• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/večernje novosti

06.10.2018

23:30

NEMAČKI ISTORIČAR VINKLER ZA ŠPIGL: Nije svako proširenje uspeh, ako Srbija uđe u EU PUTIN ĆE IMATI NAJBOLJEG SAVEZNIKA!

Politika

NEMAČKI ISTORIČAR VINKLER ZA ŠPIGL: Nije svako proširenje uspeh, ako Srbija uđe u EU PUTIN ĆE IMATI NAJBOLJEG SAVEZNIKA!

Podeli vest

Evropska unija se postepeno urušava, a njene institucije, umesto da štite demokratiju, postale su njen problem, smatra nemački istoričar Henrih Vinkler

Evropska unija se postepeno urušava, a njene institucije, umesto da štite demokratiju, postale su njen problem, smatra nemački istoričar Henrih Vinkler. Evropska unija je prestala da bude zajednica liberalnih vrednosti, a postizanje jednoglasnih odluka u Evropi sve je teže, objašnjava Vinkler na stranicama „Špigla“.

Prema mišljenju Henriha Vinklera, proevropskoj većini u parlamentu u Strazburu uskoro više neće biti lako: antievropske partije dobijaju na težini i neizvesno je da li će glavni kandidat pristalica Evropske unije dobiti dovoljno glasova da bi ubedljivo pretendovao na mesto predsednika Evropske komisije.

Foto: Reuters

 

Tokom mandata Žan-Kloda Junkera Evropska komisija je prestala da bude čuvar evropskih sporazuma, smatra nemački istoričar. Počeli su da je shvataju kao političku komisiju koja veoma često svojevoljno tumači uslove sporazuma.

Prilično čudne formacije su, smatra Vinkler, evropska partijska udruženja koja postoje isključivo u formi stranki u parlamentu u Strazburu. U njihovom sastavu su često nacionalne partije krajnje sporne iz ugla demokratije, poput „Fidesa“ mađarskog premijera Viktora Orbana. I ne samo to, velike koalicije u Evropskoj uniji ispoljavaju solidarnost koja može da diskredituje sam njen pojam i da ugrozi poverenje ljudi u savez, smatra istoričar.

Teško je verovati da je Evropska unija uvek sposobna da donosi odluke u interesu cele Evrope, smatra Vinkler. Savez koji se sastoji od 28, ili uskoro 27 zemalja, teško može da postigne jednoglasnu odluku. To je povezano, pored ostalog, s procesom rušenja normi kojem doprinose države poput Mađarske, Poljske ili Rumunije, naglašava autor teksta.

U krajnjem slučaju, svaka zemlja zbog nedostatka demokratije može da bude lišena prava glasa u EU, ali takvu odluku sve ostale članice moraju da usvoje jednoglasno. Mađarska i Poljska u takvoj situaciji već mogu da se oslone jedna na drugu, upozorava Vinkler.

Foto: Tanjug/AP

 

On dodaje da postoje i drugi znaci urušavanja evropskog jedinstva. Kina se trudi da mnoge evropske zemlje postanu zavisne od nje u finansijskom i ekonomskom smislu. „Putinova Rusija koristi svaku mogućnost da poseje neslogu među državama Evropske unije“. Ako se u Savetu Evrope raspravlja o sankcijama Rusiji ili o poštovanju ljudskih prava u Kini, sve je teže usvojiti jednoglasnu odluku, konstatuje autor.

Iz ugla Evropske komisije, u narednih deset godina EU treba da se proširi na zapad Balkana, ali nije svako proširenje uspeh. Ako Srbija bude ušla u sastav EU, Moskva će dobiti najboljeg saveznika u sastavu evropske zajednice, upozorava nemački političar.

Prema Vinklerovom mišljenju, Nemačka je takođe umešana u to što je EU dospela u aktuelnu krizu. Samostalna dejstva Nemačke u vezi s izbegličkom krizom u septembru 2015. godine nisu mogla da prođu bez posledica za njene evropske susede. U Poljskoj je odluka Berlina o nekontrolisanom prihvatanju velikog broja migranata doprinelo usponu konzervativne partije „Pravo i pravda“, a u Velikoj Britaniji uspehu pristalica Bregzita, navodi autor.

Migraciona politika nije jedini problem prema kom bi Nemačka trebalo da se odnosi kritički, smatra Vinkler. Svoju prvu nacionalnu državu Nemci su, prema njegovom mišljenju, praktično uništili. U većini evropskih zemalja, međutim, nema razumevanja za zaključak da je nacionalna država element prošlosti koji treba da bude zamenjen evropskom federacijom ili federativnom formacijom sličnom Nemačkoj.

Foto: Tanjug

 

Autor dodaje da će svako stremljenje ka maksimalno bliskom savezu u osnovi politike EU na ovaj ili onaj način propasti i zaključuje da bi realističnija bila težnja ka bližoj saradnji evropskih zemalja. Bez obzira na određene nesuglasice, mnoge zemlje EU su jedinstvene u vezi s pitanjima pravne države i demokratije i aktivno podržavaju Nemačku u pitanjima budžeta i monetarnoj politici.

Normativnom jezgru Evrope mogu da se priključe i druge zemlje, ali bliska saradnja je potrebna samo ako erozija EU bude zaustavljena. U protivnom, Evropska unija će morati da se oprosti od predstave o samoj sebi kao zajednici vrednosti, zaključuje nemački istoričar u tekstu za „Špigl“.

PUTIN I KURC O SEVERNOM TOKU: Evropa da ne radi kao Bugarska, VEĆ DA ZAŠTITI SVOJE INTERESE!

 

VUČIĆ ĆESTITAO MERKELOVOJ I ŠTAJNMAJERU: Snaga Nemačke - snaga Evropske unije

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: 55 odsto građana Srbije za članstvo u EU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Loki

pre 5 godina

Sve bi bilo ok da Evropa nije ubila Jugoslaviju

sumadinac neprskani

pre 5 godina

sa nemcima si uvek na cistom . naravno ako nedozvolis da te zaslepi ili zavara njihova perfektno proracunata pritvornost . ovaj vinkler samo potvrdjuje pravilo da vuk dlaku menja ali cud nikako . oni se nikada nece odreci svoga sna rajh-br taj i taj .i istrajno ce raditi na tome a njihova mrznja prema slovenima [ pokorenim manje - nepokorenim vise ] je do te mere patoloska da jedino moze da se meri onom mrznjom hrvata prema srbima . ono i tu ima ogromne slicnosti jer je vise od dve trecine nemaca slovenskog oce reci srpskog porekla i asimilovani sada su veci katolici od pape . uzalud su bili porazi u dva svetska rata i sav jad koji su ostatku evrope naneli zbog preblagog kaznjavanja te nacije oni su sada opet ogromna pretnja svakom slobodnom narodu u evropi . tu je naciju trebalo dezintegrisati jos 1945 i razparcati na nesastavne delove zajedno sa njenim pripadnicima u belgiji ,holandiji ,norveskoj i danskoj . tada bi san o evropskoj uniji imao sanse da postane stvarnost . ovako to ide ka cetvrtom rajhu i jos vecoj nesreci .

milan lala

pre 5 godina

A stabi falilo i vama da vam je Putin najbolji saveznik . Bez Ruskih energenata vasa industrija bila bi veliki gubitnik . Vama kao da je jedino vazno da imate lose odnose sa Rusijom . Neverovatno nakaradno izvrnuto rezonovanje u stilu : sto gori odnosi sa Rusijom to bolje . A nema nikog da se upita sta to Rusija konkretno lose cini Nemackoj. ?

Duja

pre 5 godina

Srbija je prijatelj sa Istokom i Zapadom i to je njen plus.

Biolog

pre 5 godina

Ulaskom Srbije u EU mnogi bi bili na dobitku.

Jana

pre 5 godina

Srbija će uvek biti podrška Rusiji pa čak i ako uđe u sastav EU jer je Rusija uvek bila velika podrška Srbiji!

Anna

pre 5 godina

Mnogo bi se stvari promenilo ulaskom Srbije u EU.

Rade

pre 5 godina

Kao i svaka drzava na svetu i Srbija ima svoje prijatelje kojima ne treba okretati ledja ni po koju cenu tako nece biti s nasim vekovnim prijateljem Rusijom

Zoran

pre 5 godina

Srbija je imala uvek dobre prijatelje.Zato sto je postena zemlja.

Bojan

pre 5 godina

Da i da budemo saveznici sa Rusijom, ali mi smo prijatelji i obe drzave su miroljubljive i postene, u cemu je problem tu.

Relja

pre 5 godina

Srbija i Rusija su prijateljske zemlje, koje kad se sretnu samo govore o miru u svetu i o ravnopravnosti svih nacija.

ante

pre 5 godina

Ne dirajte Orbana.On jedan od malobrojnih "normalnih"politicara u ovakvoj EU.

Krleza

pre 5 godina

Ovaj papak gresi srbin nije ni na jednoj strani Cetnici iz beograda samo pokusavaju na neslogama i neslaganjima zapada I rusije sto vecu korist cetnickom fasizma da donesu to je to a jebe se srbinu za rusa nemca I amerikanci da Cetnik ima moc sutra I napao na rusiju

Dijana

pre 5 godina

Srbija napreduje na putu ka EU i nadamo se da će uskoro postati članica, a odnosi sa Rusijom su bili i ostali dobri.

bilja

pre 5 godina

Istorijsko prijateljstvose Srbije i Rusije će se nastaviti i ulaskom Srbije u EU.Srbija će biti pouzdan partner Rusiji!

dule

pre 5 godina

Istorijsko prijateljstvose Srbije i Rusije će se nastaviti i ulaskom Srbije u EU.Srbija će biti pouzdan saveznik Rusiji!

Dante

pre 5 godina

Nije problem sto ce Srbija uci u EU nego je problem sto je Srbije prijatelj Rusije, a Evropom i dalje vlada rusofobija.

ivana

pre 5 godina

Gospodin se baš i ne može nazvati istoričarem, a ne bih da budem gruba!

neo

pre 5 godina

A što ne bi Moskva dobila saveznika u liku Srbije?! Koliko mi je poznato i Rusija je deo Evrope,zemlja koja je dala ogroman doprinos evropskom kulturnom i svakom drugom identitetu.

Milan

pre 5 godina

Pa zato i Putin podrzava ulazak Srbije u Evropsku uniju, tako bi imao jakog saveznika...

Bojan

pre 5 godina

Rusija i sada u Srbiji ima dobrog saveznika, kao i obrnuto.

Bojan

pre 5 godina

Tacno je da EU lagano gubi one dimenzije i vrednosti koje je nekad imala.

Jasar

pre 5 godina

Samim tim sto nece ili ne sme da cak ni opomene pristinu za svoje postupke i dela, EU sama ukazuje na to kako lagano gubi svoja nacela i odlike.

Jana

pre 5 godina

Urušava se institucija zvana Evropska Unija, dobro je što mi imamo vernog saveznika Rusiju.

Gaga

pre 5 godina

Srbija je zemlja bezbednosti ,mira i stabilnosti

Nela

pre 5 godina

Videcemo kako ce se stvari odvijati i u ciju korist.

Nesa

pre 5 godina

Nama ce Rusija biti prijatelj pa kako god da bude.

Kaja

pre 5 godina

Srbija koraca ka Eu,Rusija nam je najveci prijatelj,ali sad trenutno imamo problem oko KiM.Videcemo sta ce na kraju biti.

Kiza

pre 5 godina

Jasni signali da EU mora da se reformiše, da je došlo do promene odnosa snaga u svetu i Evropi. Bez korenitih reformi EU neće opstati.

nenad

pre 5 godina

Srbija zeli da udje u Eu i da sacuva dobre odnose sa Rusijom.

jeca

pre 5 godina

Srbija je na pragu Eu, ali isto radimo na tome da sacuvamo odnose sa Rusijom.

Strahinja

pre 5 godina

Srbiji je mesto u EU, bez obzira da li Srbija uci ili nece, Rusija ce biti zauvek njen najveci prijatelj.

Daca

pre 5 godina

Naravno,Srbija je uvek tu za Rusiju i uvek ce biti!

Milan

pre 5 godina

Pa naravno..šta ste vi mislili? Da nije Rusije idavno nas ne bi bilo..

Ljube

pre 5 godina

"svaka zemlja zbog nedostatka demokratije može da bude lišena prava glasa u EU" Ova rečenica je suština objašnjenja šta je EU, samo što oni pod pojmom "nedostatak demokratije" podrazumevaju nedostatak POSLUŠNOSTI i odbijanje slepog povinovanja diktatu centra moći, pa makar i na sopstvenu štetu. Ja sam uveren da mi nikad nećemo ni biti primljeni u EU jer će se ona do "čarobne" 2025 koja je neka očekivana, obećana meta, raspasti ili će dobar deo zemalja da izađe iz nje.

Draganica

pre 5 godina

Srbija je svojom odgovornom politikom stekla ogroman ugled i poštovanje u svetu.

Mirko

pre 5 godina

Ostavimo da to rade ljudi koji se razumeju. Vucic ima poverenje gradjana. Do sada nista nije pogresio.

Kika

pre 5 godina

Mi dok dodjemo do EU, ona ce jadna da propadne.

Milan

pre 5 godina

Srbiji je prioritet da postigne visoke standarde na svim poljima, jer je to preduslov za članstvo u EU. Ako do članstva i ne dođe, imaćemo uređen sistem.

Momo

pre 5 godina

Pa nego sta!?Rusija i Srbija prijateljska veza ne raskidiva...

Savoja

pre 5 godina

Srbija tezi da postane clan EU, ali zauvek cemo imati bratske odnose sa Rusijom.

miki

pre 5 godina

Srbija i Rusija su iskreni prijatelji.Uspeh Srbije je uspeh Rusije,zato sto smo bratske zemlje,koje se modjusobno pomazu.

Marko R

pre 5 godina

Sve iskrene čestitke povodom tvog rođendana predsedniče Putin.

Rako

pre 5 godina

Hvala vam sto imate tako divno misljenje o nama.

Mikica

pre 5 godina

Hvala vam sto imate tako divno misljenje o Srbiji!

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija