• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.09.2018

10:38

KUBUROVIĆ: Vlada isključena iz izbora sudija i tužilaca!

Politika

KUBUROVIĆ: Vlada isključena iz izbora sudija i tužilaca!

Podeli vest

Prema predloženom radnom tekstu ustavnih amandmana predviđeno je da Narodna skupština neće učestvovati ni u jednoj proceduri kada je reč o izboru sudija i tužilaca, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović

Kuburović je precizirala da je u tom radnom predlogu poputno isključena i uloga vlade koju je do sada imala prilikom predlaganja javnih tužilaca Narodnoj skupštini.

Sve to, precizirala je, biće u nadležnosti Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva.

Radni tekst ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koje je Ministarstvo pravde pisalo u skladu sa preporukama Venecijanske komisije objavljen je na sajtu tog resora i biće zvanično predstavljen struci na orkuglom stolu na kojem će biti premijerka Ana Brnabić, predstavnici pravosudnih institucija, strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija i svi će moći da iznesu mišljenje, predloge i kritike.
Kuburovih je za RTS rekla da su amandmani obimniji i potpuno usklađeni sa mišljenjem Venecijanske komisije.

- Ono što je najbitnije je da je predloženo da se promeni član 4 Ustava koji se odnosi na odnos i položaj sudske vlasti sa izvršnom i zakonodavnom vlašću, odnosno bila je preporuka da se izmeni sadašnja odredba koja govori o međusobnoj kontroli i ravnoteži i mi smo usvojili tu sugestiju iako je nadležnost Ministarstva pravde bila u početku da se bavi samo amandmanima koji se tiču organizacije sudske vlasti i položaja tužilaštva. Imajući u vidu da smo se obavezali da ćemo u potpunosti poštovati preporuke Venecijanske komisije, tako da je izmenjen i deo koji se tiče sve tri grane vlasti.

Ona objašnjava da se politički uticaj isključivo odnosio na postupak izbora budućih nosilaca pravosudnih funkcija, a da se Srbiji zameralo da nije dobro da Narodna skupština bude ta koja će odlučivati o prvom izboru sudija, zamenika javnih tužilaca, predsednika sudova i izboru javnih tužilaca.

- Upravo je tu negde najveći politički uticaj bio kada je reč o njihovom izboru iako je i do sada Narodna skupština to radila na predlog Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Sada Narodne skupštine nema ni u jednoj proceduri kada je reč o izboru sudija, o izboru tužilaca, isključena je potpuno uloga Vlade koju je do sada imala prilikom predlaganja javnih tužilaca Narodnoj skupštini i sve je to sada u nadležnosti Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva - izjavila je ministarka Kuburović za RTS.

Što se tiče Visokog saveta tužilaštva, predloženo je da četiri člana biraju tužioci, da četiri člana bira Narodna skupština i da Vrhovni javni tužilac takođe bude član i predsednik Saveta, objašnjava Kuburović.

- Venecijanska komisija je sugerisala da postoji mogućnost da ministar pravde i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, takođe, budu članovi Visokog saveta sudstva. U tom delu mišljenje nije poštovano upravo iz razloga što se to negde kosi sa Akcionim planom, gde je osnovna zamerka bila da treba da se eliminiše uticaj izvršne vlasti u postupku izbora sudija, tako da smo smatrali da ministar pravde ne treba da bude budući član Visokog saveta sudstva - kazala je ministarka.

Veruje da će najviše polemike u stručnoj javnosti da izazove budući izbor sudija i tužilaca, zato što Pravosudna akademija treba da bude osnovna, odnosno "ulazna stepenica za buduće nosioce pravosudnih funkcija".

- U samom Ustavnom zakonu smo izričito rekli da će ta obuka ubuduće da zavisi i od dužine radnog iskustva kandidata, i od godina staža, upravo dajući na značaju sudijskim i tužilačkim pomoćnicima, da ne mogu da budu u istom položaju kao kandidati koji dolaze iz nekih drugih profesija, i ono što je možda još bitnije da smo ostavili rok od pet godina kada će početi implementacija takve primene i takvog izbora dok se novi zakon usvoji. Verujem da je pet godina sasvim dovoljno da se izvrši harmonizacija, da se osnaži Pravosudna akademija i da omogući da ima kapaciteta da svi kandidati prođu odgovarajuću obuku - izjavila je ministarka.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera kaže

pre 5 godina

Ako bude kako je Ministarka rekla, teško nama. Kuku i lele! Ta je korumpirana bagra je DS-ovski obojena iako ni jedan tužioc niti jedan sudija ne smeju da budu partijski ovojeni. Ako vlada neće imati uticaja, tada vlada i nije više potrebna jer će obojene sudije voditi kolo. Bolje ne ući u EU i bolje je otkazati tako glupe sporazume.

Khaless

pre 5 godina

A kakvi su nam ljudi koji odlucuju o imenovanju javnih tuzilaca i sudija?

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija