međusobnom odnosu sa nasilnikom, i bez obzira da li su živele ili žive u zajedničkom domaćinstvu - istakla je Mihajlovićeva.

U saopštenju iz kabineta Mihajlovićeve, navedeno je da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo mišljenje na tekst Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je u skupštinskoj proceduri, tražeći da se proširi krug lica koji zakon štiti.

Tražena je hitnost reagovanja odgovornih kada se desi nasilje, kao i da se zakonom jasno definišu obaveze i odgovnornosti svih učesnika u sprečavanju i suzbijanju nasilja - od Centara za socijalni rad i policije do pravosudnih organa.

Zakon je osnova da bi sve češće i brutalnije nasilje nad ženama suzbili brzo i efikasno, ali u toj borbi moramo da se oslanjamo i na nevladine oragnizacije koje su specijalizovane za pomoć i podršku žrtvama, kao što je to Autonomni ženski centar, rekla je potpredsednica Mihajlović.

- Samo zajedno možemo da sprečimo da se nasilje ponavlja gotovo svakodnevno. Samo zajedno možemo sprečiti i da se ponavlja rodno zasnovano nasilje sa tragičnim posledicama - poručila je Mihajlovićeva.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Suzana

pre 7 godina

Jos jedan zakon koji ce mimoici nase nedodirljive sugradane sa Dedinja. Kakav je to Sud koji dodeli dete ocu nasilniku i alkoholicaru i  jos dosudi da majka koja je sa drugim detetom postala podstanar placa alimentaciju ocu multimilioneru.Takvu pravdu je dozivela moja kcerka.Zorana Mihajlovic moze pricati sta hoce, mi joj zaista ne mozemo verovati\n

Biljana

pre 7 godina

A šta je sa ženama koje su same presudile nasilnicima jer nisu mogle da čekaju da se usvoje zakoni.

XXL

pre 7 godina

Jedno je Zakon al' ima i ono "slobodno sudijsko uverenje" ... naravno prilikom donošenja Odluke ...

Ljuba

pre 7 godina

Moja kcerka je samohrana majka .Otac moj unuks(9) placa alimentacoju 10000 kao notar .Kako da ga tuzi.kad je prijabljen na 30000 din .Eto zakon .Ko ima daj mu koj ,ko nema uzmi mu i to.

Suzana

pre 7 godina

Njihovo SLOBODNO SUDIJSKO UVERENJE dobro naplate. Ma ko jos u Srbiji veruje u zakone ?\n

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija