• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

27.07.2018

22:51

TUŽBA SRBIJE PROTIV NATO, IZRAEL NUDI POMOĆ: Ameri se ovom nisu nadali, MORAĆE DA PLATE ZA ZLOČINE!

Politika

TUŽBA SRBIJE PROTIV NATO, IZRAEL NUDI POMOĆ: Ameri se ovom nisu nadali, MORAĆE DA PLATE ZA ZLOČINE!

Podeli vest

Samo 30 dana posle simpozijuma o posledicama bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom, održanog u Nišu, iz Izraela je stigla ponuda za pomoć srpskim advokatima koji nameravaju da tuže NATO

Naime, profesor Solomon Budnik, predsednik Javnog suda i međunarodnih arbitraža u Tel Avivu, predložio je advokatskoj kancelariji "Aleksić" iz Niša da ovaj sud bude arbitražni u sporu koji bi se vodio protiv zemalja učesnica u NATO agresiji 1999.

Podrška iz Italije

Od završetka simpozijuma koji smo organizovali u Nišu, iz sveta su nam stigle desetine pisama podrške, ali i predloga stručnjaka o efikasnoj tužbi protiv zemalja koje su učestvovale u agresiji na SRJ - kaže Aleksić. - Na poziv Đanluke Ricoa, predsednika Parlamentarne komisije ministarstva odbrane, posetiću Italiju i razgovarati sa advokatom Anđelom Fiore Tartaljom, koji je uspešno završio procese za italijanske vojnike koji su oboleli od posledica bombardovanja

Kako za Novosti kaže advokat Srđan Aleksić, reč je o priznatom ad hok sudu registrovanom u Ministarstvu pravde Izraela, Okružnom sudu u Tel Avivu i Državnom tužilaštvu. Osim toga, ovaj sud ima univerzalnu nadležnost, a svaka presuda se može primenjivati i na banke koje su finansirale NATO za vreme bombardovanja SRJ.

NAJVAŽNIJI AMERIČKI SAVEZNIK NE PRIZNAJE KOSOVO: Izraelsko "NE" PRIŠTINI ima specifičnu težinu, POKAZUJE DA SRBIJA IMA SAVEZNIKE!

- Profesor Solomon nam je predočio da bi bilo najbolje da tužbu protiv 19 zemalja članica NATO zajednički podnesu Vlada Srbije i naš advokatski tim - objašnjava Aleksić. - Naveo je i da ih možemo tužiti za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, okupaciju ili aneksiju, kao i zbog svih građanskih, ekonomskih, finansijskih, fizičkih i moralnih šteta zasnovanih na presudama Nirnberškog tribunala protiv nacističkih zločinaca i Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima. Važno je što ovaj ad hok sud u Tel Avivu ima univerzalnu nadležnost i njegove odluke se moraju poštovati svuda u svetu.

Printskrin

Predlog profesora Solomona je da pre tužbe koju bismo podneli pred sudom u Izraelu, organizujemo srpsku konferenciju o ukupnim potraživanjima protiv NATO.

PODELE KOSOVA SE NAJVIŠE PLAŠE U SKOPLJU: Makedonci se naježe i od pomisli da bi Srbi i Šiptari mogli da razmene teritorije!

O predlogu profesora Solomona, po Aleksićevim rečima, advokatski tim iz Niša, narednih dana obavestiće Vladu Srbije, kako bi razmotrili sve mogućnosti oko podnošenja tužbe.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17